Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Basen ogrodowy

Recommended Posts

Cześć.

Zamierzam rozłożyć basen stelażowy 4,27x0,84m Bestway.

Ogródek nie grzeszy gładkością oraz poziomem.

Basen będzie rozłożony jedynie na okres letni więc od teraz do końca sierpnia.

Nie chce tworzyć stałego miejsca na basen więc odpada wycinanie trawy, kładzenie kostki itp. stałych elementów.

Wpadłem na pomysł wyłożenia podłoża płytami OSB i wypoziomowania nimi terenu.

Można je później razem z basenem uprzątnąć tak jakby basenu nie było. Na tym mi najbardziej zależy.

Czy takie rozwiązanie będzie dobre czy macie jakieś lepsze pomysły ?

Edytowane przez kaeres

Większość filtrów do basenów ma zasilanie 230V - ale to napięcie płynie tylko do transformatora (czarna skrzyneczka, zalana hermetycznie plastikiem), za nim już jest bezpieczne napięcie. Jeśli zadbasz o zabezpieczenie na trawniku kabla i ew. połączenia z przedłużaczem, to śmiało możesz się kąpać przy działającym filtrze.

Dlaczego zatem ze względów bezpieczeństw nie zaleca się włączani filtra na czas kąpieli ?

Może bardziej chodzi o ochronę filtra ? (zatkanie otworu ssącego).

Temat chemii.

Kiedy i jakiej używać ?

Zawczasu wrzucić tabletę chloru i nie czekać aż się zacznie robić zielono czy im mniej chemii tym lepiej i działać dopiero jak się coś zacznie dziać?

Gość Konto usunięte_1*
Nie wiem jaką wy macie wodę ale u mnie tabletki chlorowe kompletnie nic nie dają , po 3 dniach istny gnój w wodzie , na youtube pokazywali że kwasek cytrynowy w kilka minut załatwia sprawę , filtr duży ale do dopy chodzi to całą noc i niewiele czyści

Witam serdecznie.

Kupiłem basen stelazowy 427x107 zrobiłem kwadrat z krawężników i środek wyrownalem piaskiem, całość jest w zasadzie do poziomu, piach ubijalem tylko walcem 50kg. Myślicie że pod same nogi od basenu położyć jakieś klapki drewniane? Na pewno po nalaniu wody przy tej masie nóżki zapadną się trochę w ziemię, co myślicie? I czy styropian np 5 cm pod cały basen czy słaba opcja, kiedyś gdzieś wyczytałem że styropian popękal i strasznie nie równe dno się zrobiło. Co sądzicie ?

ja mam basen 5m srednicy, pod nim warstwa piachu, co roku to rozgrabiam, usuwam zielsko, uzupełniam piach, na to 2 warstwy folii takiej jak mam na tunelu,

pod nózki stalaza podkładam kostki brukowe - to sprawdza sie najlepiej masa takiego dużego basenu jest ogromna i bez solidnych podkładek niektóre nogi wpadna Ci w glebe....

co roku zastanawiam sie nad styropianem ale jakos na tym konczę ;p

pzdr

• 2 months później...

Witam wszystkich. Chciałbym się podłączyć do tematu. Od dwóch lat posiadam basen 457 x122 i stawiam go w ogrodzie na miejscu gdzie kiedyś rosła trawa. Pod spód mam termoizolację :http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6957130665

No i oczywiście standardową matę . W przyszłym roku planuje większą inwestycje mianowicie pod samym basenem planuje nasypać żwiru a w około basenu ok 0.5 m kostki wyłożyć. Moje pytanie brzmi ile cm tego żwiru wysypać ?? I czy dać dodatkowo jakiś styropian pod spód czy ta termoizolacja wystarczy??