Zdun Darek B 11.08.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Ustawa antysmogowa określa jakiej klasy urządzenia , czystość spalania , można stosować . Centralny odkurzaczy czy też pompa ciepła nie zastąpi widoku ognia w kominku ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kademifaria 11.08.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Do domu nie ma podłączonego gazu i nie będzie, prądem ogrzewać nie chcemy, stąd paliwo stałe. Na początku myśleliśmy nad kotłami do 10kw, ale instalatorzy polecili Nam 14-18 kW ze względu na dużą możliwość modulacji kotłów. Widzę co osoba to inna opinia....a jaki kocioł Pan by polecił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.08.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Do domu nie ma podłączonego gazu i nie będzie, prądem ogrzewać nie chcemy, stąd paliwo stałe. Na początku myśleliśmy nad kotłami do 10kw, ale instalatorzy polecili Nam 14-18 kW ze względu na dużą możliwość modulacji kotłów. Widzę co osoba to inna opinia....a jaki kocioł Pan by polecił? Co ma szeroka modulacja do 3 i wiecej przewymiarowania mocy kotła?, przewymiarowanie ma tylko jeden cel : wiekszy kocioł to wieksza kasa. Co ja mogę polecic? na pewno kocioł o mocy nie wiekszej niz 10-12 kW a i tak bedzie przewymiarowany, w praktyce wystarczy 8 kW, te 8 kW to ze wzgledu na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.08.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Ustawa antysmogowa określa jakiej klasy urządzenia , czystość spalania , można stosować . Centralny odkurzaczy czy też pompa ciepła nie zastąpi widoku ognia w kominku ........... Na ile wyceniasz ten widok ognia w kominku? ta wartosc jest az tak duza ze przesłania aspekty ekonomiczne i komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kademifaria 12.08.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Ok, a jakiej firmy kotły do 12kW możecie polecić?? Kostrzewa mini bio 10 kW podobno awaryjny, na defro bio slim byliśmy już zdecydowania, ale instalator Nam mówił, że podobno palniki źle sobie radzą z pelletem gorszej jakości, no i mam teraz do niego mieszane uczucia. Znalazłam jeszcze kostrzewa twin bio 12 kW? Może jakieś inne sprawdzone sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kademifaria 14.08.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Nikt nic nie doradzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.08.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) Ok, a jakiej firmy kotły do 12kW możecie polecić?? Kostrzewa mini bio 10 kW podobno awaryjny, na defro bio slim byliśmy już zdecydowania, ale instalator Nam mówił, że podobno palniki źle sobie radzą z pelletem gorszej jakości, no i mam teraz do niego mieszane uczucia. Znalazłam jeszcze kostrzewa twin bio 12 kW? Może jakieś inne sprawdzone sugestie ? a dlaczego od razu zakładasz palenie peletem gorszej jakości?? zerknij do tego posta: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248717-Piece-Defro-na-pellet-Bio-Slim&p=7332021&viewfull=1#post7332021 cyt.: "Nie będę karmił tygrysa trawą" Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 06.09.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 W 5 klasie emisji możesz też zobaczyć kocioł Grizzly pellet . Wygląda nieźle, i kosztuje ok 7000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 06.09.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Ciekawy też w klasie budżetowej jest model Krzaczka Pellet compact http://www.krzaczek.eu/wp-content/uploads/2016/04/skpbiocomp.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.09.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Z tym krzaczkiem to bym nie ryzykował. To nie jest ich produkcja tylko taka "włoska" robiona w kielcach. No i raczej do najlepszych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newcastle26 11.09.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 (edytowane) Hej.A co sądzicie o piecu: rakoczy cortina pellet.bardzo mocno zastanawiam sie wlaśnie nad tym modelem, chodź cena nie mała. Zastanawiam się też nad: Nocoń forest, Simpel 15, SAS biosolid. Ten ostatni odrzuciłem ze względu braku wymiennika pionowego (bo wydaje mi się że go nie ma, ale jeśli się mylę to proszę o sprostowanie).Czy możecie coś doradzić? A może polecice coś jeszcze innego. Edytowane 12 Września 2017 przez newcastle26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kademifaria 16.09.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Dziękuję za podpowiedzi, wybór jednak chyba padnie na defro bio slim 10kW, w sumie raczej zamierzamy wybierać pellet lepszej jakości, więc mam nadzieję, że nie będziemy kiedyś przeklinać tego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.09.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Ja dopiero za jakieś 2 lata będę pewnie potrzebował kotła na pelet, ale już teraz zacznę rozeznawać rynek producentów i po zapoznaniu się z tematyką kotłów (dla mnie nowość - mieszkam w bloku) postaram się wybrać cechy, które dobry kocioł powinien mieć. Ostatecznie będę potrzebował ok. 18-20kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 17.09.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Hej. A co sądzicie o piecu: rakoczy cortina pellet. bardzo mocno zastanawiam sie wlaśnie nad tym modelem, chodź cena nie mała. Zastanawiam się też nad: Nocoń forest, Simpel 15, SAS biosolid. Ten ostatni odrzuciłem ze względu braku wymiennika pionowego (bo wydaje mi się że go nie ma, ale jeśli się mylę to proszę o sprostowanie). Czy możecie coś doradzić? A może polecice coś jeszcze innego. Cortina pellet to nowa konstrukcja, z dosyć skomplikowanym układem podawania. Dałbym jej rok dwa lata na dotarcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 10.10.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Do domu nie ma podłączonego gazu i nie będzie, prądem ogrzewać nie chcemy, stąd paliwo stałe. Na początku myśleliśmy nad kotłami do 10kw, ale instalatorzy polecili Nam 14-18 kW ze względu na dużą możliwość modulacji kotłów. Widzę co osoba to inna opinia....a jaki kocioł Pan by polecił? Witam, Jeżeli nie posiadają Państwo podłączenia do sieci gazowej, do ogrzewania budynku warto zastosować pompę ciepła lub gazowy kocioł kondensacyjny zasilany gazem LPG. Wymienione rozwiązania są całkowicie bezobsługowe oraz bardziej ekologiczne od kotłów na paliwa stałe. W celu uzyskania bardziej szczegółowych danych zachęcam do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się zarówno kotły gazowe Logano, jak i pompy ciepła z rodziny Logatherm: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts