Greli 12.06.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Witam specjalistów i użytkowników, jak w tytule dostałem wycenę na Pompę ciepła i nie wiem czy jest dobra tzn czy nie jest za wysoka. Dom jednorodzinny nowo wybudowany200m2 garaż w bryle ogrzewanie podłogowe 170m2 plus mała pętla w garażu kubatura 530m3-ściany porotherm 25+ 20cm grafit-podłoga 21cm twardy-dach 32cm piana natryskowawszędzie podłogowe ogrzewanie A taka wycenę dostałem PC Nibe f-1245-PC-6 Kolektor pionowy całkowita głębokość 150 mbodwier sonda glikol materiały podłączenie kolektora do kotłowni Wyposażenie kotłowni Całość około 57tys Co o tym myślicie bardzo proszę o porady i czy warto A może znacie jakieś firmy instalatorów godnych polecenia Którzy mogą wykonać takie przyłącze wraz z PC za rozsądną pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 12.06.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Witam specjalistów i użytkowników, jak w tytule dostałem wycenę na Pompę ciepła i nie wiem czy jest dobra tzn czy nie jest za wysoka. Dom jednorodzinny nowo wybudowany 200m2 garaż w bryle ogrzewanie podłogowe 170m2 plus mała pętla w garażu kubatura 530m3 -ściany porotherm 25+ 20cm grafit -podłoga 21cm twardy -dach 32cm piana natryskowa wszędzie podłogowe ogrzewanie A taka wycenę dostałem PC Nibe f-1245-PC-6 Kolektor pionowy całkowita głębokość 150 mb odwier sonda glikol materiały podłączenie kolektora do kotłowni Wyposażenie kotłowni Całość około 57tys Co o tym myślicie bardzo proszę o porady i czy warto A może znacie jakieś firmy instalatorów godnych polecenia Którzy mogą wykonać takie przyłącze wraz z PC za rozsądną pieniadze A czy wiesz że powietrzną pompę ciepła możesz mieć za połowę tej kwoty i tak samo masz ciepło w domu. A rachunki przy tak izolowanym domu będą różnić się o 400zł rocznie! A zaoszczędzisz lekko około 30tyś zł!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 12.06.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Mogę polecić polskiego producenta PPC (Polskie Pompy Ciepła), który podobny zestaw razem z pionowymi sondami może Ci zaoferować za mniej niż 2/3 tej kwoty. Pompa może bez kolorowego panelu led (żart), ale dla mnie najważniejsze, że składana u nas i że to PRODUCENT (a zarazem twórca) ją dobierał i montował. Cały czas mamy z Nim bardzo dobry kontakt. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 12.06.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 za drogo... podaj jaki region, bo firmy nie zawsze chcą się bawić po całej Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2017 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 A czy wiesz że powietrzną pompę ciepła możesz mieć za połowę tej kwoty i tak samo masz ciepło w domu. A rachunki przy tak izolowanym domu będą różnić się o 400zł rocznie! A zaoszczędzisz lekko około 30tyś zł!!!! A czy wiesz, że kocioł elektryczny możesz mieć za 3K zł? A rachunki, przy tak zaizolowawanym... A no właśnie. Jak wygląda OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 13.06.2017 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Pompa biawr nibe f1245-PC około 32000 tyś plus podłączenie 5000 tyś no i odwierty 15000 Tyś Jeżeli chodzi o pompę to dobre ze ma pasywne chłodzenie tylko nie wiem czy 6 kw to nie za mało Inwestycja ma być w okolicach Ostrowa wielkopolskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 13.06.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 32000 tyś to 32 mln złotych. Myślmy jak piszemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 13.06.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Pompa biawr nibe f1245-PC około 32000 tyś plus podłączenie 5000 tyś no i odwierty 15000 Tyś Jeżeli chodzi o pompę to dobre ze ma pasywne chłodzenie tylko nie wiem czy 6 kw to nie za mało Inwestycja ma być w okolicach Ostrowa wielkopolskiego Moim zdaniem to bardzo drogo. Mam 1245 6kW (bez PC moim zdaniem to się nie sprawdza, nawet kiedyś przedstawiciel Nibe mi to odradzał) z odwiertami 140m i całość zamknąłem w okolicach 42tys. Jeśli chodzi o moc to pewnie musieliby się wypowiedzieć inni ale wydaje mi się, że nawet przy tych parametrach ocieplenia 6kW, może być za mało, a jeszcze dodatkowo widzę, pętla ogrzewania w garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 13.06.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Ja dostałem bardzo podobną wycenę (minimalnie droższą ale mam 2x więcej odwiertów), podobnie jak Tobie wszyscy pisali mi że drogo ale na razie nie dostałem tańszej wyceny. (poza pompami powietrznymi). Jak znajdziesz coś tańszego podziel się w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 15.06.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Całość na pompie Nibe F1255 3-12kW i odwiertach 300 metrów miałem wycenioną na 56k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Kompletna kotłownia oparta na pompie Ecopower C 11 z zasobnikiem CWU i poziomym kolektorem to koszt max 35k... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 15.06.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Ja dostałem bardzo podobną wycenę (minimalnie droższą ale mam 2x więcej odwiertów), podobnie jak Tobie wszyscy pisali mi że drogo ale na razie nie dostałem tańszej wyceny. (poza pompami powietrznymi). Jak znajdziesz coś tańszego podziel się w wątku. wystarczyłoby zamiast Nibe brac innej firmy polecam GHS z Rudy Śląskiej - mi za całość (odwierty, projekt, kotłownia z PC, podłogówka w całym domu) wzięli mniej... znacznie mniej od tej wyceny greli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 15.06.2017 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Witam Mr a Możesz podać namiary na firmę która Tobie to robiła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 podziwiam ludzi, którzy na zawartość kotłowni wydają 50 tys. zł albo więcej. co was do tego pcha? przemyślcie ofertę GHS czy zróbcie kotłownię na prostej polskiej pompie. na ogrzewanie wydacie 100-200 zł więcej rocznie, na ewentualny serwis znacznie mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 16.06.2017 04:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Okobar a jak Tobie sprawdza się ta pompa Ja w tym nie siedzę i wiem tylko że nibe jest najlepsze Nieznana pompy GHS czy są awaryjne jaka wydajność mają Jak długa są na rynku Na pewno zadzwonię do nich żeby przygotowali wycene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 16.06.2017 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Greli - wspomniany GHS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 16.06.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Okobar a jak Tobie sprawdza się ta pompa Ja w tym nie siedzę i wiem tylko że nibe jest najlepsze Nieznana pompy GHS czy są awaryjne jaka wydajność mają Jak długa są na rynku Na pewno zadzwonię do nich żeby przygotowali wycene Ciekawe , nie orientuje się w temacie pc ale wiem że najlepsze jest N . Raczej można stwierdzić że jakoś marketingowo sprali Ci mózg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 16.06.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Greli, GHS ma w swojej ofercie też Nibe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greli 16.06.2017 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Chodziło mi o to że znajomi którzy zakładali pompy innej firmy oraz Ci którzy chcą montować pompy Mówią że nibe jest najlepsze, aczkolwiek jak dostanę dobra wycenę Innego producenta to dlaczego nie po prostu słyszałem tylko o tej nibe dlatego też ją się kierowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 16.06.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Mówią że nibe jest najlepszeCzyli co mieści się w stwierdzeniu najlepsze? Na razie z tego co piszesz widać ze na pewno nie są najtańsze . Czyli co , znajomi którzy założyli pc innej firmy twierdzą że N jest najlepsze ? Oraz znajomi którzy chcą montować N też twierdzą że N jest najlepsze? A Ty słyszałeś tylko o N i dlatego jest ona najlepsza ? Co dla Ciebie musi mieć PC aby była najlepsza ? Jedno już wiemy musi być droga , ale co jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts