Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładanie trawnika - duża rozkmina :)

Recommended Posts

Witam Ogrodników!

Tak juz od wielu tygodni czytam, mysle, cos tam robie i gleboko sie zastanawiam jak nie zepsuc przyszlego trawnika.

Do tej pory wykonalem:

1. system nawodnienia

2. nawieziona nowa ziemia dla podwyzszenia terenu

3. teren pomierzony z geodeta - przygotowana mapa z wysokosciami

Prace do wykonania:

1. rozlozenie siatki na krety

2. uzupelnienie ziemi ok. 20cm na calej powierzchni dzialki

3. niwelacja, walowanie, bronowanie

4. posianie trawy

Problemy:

1. ziemia kupiona przeze mnie w zeszlym roku jest troche gljniasta i ciezka do obrobki - PH ziemi 7,0

2. rozlozenie siatki blokuje uzycie ciezkiego sprzetu do obrobki ziemi

Caly czas rozkminiam czy w ogole rozkladac siatka bo zdecydowanie latwiej byloby przygotowac ziemie pod trawnik bez siatki na krety.

Dodaje zdjecie nawiezionej ziemi z prosba o ocene czy nadaje sie ona pod trawnik czy nalezaloby ja jeszcze rozluznic?

Ewentualnie jakich bledow sie ustrzec ? ze wzgledu na koszty musze sam ogarnac temat takze firma odpada.

[ATTACH=CONFIG]390223[/ATTACH]

20 cm nad siatką na krety to za dużo. Maksymalnie może być 10 cm. Inaczej kret wejdzie między siatkę a powierzchnię.

hej, zle rzeczywiscie sprecyzowalem swojego posta, Planuje jeszcze nasypac ziemi a dopiero potem dac siatke 5-10cm pod docelowym poziomem.

teraz mam taki poziom bo robilem "na oko". po inwentaryzacji geodezyjnej wiem ile jeszcze musze dosypac docelowo.

ta ziemia ktora jest na zdjeciach to jest wlasnie tak ktora chce uzyc do konca. kupilem tego sporo i musze wykorzystac.

zastanawiam sie czy wymieszac to jakos z piachem czy taka moze byc ?