hudy8 03.06.2017 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Dzień dobry. Muszę zrobić drenaż z jednej strony działki gdyż podczas deszczu czy wiosennych roztopów woda z sąsiednich pól wlewa mi się na działkę. Wykopałem rów na głębokość metra by zobaczyć jak to wygląda pod spodem. Okazuje się że woda płynie tylko górą a już na 0,4m już jest prawie sucho. Drenaż z tego co się dowiedziałem układa się na 0,7m. Zastanawiam się jednak jak to ugryźć gdyż nie wiem czy woda, a niekiedy jest jej sporo, zdąży "przejść" przez warstwę ziemi nad posypką z kamieni. Obawiam się że może być tak że tylko część wody uda się zdrenować a reszta popłynie górą na działkę. Co o tym sądzicie? Jak najlepiej zrobić drenaż w tym wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.06.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Jeśli woda wpływa na Twoją działkę i jak mówisz płynie po powierzchni nie wsiąkając to albo jest jej aż tak sporo i nie nadąża wsiąkać albo ziemia jest gliniasta. Jeśli drenaż to na całej długości działki zakop go na głębokości ok. 0,5m pod ziemią zasypując do pełna żwirem tak aby woda wsiąkając poprzez przegrodę czyściła się i tym samym nie powodowała zamulania rury drenarskiej. Jeśli problem jest na tyle poważny to zamiast piasku i ziemi nad żwirem przy swoim ogrodzeniu zaplanuj pas zasypany korą sosnową w której w większych doniczkach posadzisz małe iglaki. Jeśli plany zagospodarowania są inne to przegrodę zrób na tyle szeroką aby żadna część wody nie przechodziła poza nią. Tak czy inaczej czeka cię ogrodzenie działki a więc postaraj się o głębokie posadowienie murku oporowego który będzie zatrzymywał wodę przed Twoją posesją. Wtedy rurę możesz puścić prostopadle do ogrodzenia odprowadzając tylko nadmiar wody który nie zdąży wsiąknąć i zagraża Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.06.2017 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Jak masz gdzie odprowadzić wodę zrób drenaż francuski a górę drenażu uformuj w formie opaski żwirowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 07.06.2017 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Ciekawe rozwiązanie ten drenaż francuski. Niestety u mnie jest glina i ziemia nic nie pije. Plus jest taki że działka jest naturalnie pochylona a na końcu jest dół i przepust pod drogą którędy płynie woda z okolicznych działek. Narazie spróbuję zrobić drenaż za pomocą rur drenażowych 100 i obsypie je jak najwyżej się da posypką. Zobaczymy czy to zda egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts