link2jack 15.06.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Coś mi się wydaje że darek przyszedł na forum z jakąś misją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.06.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Tak ciężko spojrzeć na ostatni rachunek? Ale o co Ci chodzi ? Średni koszt 1kWh z gazu to jakieś 0.21-0.24 zł. I nie mów mi, że kocioł kondensacyjny ma sprawność 30%, bo to oznacza, że mój dom zamiast 4000kWh potrzebuje jedynie 1300 kWh. Jeśli się będziesz upierał przy stwoim, to zapraszam do mnie, zamontujemy bufor 400l i grzałkę. Spiszemy notarialną umowę, że jeśli NIE zmieszczę się w 1300kWh energii elektrycznej, pokrywasz koszt tych zmian, jak również ogrzewania w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 15.06.2017 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Coś nieprecyzyjnie Waćpan piszesz: chodzi o 1300 czy 4.000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.06.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Coś nieprecyzyjnie Waćpan piszesz: chodzi o 1300 czy 4.000? nie rozumiesz, że koszt 1 kWh z gazu to 0,21-0,24 zł po uwzględnieniu sprawności kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.06.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Coś nieprecyzyjnie Waćpan piszesz: chodzi o 1300 czy 4.000? Przecież już to pisałem... Zużyłem 430m3 gazu. Przyjmując (przy sprawności kotła 94% ) że z każdego metra uzyskałem 9.5kWh, to na ogrzanie domu potrzebowałęm 4085kWh Ty twierdzisz, że gaz ma 30% sprawności, czyli wg Ciebie w praktyce spalając te 430m3 gazu uzyskałem nie więcej, niż 1225kWh Więc sprawdźmy to - zamontujemy grzałkę, bufor, podpiszmy umowę i jeśli kolejnej zimy zużyję więcej, niż 1225kWh prądu, to odszczekasz i zapłacisz za cały ten eksperyment. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 16.06.2017 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Proszę bardzo ale z tym szczekaniem będzie na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Proszę bardzo ale z tym szczekaniem będzie na odwrót. Już jeden taki poszczekiwał, że kocioł pulsacyjny daje niższy koszt ogrzewania, niż kocioł opalany miałem. Dostał namiary na priv, miał przyjachać zrobić instalację u moich rodziców na podobnych warunkach. Już się na forum nie pojawił a miałby całą ulicę potencjalnych klientów w kolejce. Dlatego pytam - jesteś gotowy zrobić pokazową instalację u mnie i zapłacić, jeśli na CO w przyszłym sexonie grzewczym zużyję więcej, niż 1250kWh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 16.06.2017 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Miałes sam zrobić i przysłać umowę. Daje czas do namysłu do pazdziernika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.06.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 A straty w grzałce ida na opór we wyniku którego wydziela sie ciepło. i to ciepło nie wydziela sie w grzałce tylko znika w cudowny sposób produkując chmury chemiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Miałes sam zrobić i przysłać umowę. Daje czas do namysłu do pazdziernika. Ja miałem zrobić ? Ha, ha... tak się składa, że zajmuję się czym innym. Poza tym u notariusza musielibyśmy się stawić osobiście. Żyj dalej w swoim urojonym świecie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 16.06.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Właśnie dostałem rachunek za prad.oczywiscie 1kw pradu netto ladne 24gr.po dodaniu wszystkich oplat robi sie 65gr brutto:bash: .to gaz ktory dzierzawie butle wychodzi max 40gr brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.06.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Właśnie dostałem rachunek za prad.oczywiscie 1kw pradu netto ladne 24gr.po dodaniu wszystkich oplat robi sie 65gr brutto:bash: .to gaz ktory dzierzawie butle wychodzi max 40gr brutto No, na rysy to pewnie we wiaderku noszą, to i dystrybucja droga. Zmień taryfę i dostawcę energii. Bo drożej trudno kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 16.06.2017 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 W taryfie nocnej na obszarze ENEA jest brutto 27 gr, 2 grosze taniej od zeszłego roku. Podobno za rok taryfa nocna ma spaść do 15 gr. Wtedy wszelkie ogrzewanie elektryczne akumulacyjne bedzie miało jeszcze większą przewagę niż obecnie. Tak wogóle, Waszmoście, na zakończenie (choć dorzucę jeszcze reaktor do umowy) to chyba nie słuchaliście na lekcjach chemii jak to jest ze sprawnością procesów spalanie różnych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.06.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 opowiedz. prosimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Obawiam się, że kolega Nowak o lekcjach chemii wie tylko ze słyszenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 16.06.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Tutaj w linku eksperyment gdzie wyszło 21% efektywności z węgla: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/6056-tragediaefektywnosc-spalania-w-piecu-weglowym/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 17.06.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Dariusz Nowak napisał:"to chyba nie słuchaliście na lekcjach chemii jak to jest ze sprawnością procesów spalanie różnych materiałów".Sprawność spalania wiąże się z dokładnym utlenieniem do końca wszystkich związków zawartych w paliwie, które mogą zamienić się na energię cieplną.Regulacja mocy, w przypadku kotłów na paliwo stałe, przez dławienie powietrza zasysanego do paleniska, może doprowadzić do spalania niezupełnego czyli powstawania tlenku węgla, który jest jeszcze paliwem. Przy takim założeniu masz rację, że sprawność spalania może być niska. W naszych rozważaniach przyjmujemy, że spalanie jest zupełne a sprawność wiąże się z przekazaniem energii cieplnej ze spalin do wody w przypadku wodnego CO. W przypadku kotłów gazowych spalanie jest zupełne a nawet z pewnym nadmiarem powietrza, więc nie można mówić o sprawności samego spalania, że jest ono 30% czy 50%. Trzeba przyjąć, że jest 100%. W przypadku gazu a może i innych paliw występują dwie wartości a mianowicie wartość opałowa i ciepło spalania. Ciepło spalania jest to cała energia jaka wydzieli się w wyniku spalenia paliwa nie tylko w postaci spalin. W przypadku gazu jest to jeszcze para wodna, która niesie ze sobą energię około 15%.Producenci kotłów gazowych podają sprawność w stosunku do wartości opałowej. Jeżeli przyjmiemy, że wartość opałowa jest 100% to ciepło spalania wynosi około 115% wartości opałowej. Stąd też biorą się sprawności kondensujących kotłów gazowych np 105% gdyż wykorzystują jeszcze te 15% odzyskując ciepło ze skroplenia pary wodnej.To tak dla wyjaśnienia. Jak coś nie tak GADAM to poprawcie. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 17.06.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Zuzywam okolo 350 kw na dwa miesiace wiec oszczednosci ze zmiany operatora pewnie beda male Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 18.06.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 A jak ma się sprawność takiej grzałki jeśli obrasta kamieniem?W moim bojlerku 140l grzałka padła po 5latch i przepracowaniu średnio 2.5h/dziennie.Widziałem też jak wygląda po 5 latach:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Zuzywam okolo 350 kw na dwa miesiace wiec oszczednosci ze zmiany operatora pewnie beda male Wiesz, czym się różni kW od kWh? I przelicz cenę przy ilości jaką byś zużywał, gdybyś ogrzewał prądem. Bo porównanie gdy gros kosztów prądu masz stałych jest manipulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts