Leszek Borkowski 10.09.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Mam własne ujęcie wody ze studnią wierconą, pompa Grundfos Sq3/65 zbiornik hydroforowy bezprzeponowy o pojemności 100l. Problem jest w tym, że pompa jest włączana zbyt często, praktycznie co 2-3 sekundy. Ciśnienie robocze jest ustawione od 1,5 do 3 atm. Prawdopodobnie w zbiorniku jest zbyt mała ilość powietrza. Jak ją uzupełnić ? W hydroforze jest zawór taki sam jak w kole samochodowym. Czy dopompowując powietrze powinienem zamykać jakieś zawory, spuszać wodę ze zbiornika lub zrobić coś jeszcze ? Być może problem tkwi gdzie indziej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.09.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Mam własne ujęcie wody ze studnią wierconą, pompa Grundfos Sq3/65 zbiornik hydroforowy bezprzeponowy o pojemności 100l. Problem jest w tym, że pompa jest włączana zbyt często, praktycznie co 2-3 sekundy. Ciśnienie robocze jest ustawione od 1,5 do 3 atm. Prawdopodobnie w zbiorniku jest zbyt mała ilość powietrza. Jak ją uzupełnić ? W hydroforze jest zawór taki sam jak w kole samochodowym. Czy dopompowując powietrze powinienem zamykać jakieś zawory, spuszać wodę ze zbiornika lub zrobić coś jeszcze ? Być może problem tkwi gdzie indziej ? Tak, chodzi o zbyt małą poduszkę powietrzną w zbiorniku, a raczej (sądząc po objawach) jej całkowity brak. Wyłącz pompę (choćby bezpiecznikami), spuść wodę (jeśli masz taką możliwość, to całkowicie), jak już woda zejdzie, to jeśli masz między zbiornikiem a resztą instalacji w domu jakiś zawór, to go zakręć, jeśli nie, to pozamykaj wszystkie krany i zakręć zaworki przy spłuczkach kiblowych. Następnie zwykłą pompką do pompowania kół napompuj pusty zbiornik, tak do mniej więcej 0,5 - 1 atmosfery (0.05-0.1MPa). Jak już napompujesz, włącz pompę, odkręć zawór główny i tyle. Zrób to dość szybko, pompa bardzo nie lubi takiego włączania na 2-3 sekundy. A jak już zrobisz, sprawdź szczelność zbiornika: rozbełtaj pół na pół z wodą jakiś szampon czy płyn do mycia naczyń i posmaruj za pomocą pędzla spawy na górze zbiornika, okolice góry wodowskazu, zaworka powietrznego i manometru, być może powietrze ci schodzi przez jakąś nieszczelność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 10.09.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Mam własne ujęcie wody ze studnią wierconą, pompa Grundfos Sq3/65 zbiornik hydroforowy bezprzeponowy o pojemności 100l. Problem jest w tym, że pompa jest włączana zbyt często, praktycznie co 2-3 sekundy. Ciśnienie robocze jest ustawione od 1,5 do 3 atm. Prawdopodobnie w zbiorniku jest zbyt mała ilość powietrza. Jak ją uzupełnić ? W hydroforze jest zawór taki sam jak w kole samochodowym. Czy dopompowując powietrze powinienem zamykać jakieś zawory, spuszać wodę ze zbiornika lub zrobić coś jeszcze ? Być może problem tkwi gdzie indziej ? pompować. Po wpompowaniu jakiejś ilości powiertrza (n. o 0,5 atm)sprwadż czas częstości załączania. I tak dojdziesz do kompromisu M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 28.12.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Znalazłem stary wątek i mam do niego pytanie uzupełniające: jak często Waszym zdaniem trzeba przeprowadzać operację dopompowywania ? U mnie od ostatniego podpompowania minęło jakieś 3 tygodnie i zaczęły się opisywane powyżej objawy. Co może być przyczyną takich problemów z hydroforem ? Hydraulik twierdzi, że przerwy w dostawie prądu. Ja mam poważne wątpliwości, bo sprawa powtarza się cyklicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 28.12.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Znalazłem stary wątek i mam do niego pytanie uzupełniające: jak często Waszym zdaniem trzeba przeprowadzać operację dopompowywania ? U mnie od ostatniego podpompowania minęło jakieś 3 tygodnie i zaczęły się opisywane powyżej objawy. Co może być przyczyną takich problemów z hydroforem ? Hydraulik twierdzi, że przerwy w dostawie prądu. Ja mam poważne wątpliwości, bo sprawa powtarza się cyklicznie Kup sobie taką elektryczną pompkę do samochodu i podłacz tak abysie załączała jednocześnie z pompą. Lub kup sobie inżektor. Jak go dobrze ustawisz to do hydrodforu nie będziesz musział zagladać cześciej niż raz na kwartał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts