Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na pellet - Defro, Lazar, Tekla

tomtom30

Recommended Posts

Do domu nie ma podłączonego gazu i nie będzie, prądem ogrzewać nie chcemy, stąd paliwo stałe. Na początku myśleliśmy nad kotłami do 10kw, ale instalatorzy polecili Nam 14-18 kW ze względu na dużą możliwość modulacji kotłów. Widzę co osoba to inna opinia....a jaki kocioł Pan by polecił?

Do domu nie ma podłączonego gazu i nie będzie, prądem ogrzewać nie chcemy, stąd paliwo stałe. Na początku myśleliśmy nad kotłami do 10kw, ale instalatorzy polecili Nam 14-18 kW ze względu na dużą możliwość modulacji kotłów. Widzę co osoba to inna opinia....a jaki kocioł Pan by polecił?

Co ma szeroka modulacja do 3 i wiecej przewymiarowania mocy kotła?, przewymiarowanie ma tylko jeden cel : wiekszy kocioł to wieksza kasa. Co ja mogę polecic? na pewno kocioł o mocy nie wiekszej niz 10-12 kW a i tak bedzie przewymiarowany, w praktyce wystarczy 8 kW, te 8 kW to ze wzgledu na cwu.

Ustawa antysmogowa określa jakiej klasy urządzenia , czystość spalania , można stosować . Centralny odkurzaczy czy też pompa ciepła nie zastąpi widoku ognia w kominku ...........

Na ile wyceniasz ten widok ognia w kominku? ta wartosc jest az tak duza ze przesłania aspekty ekonomiczne i komfortu

Ok, a jakiej firmy kotły do 12kW możecie polecić?? Kostrzewa mini bio 10 kW podobno awaryjny, na defro bio slim byliśmy już zdecydowania, ale instalator Nam mówił, że podobno palniki źle sobie radzą z pelletem gorszej jakości, no i mam teraz do niego mieszane uczucia. Znalazłam jeszcze kostrzewa twin bio 12 kW? Może jakieś inne sprawdzone sugestie ?

• 2 weeks później...
Ok, a jakiej firmy kotły do 12kW możecie polecić?? Kostrzewa mini bio 10 kW podobno awaryjny, na defro bio slim byliśmy już zdecydowania, ale instalator Nam mówił, że podobno palniki źle sobie radzą z pelletem gorszej jakości, no i mam teraz do niego mieszane uczucia. Znalazłam jeszcze kostrzewa twin bio 12 kW? Może jakieś inne sprawdzone sugestie ?

a dlaczego od razu zakładasz palenie peletem gorszej jakości??

zerknij do tego posta:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248717-Piece-Defro-na-pellet-Bio-Slim&p=7332021&viewfull=1#post7332021

cyt.: "Nie będę karmił tygrysa trawą" :D

Edytowane przez _artur_

Hej.

A co sądzicie o piecu: rakoczy cortina pellet.

bardzo mocno zastanawiam sie wlaśnie nad tym modelem, chodź cena nie mała.

Zastanawiam się też nad: Nocoń forest, Simpel 15, SAS biosolid. Ten ostatni odrzuciłem ze względu braku wymiennika pionowego (bo wydaje mi się że go nie ma, ale jeśli się mylę to proszę o sprostowanie).

Czy możecie coś doradzić? A może polecice coś jeszcze innego.

Edytowane przez newcastle26

Ja dopiero za jakieś 2 lata będę pewnie potrzebował kotła na pelet, ale już teraz zacznę rozeznawać rynek producentów i po zapoznaniu się z tematyką kotłów (dla mnie nowość - mieszkam w bloku) postaram się wybrać cechy, które dobry kocioł powinien mieć.

Ostatecznie będę potrzebował ok. 18-20kW.

Hej.

A co sądzicie o piecu: rakoczy cortina pellet.

bardzo mocno zastanawiam sie wlaśnie nad tym modelem, chodź cena nie mała.

Zastanawiam się też nad: Nocoń forest, Simpel 15, SAS biosolid. Ten ostatni odrzuciłem ze względu braku wymiennika pionowego (bo wydaje mi się że go nie ma, ale jeśli się mylę to proszę o sprostowanie).

Czy możecie coś doradzić? A może polecice coś jeszcze innego.

Cortina pellet to nowa konstrukcja, z dosyć skomplikowanym układem podawania. Dałbym jej rok dwa lata na dotarcie się :)

• 4 weeks później...

Witam,

Jeżeli nie posiadają Państwo podłączenia do sieci gazowej, do ogrzewania budynku warto zastosować pompę ciepła lub gazowy kocioł kondensacyjny zasilany gazem LPG. Wymienione rozwiązania są całkowicie bezobsługowe oraz bardziej ekologiczne od kotłów na paliwa stałe.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych danych zachęcam do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się zarówno kotły gazowe Logano, jak i pompy ciepła z rodziny Logatherm:

http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus