Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozplanować łazienki?

Ewel86

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie, ponieważ jest to mój pierwszy post:)

Mam już wybrany projekt domu, jednak nie podoba mi się sposób w jaki zaaranżowano łazienki. W łazience 4,29 m2 nie podoba mi się sedes na przeciwko wejścia i nie do końca odpowiada mi fakt, że jest tam umieszczona pralka we wnęce, ponieważ ta łazienka będzie pełniła bardziej funkcję "dla gości" i nie chciałabym tam wstawiać kosza na pranie itp.

Z kolei w łazience 5,78 m2 niepotrzebny jest bidet, za to przydałoby się jakoś ulokować tam pralkę. W domu tym nie ma pomieszczenia gospodarczego, w którym można byłoby schować mop, wiadro, chemię gospodarczą itp, więc chyba trzeba wygospodarować miejsce w łazience na to? Chyba, że zamiast szafy na korytarzu (tej przyklejonej do łazienki) zabudować pralkę albo powiększyć łazienkę (kosztem tej szafy) i wygospodarować pralnię, chociaż z drugiej strony szaf nigdy dość.. ;)

Wklejam link do rzutu:

https://www.homekoncept.com.pl/wp-content/uploads/2017/04/HomeKONCEPT_31_wariant_4.pdf

Proszę o pomoc w sensownym zaprojektowaniu tych łazienek. Ścianki działowe, drzwi można jeszcze pozmieniać. Z góry dziękuję za odzew i pozdrawiam.

W sypialniach, poza jedną, są małe okna. Zimą może być w pokojach ciemno!

Trzy okna w jednej sypialni też dziwnie wygląda i utrudnia sensowne zaaranżowanie wnętrza.

A łazienki można zrobić tak:

c1c58f88248c9d87gen.jpg

jedna z prysznicem, jedna z wanną.

Do tego schowek na wiadra, szczotki z pralką i suszarką:

i-electrolux-lacznik-pralki-z-suszarka-skp-11.jpg

W salonie kanapa stoi tyłem do kominka. Jak obserwowac ogień?

Edytowane przez Elfir

Dziękuję za szybką odpowiedź:)

Kanapę w salonie ustawię inaczej, okno na przeciwko wejścia w pokoju z 3 oknami zamierzałam usunąć. Nie pomyślałam, że w tych pokojach może być ciemno, to trochę niepokojące..

Podoba mi się łazienka z prysznicem, jest w niej wszystko co trzeba i nie jest zagracona:) Czy zmieści się tam kabina 100x100? I czy 90 cm na sedes jest wystarczające? Jeśli tak, byłoby super.

Z tą pralnią chyba muszę jeszcze pomyśleć, zajmuje ona dużo miejsca, przez co zostają dwie małe łazienki. Z drugiej strony może faktycznie lepiej tak niż zagracać tym łazienkę. W każdym razie bardzo cenna sugestia, warta rozważenia :)

można spróbować w czasie adaptacji przestawić ścianę nośną (chociaż to będzie kosztowne). I nieco zmniejszyć salon na rzecz łazienki.

Na twoim miejscu postarałabym się ustawić meble we wszystkich pokojach, tak jak planujesz docelowo, by sprawdzić jeszcze przed zakupem, czy się wszystko mieści. Kanapa moim zdaniem jest ciut za wąska w stosunku do rzeczywistych szerokości tych mebli.

Gdyby to był dom dla 2+2 to można byłoby pokoje dzieci zrobić od strony ogrodu (południa?):

eeacac00fbf233degen.jpg

Zmniejszyłam nieco gabinet. Zmniejszyłam ilość okien, ale zrobiłam większe.

Dodatkowo przesunęłam ścianę nośną, by powiększyć łazienkę (nie wiem czy się da?). Dzięki czemu można zrobić osobną pralnię w miejscu dotychczasowej łazienki gościnnej. Jeśli planujecie ogrzewanie na gaz lub PC, to można połączyć kotłownię z pralnią, dzięki czemu pralnia zyska wyjście na ogród (np. do wieszania prania).

Zmieniłam miejsce komina od kominka, aby z kanapy móc widzieć i kominek i TV i widok za oknem.

Z tym, że przy takiej ilości zmian, lepiej narysować projekt domu od początku :)

Warto zastanowić się nad trzema oknami w garażu - koszt trzech małych okien będzie wyższy niż jednego większego.

Niestety nie mogę ruszyć aż tak konstrukcji i ściany nośne muszą pozostać na swoim miejscu. Piec wstawimy na paliwo stałe, więc pralnia w kotłowni też odpada. A co myślisz odnośnie umieszczenia "pralni w szafie" znajdującej się na korytarzu. Wyglądałby to mniej więcej tak, tylko zasłonięte byłoby drzwiami przesuwnymi jak normalna szafa:

http://aranzujemylazienke.pl/wp-content/uploads/2013/02/ded6ddd7.jpg

Dzięki temu zostałaby całkiem przestronna łazienka z wanną, a może nawet udałoby się tam zmieścić prysznic zamiast bidetu oraz zlikwidować jedną umywalkę?

Kominka nie będziemy robić tradycyjnego tylko wstawimy biokominek, więc faktycznie można go umieścić na ścianie z telewizorem i nie będzie żadnego problemu z dokonaniem tej zmiany.

Pomysł z oknami w pokojach świetny! Na pewno wykorzystam :)

Uff udało mi się narysować w paincie mój najnowszy pomysł oraz wkleić zdjęcie :). Niestety chyba nie da się go powiększyć, ale mam nadzieję, że widać o co chodziło. "Pralnia" schowana byłaby w szafie obok łazienki (zakryta drzwiami suwanymi,które zaznaczyłam na fioletowo, jej wymiary to 100x80), tam zmieści się pralka, kosze na brudne ubrania, mop oraz chemia gospodarcza. W łazience nie wiem czy zachowałam odpowiednie proporcje, ale dłuższa ściana miałaby 381 cm (po odjęciu 100 cm na prysznic oraz 70 cm na wannę, zostaje 211 cm na dwie umywalki lub jedną dłuższą i jakiś słupek-szafkę), krótsza ściana: 281 cm, ponieważ 1 m zabrany został na szafę. Pozostaje kwestia jakiegoś wieszaka na ręczniki oraz kaloryfera (może za drzwiami po prawej stronie, nad wanną?). Czy taka łazienka byłaby funkcjonalna?

Druga łazienka zostaje według projektu Elfir:)

Szafa/wnęka będzie miała głębokość 80 cm minus grubość ściany, więc pralka powinna zmieścić się ze sporym zapasem. Jeśli chodzi o wejście pod prysznic, to chyba zrobię krótszy blat z umywalkami (lub będzie jedna szersza). Spróbuję opanować jakiś program do wizualizacji, może łatwiej będzie wtedy "zobaczyć" jak to wygląda i jakie są proporcje. Dzięki za pomoc Elfir:)

Nad pralką będą półki, na których ustawię kosze na pranie, chemię gospodarczą. Moja obecna pralka ma 55 cm głębokości, a posiada ładowność 7 kg, więc mam nadzieję, że wystarczy miejsca. A jeśli nie, to faktycznie drzwi suwane po ścianie są dobrym rozwiązaniem. Kwestia rozwieszania prania - tu jest większy problem:)

Witam,

Czy uzyskała już Pani zadowalającą pomoc w aranżacji łazienek?

Pozdrawiam z Gdańska

Witam wszystkich serdecznie, ponieważ jest to mój pierwszy post:)

Mam już wybrany projekt domu, jednak nie podoba mi się sposób w jaki zaaranżowano łazienki. W łazience 4,29 m2 nie podoba mi się sedes na przeciwko wejścia i nie do końca odpowiada mi fakt, że jest tam umieszczona pralka we wnęce, ponieważ ta łazienka będzie pełniła bardziej funkcję "dla gości" i nie chciałabym tam wstawiać kosza na pranie itp.

Z kolei w łazience 5,78 m2 niepotrzebny jest bidet, za to przydałoby się jakoś ulokować tam pralkę. W domu tym nie ma pomieszczenia gospodarczego, w którym można byłoby schować mop, wiadro, chemię gospodarczą itp, więc chyba trzeba wygospodarować miejsce w łazience na to? Chyba, że zamiast szafy na korytarzu (tej przyklejonej do łazienki) zabudować pralkę albo powiększyć łazienkę (kosztem tej szafy) i wygospodarować pralnię, chociaż z drugiej strony szaf nigdy dość.. ;)

Wklejam link do rzutu:

https://www.homekoncept.com.pl/wp-content/uploads/2017/04/HomeKONCEPT_31_wariant_4.pdf

Proszę o pomoc w sensownym zaprojektowaniu tych łazienek. Ścianki działowe, drzwi można jeszcze pozmieniać. Z góry dziękuję za odzew i pozdrawiam.