anka.k. 09.06.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Dzień dobry, problem mam. Wybieram pomiędzy dwoma projektami domów, zaczęłam się interesować szczegółami i tak doszłam do konstrukcji dachu i widzę różnice, Oba domy podobne, tu linki, żebyście wiedzieli o czym mówię http://projekty.muratordom.pl/projekt_miarodajny-wariant-iii,3035,0%2C0.htm http://projekty.muratordom.pl/projekt_aromatyczny,2829,0%2C0.htm dachy dwuspadowe, tylko Miarodajny ma konstrukcję płatwiową a Aromatyczny jętkową. Wczytałam się w temat i wiem, że płatwiowo-jętkowa jest stosowana raczej w budynkach o szerokości do 12 m. Tutaj mamy w jednym przypadku 13m, w drugim ciut więcej. Zatem Miarodajny ma już płatwiowo-krokwiową. A Aromatyczny został na jętkowej. I tak się zastanawiam, może to błąd na stronie z projektem? Czy faktycznie Aromatyczny ma jętkową? Szczerze mówiąc skłaniam się ku budowie aromatycznego, zatem poradźcie Fachowcy, zostawić tą konstrukcję, czy zmienić na jętkową? Napisałam do autora ale mi nie odpisał jeszcze, a nurtuje mnie to bardzo, bo nie lubię czegoś nie wiedzieć.... Dodam jeszcze, że mieszkam na terenach pięknie występującego halnego, a i obecne zawirowania pogodowe i wiatrowe sprawiają, że mam lekki uraz i chęć posiadania mocnego dachu nad głową Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 13.06.2017 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Jaka konstrukcja by nie była to żadna nie jest projektowana na huragan. To co jest w projekcie ma wytrzymać tyle ile wynosi norma pod dane krycie i już. Ani jedna ani druga Ci na głowę nie spadnie, a kierowanie się przy wyborze projektu konstrukcją więźby to chyba zła droga. Pozdrawiam i życze trafnych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.k. 14.06.2017 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Dzięki:) Tym akurat się nie kieruję, tylko wpadła mi w oko różnica przy porównywaniu. A że ja kobieta ciekawa jestem, to chciałam wiedzieć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.06.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Nie przywiązuj się bardzo do konstrukcji dachu. Projektanci projektują z drewna certyfkowanego klasy C24 albo i mocniejsze, a w praktyce w domach jednorodzinnych nikt takiego nie stosuje. I rozsądni wykonawcy przeliczają i robią mocniejszą więźbę z niecertyfikowanego drewna.Możesz jeszcze porozmawiać z architektem o wiązarach i zmianie konstrukcji stropu - przy dwuspadowy dachu może być lepiej i taniej w sumie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.k. 14.06.2017 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Dzięki, pozdrawiam cieplutko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 15.06.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 I rozsądni wykonawcy przeliczają i robią mocniejszą więźbę z niecertyfikowanego drewna. Dobre Dobre.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.06.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 No właśnie! "Kaizen" się trochę zagalopował w swojej wypowiedzi. Po pierwsze wykonawca nie ma prawa wprowadzać zmian do konstrukcji. Po drugie stosowanie drewna niecertyfikowanego jest nie zgodne z prawem. Który kierownik budowy dopuści niecertyfikowane drewno do wbudowania? Czasami warto się zastanowić zanim coś się napisze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.06.2017 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) A czemu kierbud miałby niedopuścić? Nielegalne jest wprowadzanie do obrotu, nie używanie. I jak już dyskutowaliśmy, w domach jednorodzinnych prawie nikt nie stosuje drewna certyfikowanego bo jest trudno osiągalne i ma cenę ze 2x wyższą (chyba - bo nawet wyceny nie udało mi się zdobyć), niż certyfikowane. A słaby wykonawca trzyma się projektu. Tylko zamiast drewna wymaganej klasy daje bez certyfikatu. A czasami do tego jeszcze ignoruje taki zapis w projekcie, który inwestorowi nic nie mówi "Uwaga : Połączenia wykonać bez wrębów" Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 16.06.2017 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Nie powinien dopuścić bo jest to niezgodne z projektem i tyle. Jakie sa realia to inna sprawa. Ale ŻADEN wykonawca nie ma prawa ani kompetencji i pewnie w znacznej większości po prostu wiedzy żeby zmieniać lub "przeliczać" przekroje. Nie pleć bzdur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 16.06.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 A słaby wykonawca trzyma się projektu. Projektu nalezy się trzymać od poczatku do końca. Wszelkie zmiany (poprawy błędów) należy konsultować z konstruktorem/kierownikiem budowy. Samowolne zmiany w projekcie mogą skutkować nie dopuszczeniem budynku do użytkowania. To co piszesz to jest totalna bzdura, i wlasnie przez takich jak Ty tak branża wygląda własnie tak jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.06.2017 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Chcesz mocny dach wybierz projekt w którym można zrobić lany strop nad poddaszem i nie będziesz się bał halnego. Poza tym oba projekty są zupełnie różne i mają poddasze do adaptacji. Prawdę mówiąc to poddasze do adaptacji może przysporzyć sporo kłopotów bo na etapie budowania warto wiedzieć gdzie co będzie, a tak zrobisz na oko i później będzie problem. Lepiej wybrać projekt z zagospodarowanym poddaszem i dostosować go do swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.06.2017 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Ale ŻADEN wykonawca nie ma prawa ani kompetencji i pewnie w znacznej większości po prostu wiedzy żeby zmieniać lub "przeliczać" przekroje. Nie pleć bzdur. Skąd wiesz, jakie kompetencje i wiedzę ma mój wykonawca? Nie trzymałem się projektu w co najmniej kilku punktach - beton wyższej klasy, XPS zamiast gruntotermu, BK klasy 500 zamiast 400, zbrojenie rozdzielcze stropu żebrowana 8 zamiast gładkiej 6. Więźba, jak wspomniałem, też mocniejsza. Dachówka ceramiczna zamiast cementowej. Pójdę siedzieć? Znajdź mi w sklepie gruntoterm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 16.06.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Skąd wiesz, jakie kompetencje i wiedzę ma mój wykonawca? Nie trzymałem się projektu w co najmniej kilku punktach - beton wyższej klasy, XPS zamiast gruntotermu, BK klasy 500 zamiast 400, zbrojenie rozdzielcze stropu żebrowana 8 zamiast gładkiej 6. Więźba, jak wspomniałem, też mocniejsza. Dachówka ceramiczna zamiast cementowej. Pójdę siedzieć? Znajdź mi w sklepie gruntoterm Wykonawca dachu nie ma uprawnień konstruktora, jeżeli jest taka sytuacja że ma, to jest inna bajka i wtedy zmiany faktycznie mogą mieć miejsce. Ale to nie pozwala snuć wniosków że słaby wykonawca trzyma sie projektu. Zmiany o których napisaleś to jest kosmetyka a nie zmiany konstrukcyjne. Widzisz Twój kolega z wielką wiedzą wykonawczą i projektową pozwolił Ci wydać wiecej pieniędzy na to zbrojenie. I te pieniądzę były wydane bez sensownie. Ale nie mi tłumaczyć do czego słuszy zbrojenie rozdzielcze i dlaczego #6 w zupełności wystarczy. i tak samo z BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts