Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa garażu a linia zabudowy

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję odpowiedzi, ale nigdzie nie mogę znaleźć.

Mianowicie posiadam działkę z obowiązującą linią zabudowy. Na tej działce chcę postawić dom zgodnie z tą linią, ale nurtuje mnie sprawa garażu.

Nie chce budować go w bryle budynku, tylko chce aby był wolnostojący. I teraz moje pytanie : Czy muszę go postawić w tej linii zabudowy, czy mogę go usadowić z tyłu działki, zachowując przy tym wszystkie odległości od granicy. Dodam tylko, że garaż będzie blaszany drewnopodobny.

W WZ nie ma nic wspomnianego o garażach, tylko istnieje zapis "Budowa osiedla budynków mieszkalnych jednorodzinnych wolnostojących z garażami"

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ilekroć mowa jest o linii zabudowy obowiązującej - należy przez to rozumieć linię, wzdłuż której wymaga się usytuowania elewacji frontowej przynajmniej jednego budynku związanego z przeznaczeniem podstawowym terenu; dla pozostałych budynków oraz określonych w ustaleniach planu rodzajów budowli naziemnych nie będących liniami przesyłowymi, sieciami uzbrojenia terenu lub urządzeniami terenowymi komunikacji linia ta stanowi nieprzekraczalną linię zabudowy

O ile linia zabudowy obowiązuje np. od drogi publicznej to frontowa ściana budowli może ale nie musi znajdować się na tej lini.

Dlatego o ile budynek mieszkalny będzie stał na lini to garaż można posadowić dalej tak aby zachować wszelkie obowiązujące odległości od pozostałych granic i sąsiadów.

Edytowane przez Mareks77