Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiesz, o czym piszesz....

Mam policzone OZC, wynik zgadza siecz tym, co uzyskuje ze spalonych metrów gazu pomnożonych, przez 9,5kWh z m3.

Teraz twierdzisz, że mój dom w rzeczywistości zadawala się 3-krotnie mniejszą ilością energii ?

To znaczy, że zahacza o dom pasywny ?

Nie myl sprawności spalania gazu w zamkniętej komorze z wykorzystaniem kondensacji, z gotowaniem wody w garnku...

Błaźnisz się strasznie....

Gdyby tak było to wg normy 30 kWh ulubionej przez T. Brzęczkowskiego zapłaciłbyś 80 PLN/mc/100 m^2.

W starym ceglanym domu lekko ocieplnym 1-12 cm czyli 75 kWh wyszłoby tylko 200 PLN/mc/100 m^2.

Płacisz tyle? :D

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dariusz Nowak napisał:

"Gaz ma nie wiecej niż 30% sprawności, żadne 90, i wychodzi w granicach 60-70 gr/1 kWh.

Wystarcza po temu prosty eksperyment, także kuchenny."

Tak, prosty test kuchenny da taki wynik jak napisałeś.

W przypadku kotła wyniki są o wiele lepsze. Kocioł nie kondensujący ma sprawność około 85% a kondensujący około 100% w stosunku do wartości opałowej gazu, nie mylić z ciepłem spalania. (Może jest odwrotnie, poprawcie mnie jak bredzę).

Marek

A jakie rachunki za gaz?

Właściwe do zapotrzebowania budynku na energię. Sprawdzałem ilość uzyskanej energii z 1m3 i wychodziło mi 8,5kWh przy kotle nie kondensującym.

Pomiar na wyjściu z kotła. Wodomierz + dwa termometry i zegarek.

Marek

Gdyby tak było to wg normy 30 kWh ulubionej przez T. Brzęczkowskiego zapłaciłbyś 80 PLN/mc/100 m^2.

W starym ceglanym domu lekko ocieplnym 1-12 cm czyli 75 kWh wyszłoby tylko 200 PLN/mc/100 m^2.

Płacisz tyle? :D

Widzę, że nie zrozumiałęś.

Wg OZC potrzebuję 5536kWh na ogrzewanie.

W pierwszym sezonie zużyłem 430m3 (960zł) gazu, czyli jakieś 4000kWh (zima była dużo łagodniejsza, niż "normowa", do tego jeszcze 0,5mp drewna)

Ty chcesz mi powiedzieć, że w rzeczywistości mój dom zadowolił się z tamtym sezonie 1200kWh energii ?

Śmieszny jesteś... :lol:

Edytowane przez fotohobby
To się nadaje do ksiegi Rekordów Guinessa. :p

Te 8,5kWh/m3?

Rozliczałem wspólnotę mieszkaniową z licznikami ciepła i własną kotłownią. Wychodziło 28m3 gazu na wyprodukowanie 1GJ ciepła. Czyli wychodziło 9,93kWh/m3 średnio. Kocioł niekondensacyjny.

"To się nadaje do ksiegi Rekordów Guinessa."

Jeżeli piszesz o 8,5kWh to bardzo proszę, możesz mnie wpisać :).

Ale niestety już siebie pobiłem i teraz mam około 10kWh z m3.

Pozdrawiam

Marek

Edytowane przez Stermaj