taki_jeden 17.06.2017 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Witam, Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania na forum, dlatego pisze tutaj. Ogrodzenie podobne do tego: https://olxpl-ring09.akamaized.net/images_tablicapl/201956853_1_261x203_podmurowka-ogrodzenie-systemowe-formy-na-murek-forma-pod-siatke-jaslo.jpg Ostatnio zauważyłem, że w moim ogrodzeniu z prefabrykatów sypią się murki. Jest to takie ogrodzenie do słupków stalowych i siatki. Na spodzie przy słupku daje się prefabrykat taki typu pustak zasypowy i zalewa go betonem, pomiędzy słupkami gotowe murki z prefabrykatu i to właśnie te murki pękają i sypią się. Murek jest cały z betonu, zbrojony w środku 2-ma prętami gładkimi, jeden na dole, drugi na górze, murek pęka wzdłuż dolnego pręta i nie wiem dlaczego i co z tym robić??? Nie wiem, czy to wada fabryczna, czy co, ale część murków jest dobra, część się sypie (mniej więcej połowa). Poradźcie koledzy co z tym dalej robić, chciałem sklejać to klejem półelastycznym do płytek, myślałem też o reklamacji u producenta, minęło dopiero jakieś 4 lata od zamontowania ogrodzenia, powinno normalnie wytrzymać kilkadziesiąt lat. Proszę o pomoc w tej sprawie, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.06.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Prawdopodobnie winowajcą jest jakość. Niektórzy producenci oszczędzają na jakości betonu, jego wibracji, siły prasowania oraz innych elementów procesu technologicznego, ważnych przy produkcji.Dla korozji która mogła być przyczyną ważna jest grubość otuliny zbrojenia, uziarnienie kruszywa, rodzaj mieszanki betonowej a także zbyt szybki odpływ wilgoci z mieszanki. Pękanie dolnej krawędzi bez oględzin i znajomości producenta trudno przypisać jednemu konkretnemu procesowi.. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.06.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Wklej zdjęcia tych uszkodzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts