flisiu 30.05.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Witam Ogrodników!Tak juz od wielu tygodni czytam, mysle, cos tam robie i gleboko sie zastanawiam jak nie zepsuc przyszlego trawnika.Do tej pory wykonalem:1. system nawodnienia2. nawieziona nowa ziemia dla podwyzszenia terenu3. teren pomierzony z geodeta - przygotowana mapa z wysokosciami Prace do wykonania:1. rozlozenie siatki na krety2. uzupelnienie ziemi ok. 20cm na calej powierzchni dzialki 3. niwelacja, walowanie, bronowanie4. posianie trawyProblemy:1. ziemia kupiona przeze mnie w zeszlym roku jest troche gljniasta i ciezka do obrobki - PH ziemi 7,02. rozlozenie siatki blokuje uzycie ciezkiego sprzetu do obrobki ziemiCaly czas rozkminiam czy w ogole rozkladac siatka bo zdecydowanie latwiej byloby przygotowac ziemie pod trawnik bez siatki na krety. Dodaje zdjecie nawiezionej ziemi z prosba o ocene czy nadaje sie ona pod trawnik czy nalezaloby ja jeszcze rozluznic?Ewentualnie jakich bledow sie ustrzec ? ze wzgledu na koszty musze sam ogarnac temat takze firma odpada. [ATTACH=CONFIG]390223[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.05.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 To, jaka ziemie masz w tym momencie nie ma znaczenia, skoro skoro będziesz nawoził jeszcze 20cm.No, chyba, że masz już kupioną taką samą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.05.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 20 cm nad siatką na krety to za dużo. Maksymalnie może być 10 cm. Inaczej kret wejdzie między siatkę a powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 30.05.2017 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 20 cm nad siatką na krety to za dużo. Maksymalnie może być 10 cm. Inaczej kret wejdzie między siatkę a powierzchnię. hej, zle rzeczywiscie sprecyzowalem swojego posta, Planuje jeszcze nasypac ziemi a dopiero potem dac siatke 5-10cm pod docelowym poziomem. teraz mam taki poziom bo robilem "na oko". po inwentaryzacji geodezyjnej wiem ile jeszcze musze dosypac docelowo. ta ziemia ktora jest na zdjeciach to jest wlasnie tak ktora chce uzyc do konca. kupilem tego sporo i musze wykorzystac. zastanawiam sie czy wymieszac to jakos z piachem czy taka moze byc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.05.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Ja zdjęcia nie widzę, ale czysta glina nie nadaje się na trawniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 31.05.2017 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Ja zdjęcia nie widzę, ale czysta glina nie nadaje się na trawniki. nie jest to czysta glina. bardziej piach, glina i cos tam jeszcze a teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2017 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 piaszczysto gliniasta jest ok. Głownie chodzi o to by nie ubijała się na beton i przepuszczała wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts