cuuube 12.05.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 (edytowane) Ja załatwiałem formalności z gościem z Piły - putasem z forum elektroda jest tam pomocny w dziele energii odnawialnej . Jest też administratorem na http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10366&od=2018-5-12&do=2018-5-12 . Uznałem , że skoro jest pomocny na forum to nie wystawia klientów bo rozeszło by się szybko i byłby spalony , a o innych firmach czytałem różne wpisy w necie( wiadomo to mogły być fejki pisane przez konkurencję , ale...) . Ekipa i firma z której przyjechał towar była z Poznania , ale mieli też montaż w Koszalinie zaraz po mnie , także działają w całym kraju.Kontakt na pw.Na stronie głównej jest mapa poszukaj instalacji w swoim rejonie może akurat montowali ( nie wszystkie tam monitorowane są montowane przez nich) Edytowane 12 Maja 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fructis77 16.05.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 w przeciągu 2 miesięcy ja również przymierzam się do montażu fotowoltaiki. Na poniedziałek jestem umówiony z przedstawicielem firmy Columbus, szukałem różnych ofert, wysłałem zapytania do różnych firm, Hewalex ma nawet ciekawą ofertę ale nie odpisują, a czekam tydzień. Interesuje mnie rozłożenie na raty, moc ok 5-7kWp. czy mozecie zaproponować jakąś firmę która kompleksowo się tym zajmie oraz ma umowę z bankiem na szybkie załatwienie kredytu. No i doczekałem się instalacji z Columbusa i na tym czar prysł tej firmy, rdzę szukać czegoś w swoim zasięgu tak żeby fizycznie móc podjechać i sprawy dogrywać. Z uwagi na rodzaj paneli jakie mam i reszty urządzeń nie ma co narzekać wydaje się być solidne z niemieckimi certyfikatami i itp(nie sądzę aby był to chińczyk jeśli chodzi o instalację ). Natomiast obsługa i sposób realizacji inwestycji poniżej jakości firm telekomunikacyjnych. PRZESTRZEGAM przed zawieraniem umów z nimi chyba że ktoś chce się denerwować i stresować sposobem i podejściem do obsługi klienta. ja sam czuję że oprę się o sąd mimo iż fizycznie instalacja stoi, oto błędy jakie im wytknąłem: 1. nieprawidłowy kont ustawienia paneli u mnie na instalacji gruntowej obecnie wynosi 16-17 stopni !!!!!! gdzie wszystkie symulacje przez nich przeprowadzane oraz literatura i moje położenie mówi o kącie 30-35 stopni !!!! 2. kabel wkopany na głębokośc mniejszą niż punkt przemarzania (można się spierać ale poszedłem już na udry) ok 70 cm powinno być min 120 cm 3. brak prac wykończeniowych po położeniu kabla w ociepleniu to sa najbardziej rażące ponad to Firma nie ma własnej ekipy i podsyła wykonanie realizacji inwestycji podwykonawcom i wygląda to tak że panowie( u mnie tak było) nie posiadają drabiny wiadra przyjeżdżają bez odpowiednich materiałów niezbędnych do montażu i o zgroza nie posiadają żadnych informacji na temat inwestycji !!!!! proszę zastanowić się czy warto ? bo wysoka jakość produktu to jakieś 35-45% całej usługi zaś pozostała część to obsługa i kontakt z tą firmą co jest kpiną Bardzo żałuję że się namówiłem na tę firmę, rzadne załatwianie spraw przez nich nie satysfakcjonuje mnie jako ich klienta i jak wspomniałem pachnie wszystko pozwem z mej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMCsi 17.05.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Dzień Dobry Wszystkim.Może kogoś przestrzegę bo wg mojego sposobu myślenia firma CE to mocni naciągacze żeby nie mówić o oszustach...kilka dni temu zadzwoniła Pani konsultant z Columbus Energy która opowiedziała cudowną historię. Zapytała o rachunki za prąd wiedz podałem że zużycie roczne jest na poziomie 5,4 kkWh, Wiec przytoczyła mi przykład że średnia instalacja ok 2 i cośtam kWp to koszt ok 10 000zł przy czym weszła nowa oferta ze nie ma potrzeby płacić całości jednorazowo tylko można rozłożyć na abonament w wybranej przez siebie kwocie na dowolny okres... ja: szybka kalkulacja koszt max 25 tyś złoty rozkładając na abonament po 300 jakbym płacił za energie 8 lat i z bani a potem praktycznie 8 zł...myśle sobie nie ma co się zastanawiać i umawiam się z przedstawicielem. Dzisiaj przyjechał przedstawiciel opowiadał pięknie jakie to same korzyści i w ogóle... ale przyszedł czas na liczenie kosztów wstępna analiza na tel na kalkulatorze proszę państwa instalacja na wasz dom to koszt nieco ponad 30 tys... myśle sobie nie jest żle wiadomo jakieś tam koszty zawsze dochodzą... i znowu 30 min opowiadania o korzyściach i przyszedł czas na wyliczenie kosztów przez program w excelu ... instalacja 5,6 kWp panele czarne monokrystaliczne bo te poli sa w tej samej cenie a mają krótszą gwaracnję i rzywotność poniżej 30 lat te mono minimum gwarancji 25 a wytrzymują spokojnie ponad 35 lat... mówie że skoro tak to wygląda to sprawa jest prosta bierzemy mono... wynik końcowy 43000pln minus rabat za coś tam 2000 i minus rabat za natychmiastową decyzję drugie 2000... suma-sumarum 39000 pln rata ponad 400 zł na 8 lat myślę sobie czyżby mnie kalkulacja zawiodła i się pytam przedstwaiciela że ich Pani konsultant mówiła jakby trochę inaczej..ach ta dziewczyna to zawsze coś popi...... ona miała na myśli koszt za 1kwh średni ... no to wtedy by się zgadzało.podziękowałem i mówiłem ze rezygnuję bo to jednak dużo wiecej niż sobie wyobrażałem, Niezadowolony przedstawiciel mnie opuścił i zaznaczył ze nie decydując się teraz trace wszystkie rabaty i upusty... trochę się biłem z myślami ale przeczytawszy to forum ciesze się że nie dałem się naciągnąć. Mam nadzieje że przytoczona wizyta przedstawiciela pomoże innym w nie podejmowaniu pochopnych decyzji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejku 06.07.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Miałem 2 spotkania z przedstawicielem tej firmy i ich oferta delikatnie rzecz ujmując nie wydała mi się atrakcyjna. Opłata abonamentowa jaką mi wyliczyli na tamten czas (jakieś 2 lata temu) była wyższa niż mój ówczesny rachunek za prąd (a w domu mam wszystko na prąd- pompa ciepła, indukcja, własna studnia, filtry wody itd.) + całościowy koszt znacznie droższy niż koszty kredytu konsumenckiego. Do tego rata CE + jakieś opłaty stałe, to mnie nie przekonała ta oferta i szczerze mówiąc dziwię się, że mają klientów. W całych tych wyliczeniach mało kto, albo nawet nikt nie zwrócił uwagi na fakt, że panele tracą na wydajności i nie jest to uszkodzenie gwarancyjne a naturalna eksploatacja. PS. Najbardziej zdziwiło mnie to, że chcieli od razu jakąś umowę podpisywać ze mną zaraz na pierwszym spotkaniu, bez uprzedzania o tym, ani nawet podesłania tej umowy wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traks 09.08.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Jestem właśnie po spotkaniu z przedstawicielem Columbusa i sprawa przedstawia się następująco: Instalacja o mocy 5,7 kW - 19 szt. paneli monokrystalicznych (100x160)Koszt całościowy (projekt, zgłoszenia, montaż itp. itd) - 35 910 złW abonamencie, kredycie a w zasadzie w leasingu konsumencki (Idea Bank) : - wpłata własna - 3 600,00 zł - raty - 466 zł przez siedem lat Gwarancja 15 lat, podobno brak kosztów serwisowania ew. online kontrolują działanie instalacji na bierzącaUbezpieczenie nie jest wymagane w przypadku montażu na budynku mieszkalnym. Aha, aneks do umowy że po 12 miesiącach można zrezygnować z umowy, demontują instalacje i zwracają koszty. Tyle z rozmowy, reszta pewnie w umowie drobnym druczkiem.Przedstawiciel mało nachalny i nie nakłaniał do podpisywania czego od reki, zostawił materiały do przemyślenia i przekalkulowania.Na kredyt nie mam co liczyć więc szukam innej formy sfinalizowania inwestycji. OK, teraz chciałbym porównać tą ofertę z innymi firmami, działającymi w małopolsce, możecie kogos polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezol 09.08.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Witam. Przepraszam ze zapytam.Ale ile teraz miesiecznie placicie za energię ??Przedstawione dane mowia ze calkowityt koszt tej inwestycji wyniesie ok43 tysi. Przyjmując gleboko pesymistyczne cene 1kilowata jeden zloty to za ta kasę mamy 43000 kwh do z uzycia w długim terminie. Trzeba nad tym gleboko sie zastanowić aby dokonać prawidłowego wyboruPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traks 09.08.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Około 350 zł miesięcznie. Jeżeli instalację będę spłacał przez siedem lat, płacąc grosze na energię, to tak naprawdę jej koszt zamknie się w kwocie około15 tys. A po spłacie to już czysty zysk. Jeżeli instalacja faktycznie zachowa sprawność przez 30-35 lat, to przeżyje mnie... a nie płacenie rachunków za energię na emeryturze to rodzaj inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.08.2018 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 a nie płacenie rachunków za energię na emeryturze to rodzaj inwestycji Lepiej w lotka zagraj. Masz większe szanse na zmiane prawa, wandali, trąbę powietrzną i awarię (falownika graniczy z pewnością). Do tego przywiązujesz się do dzialki. Bo zabytkowe panele nie będą atrakcją dla wielu i nie podniosą wartości nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traks 10.08.2018 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Troszkę mnie zasmuciłeś, panele przykują mnie do działki, a myślałem że już dawno temu zrobił to kredyt A po co mam podnosić wartość nieruchomości? Chyba żeby w przyszłości płacić większy podatek kastralny? Wystarczy że falownik wytrzyma 15 lat swojej gwarancji. Jak dla mnie zwrot inwestycji w 10-11 lat jest jak najbardziej akceptowalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traks 10.08.2018 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 I nie wiem jak ze zmianą prawa, ale na bank za bodajże dwa lata będziemy mieli najdroższy prąd e Europie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 10.08.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Co roku tak się mówi. Żaden rząd do tego nie dopuści. Chyba że masz na myśli że wszędzie stanieje poniżej ceny naszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traks 10.08.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Jak szacuje Instytut Energetyki Odnawialnej (IEO), po 2020 r. będziemy mieli najwyższe w Europie hurtowe ceny energii i taryfy dla wszystkich grup odbiorców. - Będziemy drożsi nie tylko od naszych sąsiadów, ale i w całej Unii przy relatywnie niższej sile nabywczej - twierdzi Grzegorz Wiśniewski, prezes IEO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 10.08.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 42700 zł, a ja za podobną instalacje zapłacę 26 - 27.000 zł z kosztami kredytowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 10.08.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Przy własnym wykonaniu da się za 19k na nowych podzespołach (Canadian solar ,Fronius) a uczciwa firma powinna wziąć pomiędzy 23-27k .Columbus to sprawnie działający marketing w cenach premium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traks 10.08.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 42700 zł, a ja za podobną instalacje zapłacę 26 - 27.000 zł z kosztami kredytowymi Z ciekawości, jaka rata kredytu i na ile lat rozłożona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traks 10.08.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Przy własnym wykonaniu da się za 19k .... Rozumiem że nie mając takiej kasy, braku możliwości wzięcia kredytu radzicie zostać przy Tauronie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezol 10.08.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Witam.Ja rozpatrujac taką ofertę mocno bym sie zastanowiła.Rata 466 zl minus 350zl biezace rachunki to przez siedem lat roznica jest ok 10000 plus 3900 wplata poczatkowa..odkladajac tą roznice jest spora sumka na poczet przyszlej instalacji pv.Trudno jest przewidzic jakie beda ustawy.Slychac o kryzycie energetycznym ,ale tez na pewno beda jakies zachety finansowe aby ludzie zakladali odnawialne źródła energii.Myślę ze za siedem lat ceny instalacji pv napewno beda duzo nizsze.Ale to kazdy decyzje podejmuje sam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traks 10.08.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Zaraz, zaraz ale co to za różnica, po siedmiu latach mam albo spłaconą instalację albo odłożone 14-15 tys, które wystarczą albo i nie na założenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 10.08.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Twoje dane się nie zgadzają, potrzebujesz 6600 kWh na rok, a instalacja da ci po odliczeniu opustu około 5000 kWh. Tę różnicę musisz doliczyć do rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 11.08.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 42700 zł, a ja za podobną instalacje zapłacę 26 - 27.000 zł z kosztami kredytowymi Z ciekawości, jaka rata kredytu i na ile lat rozłożona? Jednak zapłacę jeszcze mniej 353,50 zł przez 5 lat = 21 210 zł + prowizje i ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts