Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

Jestem studentem energetyki na Politechnice Gdańskiej i realizuję projekt dyplomowy inżynierski pt. "Analiza termodynamiczna jednorodzinnego domu pasywnego pod kątem zużycia energii". Do jego realizacji niezbędny jest mi projekt takiego budynku. Biura projektowe, bez niespodzianek, nie zamierzają sprzedać projektu po niższej cenie. Nie wspominając już o oddaniu takiego projektu do wglądu za darmo.

Dlatego chciałbym skierować taką prośbę do Was. Czy dysponujecie takim projektem i zechcielibyście mi go udostępnić? Nie mówię już nawet o udostępnieniu za przysłowiowe "bóg zapłać". Po prostu nie stać mnie na projekt za 2000 zł.

Pozdrawiam serdecznie

Karol

Interesuje Cię domek pasywny pod względem zapotrzebowania na ciepło czy mocy grzewczej? Jedno raczej nie łączy się z drugim (bo to bardzo trudne). Najłatwiej jest spełnić warunek zapotrzebowania na ciepło poniżej 15kWh/m2. Bierze się domek piętrowy na planie rzutu kwadrata lub prostokąta z dużą ilością okien od południa, optymalną wschód-zachód i z minimalną lub zerową od północy. Wtedy przy dobrych parametrach cieplnych przegród i dobrej szczelności z WM osiąga się niskie zapotrzebowanie jak w tym projekcie https://lipinscy.pl/projekt/tarent-pasywny-5. Daje się 30cm XPSa w płycie, 35cm styro na ściany z silki o gr.18cm lub 30cm styro na ściany z BK o gr.24cm oraz 50-70cm izolacji w dachu. Okna 3szybowe o Ug=0,5W/m2 i g=52% i WM z reku o sprawności ponad 90%. W ciemno można powiedzieć że dzięki temu zapotrzebowanie na ciepło będzie poniżej 15kWh/m2 ale dokładne liczby wychodzą w obliczeniach. Na to trzeba wydać pieniądze ale też nie majątek. Obliczenia domów pasywnych liczy się w programie PHPP. Podstawi się odpowiednie dane i zobaczy jaki wynik wychodzi. Potem tez można dobrać to pod względem opłacalności typu tego że być może zamiast 30cm XPSa w płycie wystarczy dać 20cm. Może na ścianach 5cm mniej styro może być itp a wynik i tak będzie w normie. Każde 5cm izolacji kosztuje, więc też nie ma sensu dawać za dużo, by przykładowo obniżyć zapotrzebowanie na ciepło z 13kWh/m2 na 12kWh/m2. To też wszystko w obliczeniach wyjdzie. Tak więc typowy projekt nie jest Ci potrzebny ale obliczenia tak.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

jestem z okolic Gdańska i też kończyłem PG.

dam Ci projekt a co mi tam :-). Nie mam co prawda pasywnego ale niewiele brakuje. Jak zrobisz z niego pasywny to chętnie zobaczę ile musiałbym dopłacić za te 7kWh/m2 rok bo tyle brakuje obliczeniowo do pasywnego. W razie czego dom już stoi. Czytaj PW

Markewa, on ma liczyć ciepło w tym domu a nie projektować architekturę i konstrukcję. Jakby miał zrobić odwierty geologiczne pod ten dom i opracować parametry gruntów to by robił dyplom parę lat :-).

Ty znowu o oknach, napisz lepiej ile będą kosztować takie okna jakie byś chciał do przeciętnego małego domku

Edytowane przez zibuch