Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór źródła co i cwu - PELLET / PC / coś innego? Brak gazu.

Kkropka

Recommended Posts

Witam,

sprawa jak w temacie, muszę się zdecydować niedługo na to jak będę ogrzewał dom i wodę w nim. W okolicy nie ma gazu a zbiornik kategorycznie odpada, zatem gaz mamy z głowy. Początkowo myślałem o pellecie, z paliw stałych jako jedyny wydaje mi się wart uwagi. Rozważałem też pompę ciepła powietrze - woda, jednak ostatnimi czasy, zbierając oferty na montaż tyle się różnych wersji nasłuchałem że nieco mi się odechciało. Obawiam się że w zimie nie wydoli, albo przyjdą gigantyczne rachunki za prąd. Wciąż jednak nie jestem w 100% przekonany do pelletu, bo mimo że łatwiejszy i czystrzy niż węgiel / ekogroszek, to wciąż paliwo stałe. Kotłownia w domu jest bardzo mała dlatego wybór kotła w sumie już zakończyłem i jeśli padnie na pellet będzie to Red Compact Slim - najmniejszy kocioł jaki znalazłem.

W kwestii samego domu, nie mam OZC, miałem jedynie określane zapotrzebowanie na ciepło podczas wykonywania projektu ogrzewania podłogowego -

Założenia do obliczeń przyjęto takie:

Temperatura na zewnątrz do: –20oC 0oC

Temperatura czynnika grzewczego OP: 35oC 30oC

Dom znajduje się w strefie klimatycznej Polski numer 2 wg PN-82/B-02403

Współczynniki przenikania ciepła:

Ściany zewnętrzne do: 0,18 W/m2*K (24 cm ytong 600 + 15 cm 0,033 grafitowego)

Okna do: 1,00 W/m2*K (Oknoplast Winergetic Premium, 2x dachowe Fakro U5 + 1x Fakro U3)

Ściany wewnętrzne do: 2,14 W/m2*K (ytong 18 cm / ytong 11 cm / ytong 24 cm / gips karton na profilu 75 mm z 5 cm wełny - ale to chyba ma małe znaczenie)

Dach: 0,16 W/m2*K (wełna 0,039 - 18 cm między krokwie + 10 cm na krokwie)

Nie widzę w projekcie uwzględnionej podłogi - na gruncie będzie od 12 do 15 cm styropianu jakiejś średniej klasy - pewnie nie 0,0031, ale może ok. 0,035...

W sumie wychodzi:

Zapotrzebowanie na ciepło powyższych pomieszczeń 7,669kW

Sugerowana moc źródła ciepła do ogrzewania powyższych pomieszczeń z listy 8,00kW

Temperatura założona wszędzie 22 stopnie tylko w wiatrołapie 18 i w kotłowni 16 stopni.

Dom ma ok. 130 m2 po podłodze, brak garażu, na planie prostokąta 8 x 10,7 metra - prosta stodoła. Ma być WM z rekuperacją, jednak z tego co pamiętam projektant podłogówki mówił że tego się nie wlicza do obliczeń podłogówki bo WM działa ciągle i mimo że odzyskuje energię to wymienia dużo więcej powietrza niż grawitacyjna i wychodzi na zero, jedynie powietrze świeże zawsze jest, ale energetycznie wychodzi na to samo.

W projekcie podłogówki w zdecydowanej większości pomieszczeń jest rozstaw rurek co 15 cm, w łazienkach co 10 cm, w wiatrołapie aż co 25 cm. Kiedy rozmawiałem z jakimś specjalistą z jednej z firm od pomp ciepła powiedział mi że taki projekt (po zobaczeniu mojego) jest robiony od kalki i dla pomp ciepła montuje się podłogówkę w odstępach 10 cm, czasami nawet 7,5 cm. Dzięki czemu można mieć bardzo niską temperaturę zasilania i pompa ciepła pracuje wydajniej - sam nie wiem co o tym myśleć. Kiedy zamawiałem projekt podłogówki wyraźnie zaznaczyłem że źródłem ciepła będzie albo PC powietrze - woda, albo kocioł na pellet. Podłogówki jeszcze nie kładłem, ale niedługo ten moment nastąpi...

Zatem podsumowując - co radzicie? Oraz co myślicie o tym projekcie podłogówki?

Dodam jeszcze tylko że raczej odpada inwestycja w gruntową pompę ciepła - kocioł na pellet ten wspomniany wyżej Red to 13,5 tys za sam kocioł z montażem ale bez podłączenia hydraulicznego - licząc z jakimś zbiornikiem na cwu, mieszaczem i innymi bajerami + hydraulikiem - zakładam jakieś 22 tys. na całość (mylę się?). Na PC z kompletną kotłownią mogę wydać nieco więcej - ale tylko nieco - nie 40 tys. :(

Witam,

sprawa jak w temacie, muszę się zdecydować niedługo na to jak będę ogrzewał dom i wodę w nim. W okolicy nie ma gazu a zbiornik kategorycznie odpada, zatem gaz mamy z głowy. Początkowo myślałem o pellecie, z paliw stałych jako jedyny wydaje mi się wart uwagi. Rozważałem też pompę ciepła powietrze - woda, jednak ostatnimi czasy, zbierając oferty na montaż tyle się różnych wersji nasłuchałem że nieco mi się odechciało. Obawiam się że w zimie nie wydoli, albo przyjdą gigantyczne rachunki za prąd. Wciąż jednak nie jestem w 100% przekonany do pelletu, bo mimo że łatwiejszy i czystrzy niż węgiel / ekogroszek, to wciąż paliwo stałe. Kotłownia w domu jest bardzo mała dlatego wybór kotła w sumie już zakończyłem i jeśli padnie na pellet będzie to Red Compact Slim - najmniejszy kocioł jaki znalazłem.

W kwestii samego domu, nie mam OZC, miałem jedynie określane zapotrzebowanie na ciepło podczas wykonywania projektu ogrzewania podłogowego -

Założenia do obliczeń przyjęto takie:

Temperatura na zewnątrz do: –20oC 0oC

Temperatura czynnika grzewczego OP: 35oC 30oC

Dom znajduje się w strefie klimatycznej Polski numer 2 wg PN-82/B-02403

Współczynniki przenikania ciepła:

Ściany zewnętrzne do: 0,18 W/m2*K (24 cm ytong 600 + 15 cm 0,033 grafitowego)

Okna do: 1,00 W/m2*K (Oknoplast Winergetic Premium, 2x dachowe Fakro U5 + 1x Fakro U3)

Ściany wewnętrzne do: 2,14 W/m2*K (ytong 18 cm / ytong 11 cm / ytong 24 cm / gips karton na profilu 75 mm z 5 cm wełny - ale to chyba ma małe znaczenie)

Dach: 0,16 W/m2*K (wełna 0,039 - 18 cm między krokwie + 10 cm na krokwie)

Nie widzę w projekcie uwzględnionej podłogi - na gruncie będzie od 12 do 15 cm styropianu jakiejś średniej klasy - pewnie nie 0,0031, ale może ok. 0,035...

W sumie wychodzi:

Zapotrzebowanie na ciepło powyższych pomieszczeń 7,669kW

Sugerowana moc źródła ciepła do ogrzewania powyższych pomieszczeń z listy 8,00kW

Temperatura założona wszędzie 22 stopnie tylko w wiatrołapie 18 i w kotłowni 16 stopni.

Dom ma ok. 130 m2 po podłodze, brak garażu, na planie prostokąta 8 x 10,7 metra - prosta stodoła. Ma być WM z rekuperacją, jednak z tego co pamiętam projektant podłogówki mówił że tego się nie wlicza do obliczeń podłogówki bo WM działa ciągle i mimo że odzyskuje energię to wymienia dużo więcej powietrza niż grawitacyjna i wychodzi na zero, jedynie powietrze świeże zawsze jest, ale energetycznie wychodzi na to samo.

W projekcie podłogówki w zdecydowanej większości pomieszczeń jest rozstaw rurek co 15 cm, w łazienkach co 10 cm, w wiatrołapie aż co 25 cm. Kiedy rozmawiałem z jakimś specjalistą z jednej z firm od pomp ciepła powiedział mi że taki projekt (po zobaczeniu mojego) jest robiony od kalki i dla pomp ciepła montuje się podłogówkę w odstępach 10 cm, czasami nawet 7,5 cm. Dzięki czemu można mieć bardzo niską temperaturę zasilania i pompa ciepła pracuje wydajniej - sam nie wiem co o tym myśleć. Kiedy zamawiałem projekt podłogówki wyraźnie zaznaczyłem że źródłem ciepła będzie albo PC powietrze - woda, albo kocioł na pellet. Podłogówki jeszcze nie kładłem, ale niedługo ten moment nastąpi...

Zatem podsumowując - co radzicie? Oraz co myślicie o tym projekcie podłogówki?

Dodam jeszcze tylko że raczej odpada inwestycja w gruntową pompę ciepła - kocioł na pellet ten wspomniany wyżej Red to 13,5 tys za sam kocioł z montażem ale bez podłączenia hydraulicznego - licząc z jakimś zbiornikiem na cwu, mieszaczem i innymi bajerami + hydraulikiem - zakładam jakieś 22 tys. na całość (mylę się?). Na PC z kompletną kotłownią mogę wydać nieco więcej - ale tylko nieco - nie 40 tys. :(

Kompletna kotłownia z gruntową pompą ciepła to koszt ok 30k...

Jak nie masz jeszcze ułożonej podłogówki to wszystko można sobie skorygować...

Generalnie rozstawy 10-15cm są ok tylko w wiatrołapie bym zagęścił co 10cm...

Jak dla mnie to głupotą jest pakowanie się w cokolwiek innego niż PC w nowym domu...

Wszyscy" doradcy" niech najpierw pomieszkają z różnymi systemami grzewczymi a potem niech się wypowiadają...

Ewentualnie dość mocno zastanowiłbym się nad ogrzewaniem typowo elektrycznym...

Edytowane przez jasiek71

Kompletna kotłownia z gruntową pompą ciepła to koszt ok 30k...

Gdybym dostał taką ofertę to pewnie bym się zdecydował, ale tak różowo to nie wygląda... 30k to dostałem oferty na Samsunga i Mitsubishi powietrzne pompy a nie gruntowe...Buderusa za 33k, z innej firmy pompa powietrzna 43k, Nibe z jeszcze innej firmy 48k, też powietrzna.. kolejna firma miała powietrzne: Samsunga 26k, Buderusa 32k, Panasonic 30k... natomiast gruntowe miały ceny między 40 a 46 tysięcy. Wszystko to ceny brutto (8% vat) za kompletne kotłownie. Jeżeli znacie firmę która wykona gruntową pompę ciepła z kompletną kotłownią, odwiertami itd. za ok. 30 tys. pod Wrocławiem to proszę o kontakt do nich :)

Co do zużycia to ciężko powiedzieć, rodzina 5 osób... nie wiem ile tej wody może iść, obecnie zimnej zużywamy ok. 12 m3 miesięcznie ale ile z tego jest podgrzewane - ciężko powiedzieć ;)

Edytowane przez Kkropka

Jakis rodzaj gliny czy ilu głównie, troche piasku ale takiego bardzo zwartego, troche jakiejś bardziej normalnej ziemi... ale głównie to te twarde gliny czy iły... ogólnie syf.

Zgadza się. W moim przypadku ozc odbiega od rzeczywistości jakieś 2500kwh...

A w która stronę? ;)

Edytowane przez Kkropka

Też się zastanawiam co zrobić żeby na zimę było już ciepło.

Byłem zdecydowany na gaz i mam projekt na instalację. Problem w tym że gazociąg kończy się kilkadziesiąt metrów ode mnie. W tym roku go nie podciągną. Czekają, aż zbuduje się osiedle na przeciwko mnie. Więc z przyłączem w tym roku będzie problem.

Ale ciepło muszę mieć, bo w tym roku będzie dom w stanie deweloperskim.

Podłogówka będzie wodna, kominów brak, kominka też nie będzie.

Więc co. Kupić piec na gaz i czekać na gaz w przyszłym roku, a do tego czasu korzystać z butli ?

Dom typu kostka z dachem płaskim, będzie ocieplony standardowo. Czyli podłoga (płyta fundamentowa) 20 cm. Ściany 20cm, dach 25 cm. OZC brak.

Jakieś propozycje

Jakbyś miał płytko wodę to możesz zrobić wymiennik glikolowy płytko - na tyle, że zrobisz go sam (wynajętą koparką). Koszt pewnie coś koło 6-7k PLN, zamiast 15-18-20k PLN za odwierty. No ale jak masz wodę głęboko to niestety, zaboli po kieszeni.

No niestety, wody przy kopaniu na 2 metry brak... jest tylko troche wilgotno, chyba ze napada, wtedy woda stoi w dziurach i powoli odpływa / odparowuje.

Teraz robię sobie wstępne wyliczenia dla prądu, choć nie wiem czy jestem w stanie zrobić wylewkę która pozwoli mi grzać tylko w taniej taryfie. Muszę jeszcze to ozc zrobić. Pompę ciepła sobie daruje, nie opłaca się. Tzn zastanawiam się nad pompą ze zbiornikiem na cwu.

Od ogrzewania prądem trzeba było zacząć...

Ja mieszkam w domu z ogrzewaniem elektrycznym podłogowym i nie wyobrażam sobie aby mogło być inaczej a zrobiłem w życiu kilkadziesiąt wszelakiej maści systemów grzewczych i mam realne odniesienia...

Póki co kable grzejne wychodzą u mnie na prowadzenie ;) choć na dniach zamówię jeszcze OZC od Asolta... może to mi jeszcze coś wyjaśni. Mam jednak pytanie, zakładając że OZC potwierdzi zapotrzebowanie pomieszczeń na 8kW, czy aby grzać zawsze w II taryfie muszę mieć kable o mocy 19,2 kW? Biorąc pod uwagę że tania taryfa to 10 godzin na dobę?