Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek kaflowy

karolkak

Recommended Posts

Witam,

Chcę w domu postawić kominek kaflowy lub pieco kominek, rózne nazwy słyszałam - chodzi o szamotowy piec kaflowy w kształcie kominka i ze szklanymi drzwiczkami.

Budowa jeszcze nie rozpoczęta, zdun nie wybrany dlatego muszę zapytać Was żeby już na samym początku nie popełnić błędów.

pierwsza sprawa: jakie zbrojenie pod taki piec ? Dom będzie na płycie fundamentowej, piec będzie stał pod wewnętrzną ścianą nośną gdzie w projekcie jest zwykły kominek. Podłogówki pod piecem nie kłaść a styropian i wylewkę kłaść czy ominąć ?

Druga sprawa jaki komin do takiego pieca ? Czy może lepiej zostawić w stropach dziury i niech zdun sam sobie wybierze komin jak będzie budował ?

Wiem że na forum udziela sie kilku zdunów oraz pasjonatów takich pieców więc liczę na Wasze wskazówki

btw może ktoś zna sprawdzonego zduna w woj podkarpackim ?

1.Musisz ustalić z projektantem, jaka jest nośność płyty. To specyficzna, mocna konstrukcja, nie wymagająca żadnych dodatkowych przygotowań. Moim zdaniem nawet w przypadku pieca o wadze 2 t.Nie powinno się pod płytą fundamentową punktowo usuwać styropianu i kombinować jakiś dodatkowych fundamentów.

2.Komin faktycznie lepiej potem postawić, niż walczyć ze źle wymurowanym...

3.Zrób w miejscu posadowienia pieca doprowadzenie powietrza do spalania, wyprowadzając przez płytę fundamentową kanał fi 150-160 mm.

Co do płyty to Piotr ma rację, 2t to żadne obciążenia a na pewno nie powinno się usuwać izolacji pod płytą bo i nie jest to przecież styropian elewacyjny;-)

Jest inny problem bo wydaje mi się że autor na płycie będzie miał styropian i wylewkę i tutaj już dobrze by było usunąć styropian no i nie robić wylewki a w tym miejscu uzupełnić wysokość np. bloczkiem albo cegłą i na tym stawiać piecokominek.