Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek w granicy na wąskiej działce

Recommended Posts

Witajcie, posiadam wąską działkę, która w najszerszym miejscu ma około 16,5 m, a w najwęższym poniżej 15m. Na działce znajduje się kilka budynków:

1. drewniany budynek mieszkalny do rozbiórki lub przeniesienia jakby mi się udało go sprzedać

2. murowany budynek mieszkalny do rozbudowy i przebudowy

3. budynek gospodarczy do rozbiórki

4. budynek gospodarczy do remontu, może zrobię z niego garaż

5. budynek gospodarczy do rozbiórki

Na tą chwile w bud nr 2 znajdują się dwa pokoje, kuchnia oraz łazienka.

Chciałbym ten budynek rozbudować do około 8m szerokości (obecnie ma szerokość 5 m) i przebudować tylko chciałbym się Was doradzić jak najkorzystniej usytuować pomieszczenia. Nie wiem jeszcze czy ściany zewnętrzne zostaną wyburzone czy wyremontowane (zależy czy będzie możliwe wykorzystanie tych ścian w koncepcji). Pomieszczenia do zaprojektowania: kuchnia, salon, 3 sypialnie, łazienka, wc i kotłownia. Dom raczej parterowy.

Liczę na pomoc i wszelkie porady, pozdrawiam

A__45F6.jpg

Edytowane przez Gujan

Tak wiem, że pole do manewru jest ograniczone ale chciałbym jak najlepiej tą działkę wykorzystać. Ogólnie mam dylemat gdzie usytuować pomieszczenia tj. czy zostawić kuchnię i jadalnię od płn, płn-wsch, czy może wsch, tak samo z innymi pomieszczeniami. Mając ograniczenia ze strony zachodniej na pewno będę musiał pójść na kompromisy. Zależy mi bardzo na salonie od strony południowej bo planuję wyjście z domu na taras/ogród od południa.

Nie zgodzę się z gnago.

Przede wszystkim dlaczego zakładacie konieczność wejścia od szczytu?

Nie wiem jakie ograniczenia narzuca MPZP lub WZ. Nie wiem jak obecnie wygląda plan tego budynku i co można zachować? Masz działkę poniżej 17 m szerokości i możesz budować w ostrej granicy, jeśli gmina to dopuszcza.

Edytowane przez Elfir

Nie zdecydowałem z której strony ma być wejście ale nie wykluczyłem bocznego wejścia do domu. Na tym terenie nie ma w ogóle MPZP, a warunków jeszcze nie mam. Słabo na zdjęciu widać, ale od góry są 2 pokoje, w tym jeden przechodni, poniżej małe wc i kuchnia od południa. Dom już stoi w granicy i chciałbym go poszerzyć bo jest za wąski. Nie wykluczam wyburzenia całego domu, ani nie wykluczam zachowania ścian przy pokojach.

drzwi wychodzące na taras są w podcieniu dachu, tam praktycznie wcale nie będzie słońce dochodziło od południa. Za to jest szybkie wyjście z kuchni na ogród, z którego się pewnie będzie częściej korzystać niż z wyjścia z salonu.

Domek na koncepcji ma ok. 110 m2 i w zasadzie powinien być bardzo tani w budowie.

to mój pomysł na bardzo budżetowy domek. Stąd mało okien, brak drogich suwanek.

Zakładałam ściany zewnętrzne silikat 18 cm + 20 styropianu, wewnętrzne 12 cm silikat i 8 cm (ścianka prysznica, ścianki garderoby). Nie wiem czy da się zrobić bez ściany nośnej sufit na wiązarach. Jakby co, nośną można zrobić ścianę wzdłuż sypialni.

Jedyna wada to płaski dach lub pulpitowy. Dwuspadowy nie da rady jak dom w granicy.

Ogrzewanie - najrozsądniej chyba wyszedłby prąd. Ale może być gaz, PC.

Jest miejsce na mały kominek lub kozę.

c2206a9ddb35f134.jpg

Kuchnia 9,8 m2

Salon 26,5 m2

Pokoje dzieci po 12 m2

Wiatrołap 4,7 m2

Łazienka dzieci 4,22 m2

Sypialnia rodziców 15,2 m2

Łazienka rodziców (można zrobić wejście od korytarza a nie od garderoby): 5,77 m2

Garderoba 5,9 m2

Korytarz 11,6 m2

Pom. gospodarcze 6,3 m2

Edytowane przez Elfir