Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam dwie budowlane działki do sprzedania w mojej okolicy. Ogłaszałem się na allegro, pies z kulawą nogą nie zadzwonił, a wyświetleń było kilkanaście.

W pobliżu lokalizacji działek powiesiłem trzy banery z ogłoszeniem i z tego dostaję circa jedno, dwa zapytania na tydzień o cenę.

Może dobra dusza z forum doradzi do kogo się zgłosić, jakiej agencji szukać, aby skutecznie sprzedać choć jedną działeczkę.

Jeśli skierowanie mnie na odpowiednie tory mogłoby naruszać regulamin (reklama), to proszę na PW.

Pozdrawiam

Cezary

Mam dwie budowlane działki do sprzedania w mojej okolicy. Ogłaszałem się na allegro, pies z kulawą nogą nie zadzwonił, a wyświetleń było kilkanaście.

W pobliżu lokalizacji działek powiesiłem trzy banery z ogłoszeniem i z tego dostaję circa jedno, dwa zapytania na tydzień o cenę.

Może dobra dusza z forum doradzi do kogo się zgłosić, jakiej agencji szukać, aby skutecznie sprzedać choć jedną działeczkę.

Jeśli skierowanie mnie na odpowiednie tory mogłoby naruszać regulamin (reklama), to proszę na PW.

Pozdrawiam

Cezary

Olx , otodom ?

Ja swój dom na olx sprzedałem w 3 dni a niektóre rzeczy które sprzedawałem sprzedawały sie po kilku godzinach ...

Być może lokalizacja , warunki , cena są mało atrakcyjne i nie ma chętnych ...

Szukałem działki / hali i najlepszą wyszukiwarka była na otodom i olx. I tylko tam szukałem bo gdzie indziej nie chciało mi się brnąć przez ogłoszenia które mnie nie interesują.
Może sama działka, warunki, lokalizacja i cena odstraszają zainteresowanych. Ja jak kupowałem działkę to byłem zniesmaczony zachowaniem sprzedających, a odwiedziłem ich kilkunastu. Żeby dobrze sprzedać działkę to pasuje żeby działka była widoczna i uporządkowana tzn wykoszona, wyczyszczona, żeby dobrze było widać jej granice, najlepiej paliki geodezyjne i chociażby sznurek, warto dysponować jakąś mapką żeby pokazać kupującemu (np dostęp do wody, pradu itd). I nie ogłaszaj się banerami to odstrasza - baner to reklama drogich działek które mają jakąś wadę i nie da się ich łatwo sprzedać, najczęściej baner to biuro handlem nieruchomościami, a tego ludzie nie lubią. Najlepiej schodzą działki które są skromnie ogłaszane, przez znajomych. Ludzie niechętnie kupują coś co ogłaszane jest wszędzie i długi czas, bo każdy zna cenę, każdy wie wszystko o działce i tym samym potencjalni właściciele już na starcie są brani na języki okolicznych mieszkańców. Wbij skromną niewysoką, tabliczkę na działce z napisem sprzedam, numer telefonu, powierzchnię i numer działki, jak reszta będzie widoczna (granice itd) to się klient znajdzie.

Serdecznie dziękuję za rady i sugestie, zastosuję je, tylko muszę założyć konto na otodom czy olx.:)

Kemotxb, masz rację z tym wyglądem działki, na jednej mam trawę po pas, a na drugiej gęstwinę krzaków i drzew.

Pozdrawiam

Cezary

Konto na otodom jest zintergowane z olx-em. Publikowane ogłoszenie na otodom-ie jest automatycznie widoczne na olx w ramach jednej opłaty. Ale pamiętaj, to nie działa w drugą stronę.

W przypadku działek liczy się głównie lokalizacja. Jeśli to przysłowiowe zadupie to musi się trafić jakiś malarz, poeta albo inny artysta który doceni ciszę i spokój.

Następna rzecz to cena. Jeśli chcesz sprzedać a nie sprzedawać to cena musi to odzwierciedlać.

Koniecznie MUSI być baner z napisem BEZPOŚREDNIO. To absolutna podstawa.Jeden na działce a drugi przy jakieś głównej drodze. Nie masz banera , nie sprzedasz działki. Nie pisze tego jako teoretyk gawędziarz. Mam do sprzedania kilka działek w różnych lokalizacjach i wiem doskonale skąd jest najlepszy odzew. Z ogłoszeń i od agencji są najgorsi klienci.

Ja z agencjami mam prosty układ. Możecie oferować moje nieruchomości ale nie w internecie. Zanim do tego doszedłem podpisywałem umowy z każdą agencją. Nię będę tego miło wspominał. Doszło nawet do tego że durnowaci agenci mieli ofertę niższą niż ja. Istny cyrk oraz strata czasu i niepotrzebne nerwy.

Jeśli zdecydujesz się na agencję to wybierz jedną najlepiej miejscową a nie sieciówkę typu metrohouse czy maxon.

Klient rzeczywiście zainteresowany daną okolicą często jedzie sobie pooglądać. I dlatego musisz mieć baner żeby człowiek który inwestuje swój czas w poszukiwania miał szansę Ciebie znaleźć.

Edytowane przez zbigor
Kupiłem działkę osobiście chodząc po wsi która mnie interesowała i pytając ludzi. Okazało się, że wielu ludzi chce sprzedawać działki, ale sporo z nich nie ma działek wydzielonych. Ale to tym sposobem trafiłem na działkę z której jestem zadowolony. Na pewno więc baner będzie atutem dla takich osób. Wcześniej zapłaciłem biuru nieruchomości 30 zł za "paliwo" i kobieta obwiozła mnie po kilku mało atrakcyjnych działkach. Ponadto biuro bierze spora prowizję, co jest kolejnym obciążeniem dla kupujących . Obecnie uważam że olx i otodom jest podstawowym narzędziem do szukania i wystawiania działek. Z usług biur bym nie korzystał. Edytowane przez piotrek0m
W prasie lokalnej ?

Papierowej?

A jeszcze ktoś taką kupuje?

Oczywiście, że tak. Nie każdy żyje Internetem, szczególnie w mniejszych miejscowościach jest to metoda dotarcia do klienta. Zresztą, ogłoszenia można umieszczać również na lokalnych portalach informacyjnych.

Przecież lokalsi w małych miejscowościach to zobaczą banner na działce i plotka się po sąsiadach rozniesie, że ktoś działkę sprzedaje.

Więc jaki jest sens dodatkowo ich informować?

Ja sprzedałam za pomocą bannera. Zainteresowani jeździli po okolicy szukając działki

Ja sprzedałam za pomocą bannera. Zainteresowani jeździli po okolicy szukając działki

U mnie akurat wyszło tak, że mieszkanie i działkę kupiliśmy poprzez oldskulowe ogłoszenie w prasie lokalnej i to pomimo poszukiwań na różne sposoby. Banera na działce nie było - zresztą, niewielu by go zobaczyło, bo to działka przy małej, ślepo zakończonej osiedlowej uliczce. Oczywiście nikogo nie zmuszam do umieszczania ogłoszenia w prasie, ale właściwie czemu nie? :)

Przecież lokalsi w małych miejscowościach to zobaczą banner na działce i plotka się po sąsiadach rozniesie, że ktoś działkę sprzedaje.

Więc jaki jest sens dodatkowo ich informować?

Bo czasami mozna się zdziwić...

Dowiedziałem się jakiś czas temu że sąsiad który uprawia pole obok działki na której stoi baner dba o niego jak i swoje mimo że nie powinien bo nie jest jego. Poparł nawet i naprawił konstrukcje rurek gdy wiatr ja pogiał. Ale chłop ma głowę nie ma tylko do noszenia czapki. Wyszedł słusznie z założenia że jeśli coś się sprzeda i zacznie się budowa to i on będzie miał łatwiej samemu ruszyć że sprzedażą a i cena będzie wyższa.