Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor - problem

Recommended Posts

Mam własne ujęcie wody ze studnią wierconą, pompa Grundfos Sq3/65 zbiornik hydroforowy bezprzeponowy o pojemności 100l. Problem jest w tym, że pompa jest włączana zbyt często, praktycznie co 2-3 sekundy. Ciśnienie robocze jest ustawione od 1,5 do 3 atm. Prawdopodobnie w zbiorniku jest zbyt mała ilość powietrza. Jak ją uzupełnić ? W hydroforze jest zawór taki sam jak w kole samochodowym. Czy dopompowując powietrze powinienem zamykać jakieś zawory, spuszać wodę ze zbiornika lub zrobić coś jeszcze ? Być może problem tkwi gdzie indziej ?

Mam własne ujęcie wody ze studnią wierconą, pompa Grundfos Sq3/65 zbiornik hydroforowy bezprzeponowy o pojemności 100l. Problem jest w tym, że pompa jest włączana zbyt często, praktycznie co 2-3 sekundy. Ciśnienie robocze jest ustawione od 1,5 do 3 atm. Prawdopodobnie w zbiorniku jest zbyt mała ilość powietrza. Jak ją uzupełnić ? W hydroforze jest zawór taki sam jak w kole samochodowym. Czy dopompowując powietrze powinienem zamykać jakieś zawory, spuszać wodę ze zbiornika lub zrobić coś jeszcze ? Być może problem tkwi gdzie indziej ?

Tak, chodzi o zbyt małą poduszkę powietrzną w zbiorniku, a raczej (sądząc po objawach) jej całkowity brak.

Wyłącz pompę (choćby bezpiecznikami), spuść wodę (jeśli masz taką możliwość, to całkowicie), jak już woda zejdzie, to jeśli masz między zbiornikiem a resztą instalacji w domu jakiś zawór, to go zakręć, jeśli nie, to pozamykaj wszystkie krany i zakręć zaworki przy spłuczkach kiblowych. Następnie zwykłą pompką do pompowania kół napompuj pusty zbiornik, tak do mniej więcej 0,5 - 1 atmosfery (0.05-0.1MPa). Jak już napompujesz, włącz pompę, odkręć zawór główny i tyle.

Zrób to dość szybko, pompa bardzo nie lubi takiego włączania na 2-3 sekundy. A jak już zrobisz, sprawdź szczelność zbiornika: rozbełtaj pół na pół z wodą jakiś szampon czy płyn do mycia naczyń i posmaruj za pomocą pędzla spawy na górze zbiornika, okolice góry wodowskazu, zaworka powietrznego i manometru, być może powietrze ci schodzi przez jakąś nieszczelność?

pompować. Po wpompowaniu jakiejś ilości powiertrza (n. o 0,5 atm)sprwadż czas częstości załączania. I tak dojdziesz do kompromisu

M

• 3 months później...
Znalazłem stary wątek i mam do niego pytanie uzupełniające: jak często Waszym zdaniem trzeba przeprowadzać operację dopompowywania ? U mnie od ostatniego podpompowania minęło jakieś 3 tygodnie i zaczęły się opisywane powyżej objawy. Co może być przyczyną takich problemów z hydroforem ? Hydraulik twierdzi, że przerwy w dostawie prądu. Ja mam poważne wątpliwości, bo sprawa powtarza się cyklicznie ;-)

Znalazłem stary wątek i mam do niego pytanie uzupełniające: jak często Waszym zdaniem trzeba przeprowadzać operację dopompowywania ? U mnie od ostatniego podpompowania minęło jakieś 3 tygodnie i zaczęły się opisywane powyżej objawy. Co może być przyczyną takich problemów z hydroforem ? Hydraulik twierdzi, że przerwy w dostawie prądu. Ja mam poważne wątpliwości, bo sprawa powtarza się cyklicznie ;-)

Kup sobie taką elektryczną pompkę do samochodu i podłacz tak abysie załączała jednocześnie z pompą. Lub kup sobie inżektor. Jak go dobrze ustawisz to do hydrodforu nie będziesz musział zagladać cześciej niż raz na kwartał.

Pozdrawiam