Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena na Pompę ciepła ?????

Greli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podawanie kwoty za gruntową pompę bez informacji o tym że się wszystko wykonało samemu to małe oszustwo ;) Potem ktoś pomyśli, że za 24tyś może mieć pompę ciepła. Podobnie wyliczanie ile to powinno u firmy kosztować. Realnie nie kosztuje 24tyś a 60tyś.

Nie zrozumiałeś mojego ostatniego postu . Bardzo realnie kosztuje 24K . wszystko zleży od wielkości pc im większa moc pc , tym droższa cała instalacja . Ale pc ok 5 kw gruntowa , inwerterowa, jak najbardziej da się za24 k zrobić

zwróć uwagę na zdanie -i miałbym to zrobić z jakimś tam zarobkiem , to pewnie w granicy 24K bym zrobił

Podawanie kwoty za gruntową pompę bez informacji o tym że się wszystko wykonało samemu to małe oszustwo ;) Potem ktoś pomyśli, że za 24tyś może mieć pompę ciepła. Podobnie wyliczanie ile to powinno u firmy kosztować. Realnie nie kosztuje 24tyś a 60tyś.

Realnie to gruntowa pompa ciepła o mocy 9-11kW wraz z całą kotłownią kosztuje 30-35k...

Jak ktoś chce dać więcej to jego sprawa...

Przy mniejszych mocach koszty będą niższe...

Ja oceniam koszt pc do nowego ( a więc siłą rzeczy energooszczędnego ) domu o powierzchni do 140 m2. Tutaj wystarczy pc 5 kw z haczykiem , a ona sama w sobie jest tańsza od 9-11 kw , bo to jednak mniejsza sprężarka , mniejsze wymienniki płytowe , mniejszy kolektor DZ , więc z stąd ta cena 24K całkiem realna jest , ale jakby ktoś chciał dać 60K to czemu nie ...

Ja oceniam koszt pc do nowego ( a więc siłą rzeczy energooszczędnego ) domu o powierzchni do 140 m2. Tutaj wystarczy pc 5 kw z haczykiem , a ona sama w sobie jest tańsza od 9-11 kw , bo to jednak mniejsza sprężarka , mniejsze wymienniki płytowe , mniejszy kolektor DZ , więc z stąd ta cena 24K całkiem realna jest , ale jakby ktoś chciał dać 60K to czemu nie ...

Ja nie kombinuję z małymi pompami bo gwoździem do trumny może być podgrzewanie CWU...

E tam nie jest ,przy dobrym sterowaniu spokojnie wystarcza , co najwyżej więcej popracuje w normalnej taryfie . średnio podgrzewa mi wodę w 40 min , 2~`3 ray na dobę .Wody wystarcza na 4 osoby . Przy większych mrozach najwyżej można się wspomóc grzałką w zasobniku CWU .Jednak nawet te 100 pln w roku więcej za CWU jest dopuszczalne , zwłaszcza że mniejsza pc jest tańsza o 5~`10K

E tam nie jest ,przy dobrym sterowaniu spokojnie wystarcza , co najwyżej więcej popracuje w normalnej taryfie . średnio podgrzewa mi wodę w 40 min , 2~`3 ray na dobę .Wody wystarcza na 4 osoby . Przy większych mrozach najwyżej można się wspomóc grzałką w zasobniku CWU .Jednak nawet te 100 pln w roku więcej za CWU jest dopuszczalne , zwłaszcza że mniejsza pc jest tańsza o 5~`10K

Taaa....

Droga taryfa i jeszcze wspomaganie grzałką ...

Już widzę minę inwestora jak to usłyszy...:)

Wystarczy że muszę przeforsować że pompa ciepła zużywa energię elektryczną ...( Co drugi mdleje na samą myśl że agregat ma 2,5-3kW mocy...)

W domu energooszczędnym , inwestycyjnie/eksplatacyjnie jak najbardziej wytłumaczalne .

Jakoś Tobie idzie tłumaczenie że samymi kablami w podłodze można ogrzać , to w porównaniu do pc jest ekonomicznie nawet jak 30-40 % czasu popracuje w drogiej taryfie .

Co drugi mdleje na samą myśl że agregat ma 2,5-3kW

a widzisz są takie pc które rzadko pracują na pełnej mocy , moja tam najwięcej czasu pracuje pobierając z sieci 500-600 w na godzinę , nawet jak pracuje parę godzin w drogiej , jakoś nie stresujące to jest .

W domu energooszczędnym , inwestycyjnie/eksplatacyjnie jak najbardziej wytłumaczalne .

Jakoś Tobie idzie tłumaczenie że samymi kablami w podłodze można ogrzać , to w porównaniu do pc jest ekonomicznie nawet jak 30-40 % czasu popracuje w drogiej taryfie .

Co drugi mdleje na samą myśl że agregat ma 2,5-3kW

a widzisz są takie pc które rzadko pracują na pełnej mocy , moja tam najwięcej czasu pracuje pobierając z sieci 500-600 w na godzinę , nawet jak pracuje parę godzin w drogiej , jakoś nie stresujące to jest .

Widzisz...

Dla ciebie czy dla mnie praca systemu grzewczego który częściowo wykorzystuje drogą taryfę nie jest niczym nadzwyczajnym ale każdy potencjalny klient szuka miodu w doopie i jeżeli już zdecyduję się na coś związanego z energią elektryczną to będzie kombinował jak koń pod górkę aby zmieścić się w przedziale taniego prądu...

Wystarczy że na zewnątrz jest mocno na minusie i już telefony dlaczego pompa pracuje w dzień..., dlaczego to ..., dlaczego tamto...

Widzisz...

Dla ciebie czy dla mnie praca systemu grzewczego który częściowo wykorzystuje drogą taryfę nie jest niczym nadzwyczajnym ale każdy potencjalny klient szuka miodu w doopie i jeżeli już zdecyduję się na coś związanego z energią elektryczną to będzie kombinował jak koń pod górkę aby zmieścić się w przedziale taniego prądu...

Wystarczy że na zewnątrz jest mocno na minusie i już telefony dlaczego pompa pracuje w dzień..., dlaczego to ..., dlaczego tamto...

Jaśku , ale akurat mi tego tłumaczyć nie musisz ....

Tutaj trzeba tłumaczyć ile kosztuje sezon grzewczy , a nie ile pc pracuje w drogiej taryfie

Ja ostatnio dochodzę do wniosku że jednak kurczowe trzymanie się 2 T w domach energooszczędnych , to nie jest aż taki miód

Mamy przykładowy dom o potrzebie na cele grzewcze 6000 kwh/rok .i teraz mamy dwie taryfy , pc popracuje w skali roku 80/20 tania droga , czyli średnia cena 1 kwh ok 0,4 pln czyl 6000kwh/cop 5=1200X0,4=480 pln

Mamy przykładowy dom potrzebie 6000 kw , ale 1 T 0,58pln z 1 kwh 6000/5=1200X 0,58=700pln

Ani jedna kwota ani druga nie jest dramatem , ale w przypadu taryfy całodobowej możemy zastosować mniejszą tańszą pc i te 220 pln dość długo się będzie zwracało .

Mamy przykładowy dom potrzebie 6000 kw

Dom i 6MW? To niezły biurowiec chyba?

moja tam najwięcej czasu pracuje pobierając z sieci 500-600 w na godzinę

A na minutę 1/60 tego? Czy tylko robisz szum informacyjny, żeby laik poczuł, że nie rozumie, więc pisać musi ktoś mądry?

Bo ja bym z takiego używania jednostek wyciągał wniosek taki, że nie rozumiesz, o czym piszesz.

Realnie to gruntowa pompa ciepła o mocy 9-11kW wraz z całą kotłownią kosztuje 30-35k...

Jak ktoś chce dać więcej to jego sprawa...

Przy mniejszych mocach koszty będą niższe...

Przy założeniu, że jest miejsce na poziomy wymiennik.

Co w tym dziwnego?

A no, że cywil ma zwykle kilkanaście kW. W megawatach to przyłącza przemysłowe chodzą. I są do tego inne taryfy, niż z grupy "G" i UKE tego nie kontroluje - czytaj drogi prąd jest.

Skąd wiesz ze nie kontroluje, wszystkie taryfy na dany rok lub zmiany taryf w trakcie roku są uzgadniane w URE nie UKE. To ze taryfa nie jest Gxx nie oznacza ze nie ma nad nią kontroli.

A na minutę 1/60 tego? Czy tylko robisz szum informacyjny, żeby laik poczuł, że nie rozumie, więc pisać musi ktoś mądry?

Bo ja bym z takiego używania jednostek wyciągał wniosek taki, że nie rozumiesz, o czym piszesz.

Tak jak pc pobiera na godzinę 500-600 w to na minutę pobiera 1/60 tego a na sekundę 1/3600 tego .Co Tobie nie pasuje tutaj ?

Tak , mój dom od kilku lat zużywa na cele CO ~`6000 kWh dlatego też pc zużywa w skali roku na CO 1200~`1800 kWh

Edytowane przez Garażowiec