kulibob 24.03.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Jak zabezpieczysz instalację przed cofnięciem twojego prądu do ZE i ewentualnego naliczania nadwyżki twojej produkcji jako zużycie przez licznik ZE. Mam wrażanie że jesteś nagrzany jak diabli a niewiele wiesz. Nie wiem jakich frajerów na to znajdziesz. na którego zrzucisz koszt utrzymania magazynu?Aby aku miało szansę opłacalności wymagają one taryf i pewnego rygoru w użytkowaniu lub dość drogiej elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.03.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Jeżeli zgodnie z zapowiedziami władzy, wirtualny magazyn będzie też dla firm to twój pomysł umrze zanim go wprowadzisz. Zbyt wiele niedogodności jest w twoim planie biznesowym. Jakieś wydzielone obwody, "dokładanie" prądu do stringu. Zbyt wiele może zawieść. Hm ile wytrzyma ten wirtualny magazyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 24.03.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Na dzień dzisiejszy 15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.03.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Na dzień dzisiejszy 15 lat Kuma. Dzięki. Aha czy możliwe są jakieś zmiany w tym magazynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.03.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Po 10 latach z założoną przez producenta degradacją na poziomie 2% rocznie będzie 20% mniej prądu i tym samym z instalacji 10kW zrobi się 8kW. Instalacja zamontowana w kwietniu 2017 , najwyzszy wynik uzyskałem 18.08.2017 5545kW, dzisiaj (24.03) maksymalna moc jaka uzyskałem to 5522 kW. To nie jest jeszcze najlepszy okres na PV (maj-czerwiec jest lepszy) . Do tego nie wyczyscilem po zimie paneli (nie mam czasu sie za to zabrać) . Więc po dwóch prawie latach zakladajac ze to jest faktycznie maksymalny uzysk, spadek mocy moich paneli to 0,4% - i to nie wiadomo czy w wyniku zabrudzenia czy obecny okres (marzec) jest nie najlepszy. Wiec ten spadek o ktorym piszesz moze to dotyczyc raczej jakichs podrzędnych paneli , bo te markowe powinny trzymac się całkiem dobrze (no chyba ze degradacja nie jest liniowa i za kilka lat dramatycznie sie pogorszą parametry) Moze sie ktos wypowie kto ma dluzej panele jak wyglada spadek mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.03.2019 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 maksymalna moc jaka uzyskałem to 5522 kW. To nie jest jeszcze najlepszy okres na PV (maj-czerwiec jest lepszy) . Do tego nie wyczyscilem po zimie paneli (nie mam czasu sie za to zabrać) . To masz największą elektrownię PV w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.03.2019 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 To masz największą elektrownię PV w Polsce. Tak błąd , z przyzwyczajenia napisałem kW , oczywiście powinno być W. Dziękuję za zwrócenie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.03.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Instalacja zamontowana w kwietniu 2017 , najwyzszy wynik uzyskałem 18.08.2017 5545kW, dzisiaj (24.03) maksymalna moc jaka uzyskałem to 5522 kW. To nie jest jeszcze najlepszy okres na PV (maj-czerwiec jest lepszy) . Nie można wnioskować o spadku sprawności paneli na jednostkowym wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolszyczka 28.03.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) Witam forumowiczów . Jestem po wizycie Panów z Columbusa. Uważnie przeczytałem wasze uwagi i sugestie. W związku z tym możecie polecić firmę instalacyjną ze śląskiego ponieważ na pewno nie skorzystam z oferty CE. Edytowane 28 Marca 2019 przez jolszyczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.03.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Dlaczego nie skorzystasz?Kiepskie warunki finansowe (za duże raty miesięczne) czy kiepska oferta pod względem technicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolszyczka 28.03.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Dlaczego nie skorzystasz? Kiepskie warunki finansowe (za duże raty miesięczne) czy kiepska oferta pod względem technicznym? Na pierwszej wizycie podsuwać umowę sprzedaży?? Można się z niej wycofać ponosząc koszty w wys. min 1900 zł . Tyle wynosi koszt audytu który otrzymałem gratis decydując się na podpisanie umowy w dniu przyjazdu przedstawicieli. Brak możliwości zapoznania się z umowa na spokojnie. Skutecznie zniechęcili mnie do siebie dlatego szukam inny h instalatorów którzy zakładali u Was instalacje i jesteście z nich zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolszyczka 28.03.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) Dlaczego nie skorzystasz? Kiepskie warunki finansowe (za duże raty miesięczne) czy kiepska oferta pod względem technicznym? Na pierwszej wizycie podsuwać umowę sprzedaży?? Można się z niej wycofać ponosząc koszty w wys. min 1900 zł . Tyle wynosi koszt audytu który otrzymałem gratis decydując się na podpisanie umowy w dniu przyjazdu przedstawicieli. Brak możliwości zapoznania się z umowa na spokojnie. I oczywiście cena ponad 26000 zł za instalację 3,6kW(14paneli). Skutecznie zniechęcili mnie do siebie dlatego szukam innych instalatorów, którzy zakładali u Was instalacje i jesteście z nich zadowoleni. Edytowane 28 Marca 2019 przez jolszyczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.03.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Postąpiłeś słusznie Podali chociaż jakie panele i jaki falownik? 14 paneli po 260 Wp = 3.640 Wp. Szukają naiwnych czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangerek 15.05.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Ja się podłączę ze Śląskiem Póki co mam dwie oferty Fotontechnik i Solgen Czy mam dopłatę? Mam 32% z ulgi termo (póki jest - warto?) FT kusi niskim kredytem w banku A ceny takie „na gotowo” 5,1kW ~32k 6kW ~37,5k Solgen „daje” 7kW ~32,5k Na pierwszy rzut oka widać co tańsze, ale.... jakość? Ew. gwarancja? Komponenty? ABB vs. SMA Sunny? Papierkologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.05.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Podaj więcej konkretów.Panele, falownik, ile połaci itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangerek 16.05.2019 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Podaj więcej konkretów. Panele, falownik, ile połaci itp. jedna polac idelanie na poludnie niezacieniona na dachowce FT zadnych konkretow poki co tyle tylko ze raczej falownik ABB a druga oferta na SMA 6.0 i panelach Phono w miedzyczasie dostalem inne oferty (z Froniusem jako ewentualnoscia za SMA) ~33,5 na Qcells, 38k na LG oczywiscie na FB wszyscy kozacza, że mozna za 3k netto za kWp, ale jak dochodzi do rozmowy i pytam kto gwarantem, jakie materialy itd to nagle z 25k za calosc sie robi 35 jak mowie, ze ja chcialbym miec cos z gwarancja door2door a nei samemu pakowac kuriera do DE (w lepszym przypadku) albo ChRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.05.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Cena 3.000 PLN za 1 kWp to może i będzie w prostych warunkach na słabych materiałach i netto bez montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rangerek 17.05.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Cena 3.000 PLN za 1 kWp to może i będzie w prostych warunkach na słabych materiałach i netto bez montażu. tak właśnie widzę czyli 4k za kWp na 8%vat na gotowo na sensownych Tier 1 monolitycznych jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.05.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 4kzł z 8% VAT za 1 kWp to powinna być dobra oferta.6,0 kWp w cenie 24.000 PLN.Jednak cena zależy od składników instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuchyX 12.10.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 (edytowane) Odgrzebię kotleta była u mnie firma Columbus i za instalację 7.5kW chcą 45900zł sporo drożej niż w innych firmach bo w paru robiłem wycenę i koszt takie instalacji to 33000zł. Fakt Columbus daje 15lat gwarancji na wszystko tylko jak to z tą gwarancją to różnie z nią bywa. Co sądzicie o tej cenie ?? Edytowane 12 Października 2019 przez SuchyX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts