Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WC użyteczności publicznej

paulaax3

Recommended Posts

Według mojej wiedzy (pochodzącej z internetu) do kibelka dla niepełnosprawnych powinien być dostęp z przodu i z boku(ustawienie wózka równolegle do sedesu).

Gotowy przykład - podobne wymiary:

http://www.niepelnosprawni.pl/files/www.niepelnosprawni.pl/public/abc_architekta/toalety02.gif

Toaleta damska i dla niepełnosprawnych mają wspólny przedsionek? Może lepiej w nim umieścić umywalkę bo w damskiej blokuje otwieranie drzwi do części z sedesem.

dobre pytania retoryczne Elfir :)

Po za tym częściej gęściej zajęta jest ubikacja damska. Łączenie jej z ubikacja dla niepełnosprawnych jest wpychaniem jeszcze jednej osoby do kolejki.

Umywalka dla niepełnosprawnych powinna być zamontowana na takiej wysokości, żeby wózkiem spokojnie wykręcać i podjechać pod nią, więc może nachodzić na kółeczko. Nie może znajdować się obok muszli, bo niepełnosprawny musi ustawić wózek obok muszli, żeby przesiąść się na nią przesiąść. Zresztą Elfir już pisała.

W dobrym tonie i też bardzo pomocne jest zamontowanie na ścianie składanego przewijaka. Jest na to miejsce w ubikacji dla niepełnosprawnych, a ponieważ panowie też przewijają, więc nie ma co dzielić ubikacji na damską i męską.

Wybacz, że pytam, ale mnie nurtuje... nie uczą tego na architekturze?

Dziękuję za odpowiedzi :)

Uczą ale niestety bardzo pobieżnie, to zdecydowanie bardziej (niestety) artystyczny kierunek. Taki podział zaproponował architekt więc uznałam, że zapewne wie lepiej więc po prostu się do tego dostosuję. Z resztą jedna z moich prowadzących (również architekt) też kazała nam w ten sposób projektować toaletę łącząc damską z niepełnosprawnymi, więc to akurat wydaje mi się w porządku. Faktycznie zdecydowanie umywalka pójdzie na boczną ścianę.

A po co przedsionki - takie wymogi:

"§ 85.

2. W ustępach ogólnodostępnych należy stosować:

1) przedsionki, oddzielone ścianami pełnymi na całą wysokość pomieszczenia, w których mogą być instalowane tylko umywalki,

2) drzwi o szerokości co najmniej 0,9 m,

3) drzwi do kabin ustępowych otwierane na zewnątrz, o szerokości co najmniej 0,8 m, a do kabin przystosowanych dla potrzeb osób niepełnosprawnych, co najmniej 0,9 m;

4) przegrody dzielące ustęp damski od męskiego, wykonane jako ściany pełne na całą wysokość pomieszczenia,

5) miski ustępowe umieszczone w oddzielnych kabinach o szerokości co najmniej 1 m i długości 1,10 m, ze ściankami i drzwiami o wysokości co najmniej 2 m z prześwitem nad podłogą 0,15 m; oddzielenia nie wymagają ustępy dla dzieci w żłobkach i przedszkolach,

(...)

3. Przedsionków, o których mowa w ust. 2 pkt 1, nie wymagają ustępy przy salach zajęć w żłobkach i przedszkolach oraz przy pokojach dla chorych w szpitalach."

A wie ktoś co z tą męską? Drzwi się otwierają na umywalkę i nie ma miejsca na pisuar..

O przewijaku nie pomyślałam, dziękuję za sugestie, na pewno wykorzystam

Przedsionek jest wyjątkowo irytującym przeszkadzaczem, ale przepisy to przepisy.

Jak dla mnie wygląda ok. Tutaj jeszcze wc dla niepełnosprawnych z muszlą po stronie umywalki.

http://www.hotelarze.pl/hot/image/schemat-niepelnosprawni-2.gif

Wydaje się, że toalety powinny być przeorane na prawo i lewo na studiach, w końcu są wszędzie.

Dziwi mnie to, że w męskim musi być przedsionek, a w damskim i dla niepełnosprawnych nie.

Może źle interpretujecie przepis? W przedsionku nie może być sedesów i pisuarów a tylko umywalka?

Przecież jest mnóstwo łazienek w restauracjach, gdzie umywalki są razem z sedesem i nie ma żadnych przedsionków.

Miałam na myśli to, że człowiek stojąc w przedsionku i otwierając (lub zamykając) drzwi do kabiny ustępowej (tam gdzie stoi sedes) ciągnie skrzydło do siebie, musi się cofnąć a nie ma gdzie(zakreskowane pole między łukiem drzwi a umywalką jest za małe) więc musi otworzyć drzwi na korytarz i wyjść z przedsionka.

przedsionek.jpg