karolkak 10.06.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2017 Witam,Chcę w domu postawić kominek kaflowy lub pieco kominek, rózne nazwy słyszałam - chodzi o szamotowy piec kaflowy w kształcie kominka i ze szklanymi drzwiczkami.Budowa jeszcze nie rozpoczęta, zdun nie wybrany dlatego muszę zapytać Was żeby już na samym początku nie popełnić błędów. pierwsza sprawa: jakie zbrojenie pod taki piec ? Dom będzie na płycie fundamentowej, piec będzie stał pod wewnętrzną ścianą nośną gdzie w projekcie jest zwykły kominek. Podłogówki pod piecem nie kłaść a styropian i wylewkę kłaść czy ominąć ? Druga sprawa jaki komin do takiego pieca ? Czy może lepiej zostawić w stropach dziury i niech zdun sam sobie wybierze komin jak będzie budował ? Wiem że na forum udziela sie kilku zdunów oraz pasjonatów takich pieców więc liczę na Wasze wskazówki btw może ktoś zna sprawdzonego zduna w woj podkarpackim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.06.2017 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Płyta fundamentowa cała stoi na styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 11.06.2017 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 tak jest w projekcie, ale budowa jeszcze nie rozpoczęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.06.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 1.Musisz ustalić z projektantem, jaka jest nośność płyty. To specyficzna, mocna konstrukcja, nie wymagająca żadnych dodatkowych przygotowań. Moim zdaniem nawet w przypadku pieca o wadze 2 t.Nie powinno się pod płytą fundamentową punktowo usuwać styropianu i kombinować jakiś dodatkowych fundamentów. 2.Komin faktycznie lepiej potem postawić, niż walczyć ze źle wymurowanym... 3.Zrób w miejscu posadowienia pieca doprowadzenie powietrza do spalania, wyprowadzając przez płytę fundamentową kanał fi 150-160 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.06.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Co do płyty to Piotr ma rację, 2t to żadne obciążenia a na pewno nie powinno się usuwać izolacji pod płytą bo i nie jest to przecież styropian elewacyjny;-)Jest inny problem bo wydaje mi się że autor na płycie będzie miał styropian i wylewkę i tutaj już dobrze by było usunąć styropian no i nie robić wylewki a w tym miejscu uzupełnić wysokość np. bloczkiem albo cegłą i na tym stawiać piecokominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 12.06.2017 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 dziękuję, oto mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts