Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CRV, ktoś jeździ? Opinie,wymiana doświadczeń.

Tomaszs131

Recommended Posts

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok, ja szukałem z doświadczeniem w instalacjach nietypowych aut dużej mocy, a że jest taki 40km ode mnie więc jemu powierzyłem auto. Zresztą zrobił tylko w tym roku 4 takie hondy.

Miałem kiedyś gaz w innym aucie i przejechał ponad 600tyś na LPG więc wiem jakie są wady i zalety, myślę, że szybko się zwróci..... .na razie zatankowałem do pełna za poniżej 100 :-)

Trzy dni przed instalacją Lpg jadę ustawić zawory. Ponoć już przy 70kkm należy się tym zająć. W autoryzowanym serwisie zalecają co 100kkm, ale oni zawsze wydłużają interwał serwisowy.

Przejechane mam coś ponad 51kkm ale przed instalacją gazu ponoć lepiej jest się tym zająć. Następna wizyta u fachowca po przejechaniu kolejnych 20kkm.

Trzy dni przed instalacją Lpg jadę ustawić zawory.

Raczej sprawdzić poprawność luzów :) u mnie zrobili to zgodnie z ostatnim przeglądem gwarancyjnym.

A tak to zobacz jak to u mnie zrobili - wlew gazu duży, a w aucie zamontowany mały - po przetoczeniu możliwość zamknięcia klapki. ;)

centrala.jpgzbiornik.jpgwlew.jpglistwa wtryskowa 2.jpgreduktor.jpg

centrala.jpg

zbiornik.jpg

Tak, chodziło mi ewentualną korekcję luzów na zaworach.

Ładnie to wygląda, gratki. Wlew ukryty w klapce to w naszych autach standard i to bez przedłużki- wkręconego adaptera.

Czy w Twoim przypadku auto jeździ tylko i wyłącznie na gazie, czy dodatkowo ustawione masz dopływ Pb?

Edytowane przez Tomaszs131

Trzy dni przed instalacją Lpg jadę ustawić zawory. Ponoć już przy 70kkm należy się tym zająć. W autoryzowanym serwisie zalecają co 100kkm, ale oni zawsze wydłużają interwał serwisowy.

Przejechane mam coś ponad 51kkm ale przed instalacją gazu ponoć lepiej jest się tym zająć. Następna wizyta u fachowca po przejechaniu kolejnych 20kkm.

Mój leciwy Fiat nie wymaga ustawiania zaworów ani systemu lubryfikacji. I co powiecie?

Ok, ja szukałem z doświadczeniem w instalacjach nietypowych aut dużej mocy, a że jest taki 40km ode mnie więc jemu powierzyłem auto. Zresztą zrobił tylko w tym roku 4 takie hondy.

Miałem kiedyś gaz w innym aucie i przejechał ponad 600tyś na LPG więc wiem jakie są wady i zalety, myślę, że szybko się zwróci..... .na razie zatankowałem do pełna za poniżej 100 :-)

Dużej mocy czyli jakiej - 300, 400 a może 500 KM?

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Dużej mocy czyli jakiej - 300, 400 a może 500 KM?

Właściciel warsztatu ma BMW V8 ma chyba ponad 600 KM, na fotkach aut zagazowanych widziałem Mercedesa AMG tez ma ponad 300 KM i Panamere ze 400 ma jak nic.

Skoro dają sobie radę z takimi autami to moja Hania jest "fiatem punto" w 2000 roku

Nie lubię jak ktoś mi wmawia pewne rzeczy o których wiem (z for internetowych) od samych użytkowników , ich problemów, jak zostali naciągnięciu przez niby to "specy" od LPG. Wymiany świec na X elektrodowe, nieprawidłowego doboru parownika, , wtrysków, kombinowania na siłę z podzespołami o których nie ma się pojęcia.

Już sam montaż dużego wlewu gazu bezpośrednio pod klapką zbiornika paliwa! przecież to powoduje że podczas tankowania gazu uderza się rączką "pistoletu" w karoserię auta, może niewiele , ale po kilkuset tankowaniach auto wygląda jak "skopane".

Jeśli ktoś się nie rozwija , to w dzisiejszych czasach stoi w miejscu, brak dobrania odpowiedniej centralki do OBD Hondy powoduje falowanie obrotów , a wystarczy zastosować centralkę z pełnym wsparciem auto-adaptacji ze sterownika Hondy(nie nastawy sztywne w pewnym zakresie) i będzie wszystko dobrze.

W moim mieście są cztery zakłady montujące LPG, ale nie oddał bym do nich mojego samochodu, we wszystkich na siłę chcą montować urządzenie do lubryfikacji (czy to ręczne czy elektroniczne) tylko po co? Są auta gdzie jest to niezbędne, ale nie w Hondzie.

A teraz podsumują, zamontowałem gaz bo chcę jeździć taniej, Honda pali w trasie na odcinku 400km z prędkością do 120km/h - 7,8 l

w trasie do i powyżej 160km/h 12-14l

w mieście 14-16l/100km, .

Jeśli jeżdżąc na gazie wydam 1/2 kasy jaką wydaję na benzynę cel osiągnę niezależnie co będzie pod maską i jak się będzie nazywać.

Auto mam, mam i kosiarkę do trawy, autem przemieszczam się z punktu A do punktu B, a kosiarką koszę trawę.

Edytowane przez CityMatic

Pewnie , że nie ma problemu , bardziej obawiałbym się butli kuchennej jest częściej rozszczelniona i wymieniana, niż instalacja w aucie.

A jeśli już się bardzo ktoś obawia to można zainstalować czujnik.

Np DG-1 Satela zamontować tuż nad posadzką w garażu i podłączyć do centrali alarmowej :).

Dzisiaj z pomocą fachowca zajęliśmy się regulacją luzów na zaworach. Przed instalacją lpg konieczna operacja, w moim przypadku z 16 tylko dwa okazały się mieć odpowiedniej wielkości luz.

a25763d7f28c216d.jpg

Kolejnym krokiem będzie instalacja lpg, już w poniedziałek.

Dzisiaj z pomocą fachowca zajęliśmy się regulacją luzów na zaworach. Przed instalacją lpg konieczna operacja, w moim przypadku z 16 tylko dwa okazały się mieć odpowiedniej wielkości luz.

a25763d7f28c216d.jpg

Kolejnym krokiem będzie instalacja lpg, już w poniedziałek.

Co dziwne, tak nie lubiany Fiat tego nie wymaga. Regulacja zaworów ...co to?