MasterGod 18.06.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Witam,Poszukuję odpowiedzi, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Mianowicie posiadam działkę z obowiązującą linią zabudowy. Na tej działce chcę postawić dom zgodnie z tą linią, ale nurtuje mnie sprawa garażu.Nie chce budować go w bryle budynku, tylko chce aby był wolnostojący. I teraz moje pytanie : Czy muszę go postawić w tej linii zabudowy, czy mogę go usadowić z tyłu działki, zachowując przy tym wszystkie odległości od granicy. Dodam tylko, że garaż będzie blaszany drewnopodobny. W WZ nie ma nic wspomnianego o garażach, tylko istnieje zapis "Budowa osiedla budynków mieszkalnych jednorodzinnych wolnostojących z garażami" Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.06.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Ilekroć mowa jest o linii zabudowy obowiązującej - należy przez to rozumieć linię, wzdłuż której wymaga się usytuowania elewacji frontowej przynajmniej jednego budynku związanego z przeznaczeniem podstawowym terenu; dla pozostałych budynków oraz określonych w ustaleniach planu rodzajów budowli naziemnych nie będących liniami przesyłowymi, sieciami uzbrojenia terenu lub urządzeniami terenowymi komunikacji linia ta stanowi nieprzekraczalną linię zabudowyO ile linia zabudowy obowiązuje np. od drogi publicznej to frontowa ściana budowli może ale nie musi znajdować się na tej lini.Dlatego o ile budynek mieszkalny będzie stał na lini to garaż można posadowić dalej tak aby zachować wszelkie obowiązujące odległości od pozostałych granic i sąsiadów. Edytowane 22 Czerwca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts