paulaax3 31.05.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 (edytowane) prosze o usuniecie posta Edytowane 3 Lipca 2017 przez paulaax3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 31.05.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Według mojej wiedzy (pochodzącej z internetu) do kibelka dla niepełnosprawnych powinien być dostęp z przodu i z boku(ustawienie wózka równolegle do sedesu).Gotowy przykład - podobne wymiary:http://www.niepelnosprawni.pl/files/www.niepelnosprawni.pl/public/abc_architekta/toalety02.gif Toaleta damska i dla niepełnosprawnych mają wspólny przedsionek? Może lepiej w nim umieścić umywalkę bo w damskiej blokuje otwieranie drzwi do części z sedesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulaax3 01.06.2017 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Nie, nie, to troszkę nie tak. Po lewej jest toaleta męska, a po prawej damska. Nie ma żadnego dodatkowego przedsionka, wejście jest z korytarza. Próbowałam dać umywalkę w takim układzie jak mówisz, ale wtedy ten okrąg o średnicy 150cm zahacza o umywalkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2017 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 a dlaczego umywalka w męskiej nie może być razem z sedesem? po co podwójne drzwi? Czy mężczyzna niepełnosprawny ma korzystać z damskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 01.06.2017 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 dobre pytania retoryczne Elfir Po za tym częściej gęściej zajęta jest ubikacja damska. Łączenie jej z ubikacja dla niepełnosprawnych jest wpychaniem jeszcze jednej osoby do kolejki. Umywalka dla niepełnosprawnych powinna być zamontowana na takiej wysokości, żeby wózkiem spokojnie wykręcać i podjechać pod nią, więc może nachodzić na kółeczko. Nie może znajdować się obok muszli, bo niepełnosprawny musi ustawić wózek obok muszli, żeby przesiąść się na nią przesiąść. Zresztą Elfir już pisała. W dobrym tonie i też bardzo pomocne jest zamontowanie na ścianie składanego przewijaka. Jest na to miejsce w ubikacji dla niepełnosprawnych, a ponieważ panowie też przewijają, więc nie ma co dzielić ubikacji na damską i męską. Wybacz, że pytam, ale mnie nurtuje... nie uczą tego na architekturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulaax3 01.06.2017 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Dziękuję za odpowiedzi Uczą ale niestety bardzo pobieżnie, to zdecydowanie bardziej (niestety) artystyczny kierunek. Taki podział zaproponował architekt więc uznałam, że zapewne wie lepiej więc po prostu się do tego dostosuję. Z resztą jedna z moich prowadzących (również architekt) też kazała nam w ten sposób projektować toaletę łącząc damską z niepełnosprawnymi, więc to akurat wydaje mi się w porządku. Faktycznie zdecydowanie umywalka pójdzie na boczną ścianę. A po co przedsionki - takie wymogi: "§ 85. 2. W ustępach ogólnodostępnych należy stosować: 1) przedsionki, oddzielone ścianami pełnymi na całą wysokość pomieszczenia, w których mogą być instalowane tylko umywalki, 2) drzwi o szerokości co najmniej 0,9 m, 3) drzwi do kabin ustępowych otwierane na zewnątrz, o szerokości co najmniej 0,8 m, a do kabin przystosowanych dla potrzeb osób niepełnosprawnych, co najmniej 0,9 m; 4) przegrody dzielące ustęp damski od męskiego, wykonane jako ściany pełne na całą wysokość pomieszczenia, 5) miski ustępowe umieszczone w oddzielnych kabinach o szerokości co najmniej 1 m i długości 1,10 m, ze ściankami i drzwiami o wysokości co najmniej 2 m z prześwitem nad podłogą 0,15 m; oddzielenia nie wymagają ustępy dla dzieci w żłobkach i przedszkolach, (...) 3. Przedsionków, o których mowa w ust. 2 pkt 1, nie wymagają ustępy przy salach zajęć w żłobkach i przedszkolach oraz przy pokojach dla chorych w szpitalach." A wie ktoś co z tą męską? Drzwi się otwierają na umywalkę i nie ma miejsca na pisuar.. O przewijaku nie pomyślałam, dziękuję za sugestie, na pewno wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulaax3 01.06.2017 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Po lekkich zmianach, co sądzicie na temat tego "wciśniętego" pisuaru w męskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 02.06.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Przedsionek jest wyjątkowo irytującym przeszkadzaczem, ale przepisy to przepisy. Jak dla mnie wygląda ok. Tutaj jeszcze wc dla niepełnosprawnych z muszlą po stronie umywalki. http://www.hotelarze.pl/hot/image/schemat-niepelnosprawni-2.gif Wydaje się, że toalety powinny być przeorane na prawo i lewo na studiach, w końcu są wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Dziwi mnie to, że w męskim musi być przedsionek, a w damskim i dla niepełnosprawnych nie. Może źle interpretujecie przepis? W przedsionku nie może być sedesów i pisuarów a tylko umywalka? Przecież jest mnóstwo łazienek w restauracjach, gdzie umywalki są razem z sedesem i nie ma żadnych przedsionków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 03.06.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 W męskiej problemem wydaje się zbyt krótki przedsionek - otwierające się skrzydło drzwi do kabiny ustępowej zostawia za mało miejsca dla człowieka, konieczne będzie otworzenie drzwi na korytarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 03.06.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 To niestety bardzo często się zdarza. Tylko co z tym zrobić. Drzwi lamane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 nie robić umywalki w przedsionku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulaax3 05.06.2017 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 (edytowane) prosze o usuniecie posta Edytowane 3 Lipca 2017 przez paulaax3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 05.06.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Miałam na myśli to, że człowiek stojąc w przedsionku i otwierając (lub zamykając) drzwi do kabiny ustępowej (tam gdzie stoi sedes) ciągnie skrzydło do siebie, musi się cofnąć a nie ma gdzie(zakreskowane pole między łukiem drzwi a umywalką jest za małe) więc musi otworzyć drzwi na korytarz i wyjść z przedsionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts