woyytas 04.06.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Drodzy, Mam prośbę o pomoc w rozplanowaniu łazienki. Wstępnie zaplanowałem układ, jednak chciałbym abyście doradzili czy tak będzie dobrze. Na czerwono zaznaczyłem miejsce, w którym skos ściany osiąga wysokość 180 cm. Ściana kolankowa jest na wysokości 1 m. Kabinę planujemy otwartą z szybą a wejście do niej od strony wanny. W kabinie od strony ściany kolankowej byłaby zabudowana wnęka na kosmetyki, wymuszona odsunięciem się od ściany kolankowej. Głębokość tej wnęki (zabudowy) byłaby ok 50 cm. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2017 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 za ciasno przy sedesach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyytas 05.06.2017 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Dzięki za spostrzeżenie.Czy zatem 30 cm pomiędzy sedesami będzie wystarczająco? Należałoby to zatem zrobić kosztem kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 http://www.systerm.pl/img/uploads/odleglosci/schemat_3.jpg http://cdn7.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/94/4d/48/944d48e98b331275_1057100.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 05.06.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Zrobiłabym inaczej, niestety nie mam jak tego narysować, ale może uda się opisowi przekazać szafkę z umywalką zrobiłabym mniejszą tak, aby dało się zmieścić wannę, krótkim bokiem wanna przylegalaby do ściany z umywalką, długim tak jak teraz do ściany z oknem, ale byłaby przesunięta. W miejscu gdzie teraz jest wanna powinien wejść prysznic. Czyli mamy wchodząc do łazienki na lewej ścianie umywalkę, na wprost wannę i prysznic. Bidet i toaletę można wówczas nieco rozsunąć i odsunąć od drzwi. Pozostałą przestrzeń pod skosem, tam gdzie teraz jest kabina i obszar miedzy kabiną i wanną, można zabudować szafkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 05.06.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Kabinę przydałoby się odsunąć bardziej od ściany kolankowej. W Twoim projekcie zaledwie nad ok. 60cm kabiny skos ma powyżej 180cm - trudno będzie się obracać, podnosić ręce nad głowę... Deszczownicę montuje się zazwyczaj na wysokości ok. 210cm więc nie bardzo widzę na nią miejsce. Chyba że z prysznica planujecie korzystać na siedząco lub wszyscy domownicy mają wzrost poniżej 160cm. Jest okno dachowe jak w oryginalnym projekcie Julka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyytas 05.06.2017 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Zmodyfikowałem wg wskazówek Teraz wygląda to tak, że bidet i toaleta mają dużo miejsca, natomiast zmniejszyło się miejsce pod oknem (przy tym rozwiązaniu pod okno wejdzie mniejsza wanna) . Właśnie obawiałem się tego o czym napisała alicyja - że będzie zbyt mało miejsca w kabinie i trzeba będzie ją bardzie wysunąć. Teraz pomiędzy wanną a planowanym wejściem do kabiny jest niewiele miejsca - ok 37 cm i może być ciasno z tą kabiną, ale nie chciałbym z niej rezygnować (bo raczej nie chciałbym korzystać z niej na siedząco, a domownicy są raczej wyżsi niż 160 cm ). PS. alicyja - nie mam okna dachowego w łazience. Skąd wiedziałaś, że to Julka Edytowane 5 Czerwca 2017 przez woyytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
architekt wnętrz Gda 06.06.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) propozycja odmiennego ustawienia, gdzie wc i bidet są bardziej ukryte. Niezbyt korzystnie wchodzić prosto na wc i bidet- wg mnie są zbyt blisko drzwi Edytowane 6 Czerwca 2017 przez architekt wnętrz Gda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.06.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Zmodyfikowałem wg wskazówek Teraz wygląda to tak, że bidet i toaleta mają dużo miejsca, natomiast zmniejszyło się miejsce pod oknem (przy tym rozwiązaniu pod okno wejdzie mniejsza wanna) . Właśnie obawiałem się tego o czym napisała alicyja - że będzie zbyt mało miejsca w kabinie i trzeba będzie ją bardzie wysunąć. Teraz pomiędzy wanną a planowanym wejściem do kabiny jest niewiele miejsca - ok 37 cm i może być ciasno z tą kabiną, ale nie chciałbym z niej rezygnować (bo raczej nie chciałbym korzystać z niej na siedząco, a domownicy są raczej wyżsi niż 160 cm ). PS. alicyja - nie mam okna dachowego w łazience. Skąd wiedziałaś, że to Julka [ATTACH=CONFIG]390573[/ATTACH] Prawie o taki uklad mi chodziło Pomiedzy wanną i kabiną nie robiłbym przerwy, więc zarówno wanna jak i kabina mogą być większe wejscie do kabiny byłoby z przodu, nie od strony wanny, układ coś jak tu Tu akurat jest szklana ścianka pomiędzy kabiną i wanną, może być też murowana - jak kto lubi, chodzi mi o samą ideę Toaletę i bidet jeszcze bardziej odsunęłabym od drzwi, maksymalnie jak się da, wówczas wejście będzie przestronniejsze, można się też pokusić o jakąś osłaniającą ozdobę, albo bardziej dekoracyjny stojak na papier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyytas 09.06.2017 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Dzięki za propozycje. architekt wnętrz Gda - przypadku umiejscowienia toalet na ścianie kolankowej będą musiały być one wysunięte aby wygodnie korzystać z nich. Jaka jest bezpieczna wysokość przy toaletach? Czy będzie to 2 m? Jakby ktoś się natknął na wizke łazienki z podobnym układem to proszę o wrzucenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 http://cdn28.muratordom.smcloud.net/t/photos/t/78/a2/cf/78a2cf085bd2671d_1052002.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 w projektach ze skosami zwykle pod skosy ładuje się wannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 16.06.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 [ATTACH=CONFIG]390641[/ATTACH] propozycja odmiennego ustawienia, gdzie wc i bidet są bardziej ukryte. Niezbyt korzystnie wchodzić prosto na wc i bidet- wg mnie są zbyt blisko drzwi Dobry układ, wystarczy tylko wysunąć nieco sedes i bidet. Można też - sedes, bidet i umywalkę jak w tym projekcie (bardzo sensownie), - wannę jak w projekcie wyjściowym - prysznic w prawym górnym rogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts