Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o wsparcie w ocenie mieszkania.

Recommended Posts

Witam, jestem zainteresowany pewnym mieszkaniem.

Proszę o pomoc w ocenie tego jak będzie wyglądało jego naświetlenie.

Mieszkanie Prezentuje się następująco.

http://m3skorupka.pl/project.php?typ=planes&id=83 Mieszkanie NR6.

Proszę o sugestię, wady / zalety mieszkania.

Zaznaczę że: od strony gdzie wychodzi okno kuchenne, za murkiem ogrodu jest w pobliżu lasek (zero ulic, pieszych, chodników) i drzewa nieco ponad wysokość piętra miejscami.

Po lewej stronie rzutu widocznego na stronie natomiast będzie parking nowo powstałego kościoła, ale też w odległości ok 10m. także odrazu obok ogródka - zero ulic, pieszych, chodników.

Za mieszkaniem przemawia do nas przede wszystkim rozstaw pomieszczeń, metraż na który nas stać, ilośc pokoi (3 pokoje, mamy już jedno 1,5 r dziecko, kto wie co będzie dalej :D ). No i ten zakątek z ogródkiem wydał nam się fajny zaciszny, i z taką namiastką "domu" z ogrodem :).

Martwi nas jednak że może to być ciemne mieszkanie.

Czy ktoś obeznany w temacie, lub mieszkający w mieszkaniu z oknami w kierunku pn / zach, wesprze nas jakąś wypowiedzią?

Będziemy Wdzięczni.

Bujalski_Michał

Proszę o sugestię, wady / zalety mieszkania.

To, co teraz jest za oknem nie ma większego znaczenia. Sprawdź MPZP - wtedy będziesz wiedział, co przynajmniej w krótszej perspektywie może tam powstać (bo w dłuższej to MPZP może się zmienić).

Wady mieszkania to IMO salon od północy, cień w oknach w sypialniach po południu, pokoje ze wspólnym balkonem, dużo miejsca zmarnowanego na przedpokój który ma prawie tyle m2, co salon.

Ale największy minus, to dzwonnica za oknem. A znając deweloperów nie przyłożył się do izolacji akustycznej.

Cena na Rakowieckiej to 3800 zł/m2 obecnie.

Sądzę że dalsze etapy osiedla po wybudowaniu tunelu do centrum miasta w przyszłym roku będą droższe.

Aktualnie mam zarezerwoowane dwa mieszkania - które lepsze ?

Prosze bardzo o sugestię.

To mieszkanie nr. 6: http://m3skorupka.pl/project.php?typ=planes&id=85

Zaznaczę że: od strony gdzie wychodzi okno kuchenne, za murkiem ogrodu jest w pobliżu lasek (zero ulic, pieszych, chodników) i drzewa nieco ponad wysokość piętra miejscami.

Po lewej stronie rzutu widocznego na stronie natomiast będzie parking nowo powstałego kościoła, ale też w odległości ok 10m. także odrazu obok ogródka - zero ulic, pieszych, chodników.

Za mieszkaniem przemawia do nas przede wszystkim rozstaw pomieszczeń, metraż na który nas stać, ilośc pokoi (3 pokoje, mamy już jedno 1,5 r dziecko, kto wie co będzie dalej ). No i ten zakątek z ogródkiem wydał nam się fajny zaciszny, i z taką namiastką "domu" z ogrodem .

Czy ktoś obeznany w temacie, lub mieszkający w mieszkaniu z oknami w kierunku pn / zach, wesprze nas jakąś wypowiedzią?

Drugie mieszkanie to identyczny rozkład pomieszczeń niemalże, ten sam pion, jednakże 3 piętro z balkonem ok 11m2.

Zarezerwowaliśmy też to drugie na 3cim piętrze, gdyż doszły nas słuchy że na parterze w miejscu lasku przed ogrodem może kiedyś powstać ulica / osiedle bo być może tereny pójdą na sprzedaż i osiedle z tej strony może być całkowicie rozgrodzone.

Ze względu na te pogłoski pomyśleliśmy o 3cim piętrze gdzie jest piękny widok na korony drzew ale znowu tutaj dochodzą nas opinie gorąca od dachu, problemów związanych z przeciekaniem dachu itp....

Reasumując,

które byście wybrali?

...

...

Mam mieszkanie gdzie okna są po pn-zach i pd-wsch.

Pokoje od pn-zach nie nagrzewają się za bardzo bo słońce bardzo późno zagląda to tych pokoi. Jeśli masz duże okna to nie powinno być problemu z jasnością w pokojach. Za to rano nie będziesz miał uporczywego słońca :)

U mnie układ pn-zach i pd-wsch idealnie się sprawdza bo od pd-wsch mam kuchnie, salon i ogród - późnym popołudniem mam cień w ogrodzie i mogę odpocząć, a rano słońce nie świeci mi prosto w twarz gdy wstaję. Mam bardzo jasno bo w mieszkaniu ma b. duże okna i całe mieszkanie jest prześwietlone na wylot :D

Jedni lubią jak jest jasno, drudzy jak jest ciemniej... sam zdecyduj co Ci bardziej pasuje :)

Pozdrawiam