dlt7 23.06.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Z własnego doświadczenia z taryfami powiem Ci tak: weź na początek G12(W) i zobaczysz jak Ci się rozkłada zużycie na strefy. Jak więcej będzie w I taryfie to z torbami nie pójdziesz, a za rok zmienisz na G11. W drugą stronę ciężko oszacować rozkład zużycia - ja niestety tak zrobiłem i teraz trochę się waham, bo dodatkowo w Lublinie stawki G12w są ok. I-0,89zł, II-0,29zł i dopiero przy 50/50 się to wyrównuje (przy stawkach jak powyżej brałbym w ciemno). Witam, przemyślałem sprawe i narazie wezmę taryfe g11, do zrobienia mam remont generalny mieszkania i raczej ciężko żebym kuł młotem ściany w nocy. Wcześniej nie wziąłem tego pod uwagę. Zobacze jak będą wyglądały rachunki za prąd i wtedy pomyśle nad zmianą taryfy. Rzeczywiście ustawienie bojlera to mały problem przy zamontowaniu czasowego włącznika, nawet gdzieś mi się taki wala. Wracając do sprawy bojlera to czy polecilibyście mi jakiś konkretny model albo markę? Zdecydowałem sie na 100l i to w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raiz3n 25.06.2017 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Szukałem tych galmetów i najlepszą opcją byłoby kupienie samego bojlera i dołożenie grzałki, zwłaszcza że lepszy byłby dla mnie montaż poziomy. Z tego co widzę to te zbiorniki mają po 2 odejścia ciepłej i zimnej wody, 2 z nich musze zaślepić?Brać z 2 wężownicami czy z płaszczem wodnym? Potrzebuje zbiornik, grzałkę i coś jeszcze? Na co zwrócić uwagę podczas montażu?@dlt7 czemu masz tak drogie stawki? Czy ja źle patrze czy obecnie mam kilka razy taniej niż Ty? https://www.energa.pl/dla-domu/energia_dla_domu/energia_dla_domu/informacje_podstawowe Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Raiz3n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 25.06.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 @Raiz3n : musisz doliczyć jeszcze koszty dystrybucji (dostawy) tej energii. Generalnie 1 kWh G11 oscyluje w okolicach 0,50-0,60 zł (Zerknij tu: http://www.cenapradu.strefa.pl/) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ignacydrzewiecki 27.06.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Z tymi tarfyami to tez roznie wychodzi Ci powiem.Mialem keidys taryfe ze od 12 do 15 tanszy byl prad, niby super, ale kto ma czas pilnowac tkaich konkretnych godzin, zrezygnowalem z niej i teraz place mniej z tego co zauwaylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.06.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Z tymi tarfyami to tez roznie wychodzi Ci powiem.Mialem keidys taryfe ze od 12 do 15 tanszy byl prad, niby super, ale kto ma czas pilnowac tkaich konkretnych godzin, zrezygnowalem z niej i teraz place mniej z tego co zauwaylem. Ja miałem kiedyś samochód. Niby super, jezdzi szybciej niż rower. Ale kto by tam pilnował takich konkretnych rzeczy jak zmiany oleju co 15 tys.Nie zmieniłem przez 50tys, silnik mi się zatarł i mi gwarancji odmówiono potem. Wyrzuciłem, kupiłem rower i po problemie!! Edytowane 27 Czerwca 2017 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.06.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Z tymi tarfyami to tez roznie wychodzi Ci powiem.Mialem keidys taryfe ze od 12 do 15 tanszy byl prad, niby super, ale kto ma czas pilnowac tkaich konkretnych godzin, zrezygnowalem z niej i teraz place mniej z tego co zauwaylem. To się nazywa brak samodyscypliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.06.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Witam, pozwolę włączyć się do rozmowy bo widze, że temat z ogrzewania wody zszedł na taryfy za energię elektryczną. A może by tak zamiast bojlera zainstalować pompę ciepła do cwu? Tym bardziej, że planowany jest kocioł stałopalny w przyszłości. Polecam zapoznać się z ofertą firmy Viessmann na pompe ciepła do cwu powietrze-woda Vitocal 060-A. w razie pytań jestem do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.06.2017 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Ok. Ile kosztuje taka pompa vieessmana i ile kosztuje przegląd?? Zresztą niewarto wyjdzie że zato można grzać wodę latem grzałką w taniej taryfie do końca świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.06.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Ok. Ile kosztuje taka pompa vieessmana i ile kosztuje przegląd?? Zresztą niewarto wyjdzie że zato można grzać wodę latem grzałką w taniej taryfie do końca świata. Tam nie ma czego przegladac. Jest spreżarka mocy okolo 700W pewnie. Większa lodówka. W praktyce obnizy zuzycie pradu o 2-2,5 raza. Internet pokazał mi cene koło 8 tysięcy. Przy zuzyciu 200L wody dziennie, grzanej 40C, pradem po 35gr, to jest to "inwestycja" mniej wiecej 10 letnia. Jak ktoś zuzywa 100L to nie ma sensu. Jak ktoś zuzywa 300L lub wiecej ma to uzasadnienie. Do urządzenia trzeba mieć spore pomieszczenie lub dostęp powietrza zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.06.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Tam nie ma czego przegladac. Jest spreżarka mocy okolo 700W pewnie. Większa lodówka. W praktyce obnizy zuzycie pradu o 2-2,5 raza. Internet pokazał mi cene koło 8 tysięcy. Przy zuzyciu 200L wody dziennie, grzanej 40C, pradem po 35gr, to jest to "inwestycja" mniej wiecej 10 letnia. Jak ktoś zuzywa 100L to nie ma sensu. Jak ktoś zuzywa 300L lub wiecej ma to uzasadnienie. Do urządzenia trzeba mieć spore pomieszczenie lub dostęp powietrza zewnatrz. Tylko viess. ma przymusowe przeglądy dla utrzymania gwarancji. Ne wiem czy to dotyczy też pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raiz3n 29.06.2017 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Nie no takie rozwiązanie odpada ze względu na koszta. Zdecydowałem że wezmę wymiennik z grzałką tylko prosiłbym o rade jak to podłączyć. Czy wężownice mam zaślepić czy puścić przez nią ciepłą wode z wylotu i drugi koniec zrobić jako wylot ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.06.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Tam nie ma czego przegladac. Jest spreżarka mocy okolo 700W pewnie. Większa lodówka. W praktyce obnizy zuzycie pradu o 2-2,5 raza. Jak to obliczyłes? to nie jest pompa całoroczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.06.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Witam, pozwolę włączyć się do rozmowy bo widze, że temat z ogrzewania wody zszedł na taryfy za energię elektryczną. A może by tak zamiast bojlera zainstalować pompę ciepła do cwu? Tym bardziej, że planowany jest kocioł stałopalny w przyszłości. Polecam zapoznać się z ofertą firmy Viessmann na pompe ciepła do cwu powietrze-woda Vitocal 060-A. w razie pytań jestem do dyspozycji! Mam pytania: -jaką moc pobiera pompa? Ile czasu potrzebuje do zagrzania wody ( 250l) o 40 oC ? Jaka jest sprawność pompy przy temp. powietrza: a) +7 oC b) 0 oC c0 -10 oC Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.06.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 .... c0 -10 oC Z góry dziękuje za odpowiedź Zapewne 1 bo tyle ma grzałka, dziwnym trafem takie dane są ukryte/tajne dla potencjalnego klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.06.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Jak to obliczyłes? to nie jest pompa całoroczna Dlaczego nie całoroczne? Jeśli stoi w dużym pomieszczeniu może czerpać powietrze z pomieszczenia. Oczywiście pomieszczenie wychładza i to ciepło trzeba dostarczyć z CO. Jak CO może też grzać CWU zima, to rzecz jasna takie 2-stopniowe grzanie nie ma żadnego sensu. Nie obliczyłem, Podaje swoje zgrubne obserwacje, które jest sporo niższe niż pokazują katalogi w kwestii psrawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.06.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Mam pytania: -jaką moc pobiera pompa? Ile czasu potrzebuje do zagrzania wody ( 250l) o 40 oC ? Jaka jest sprawność pompy przy temp. powietrza: a) +7 oC b) 0 oC c0 -10 oC Z góry dziękuje za odpowiedź Jeśli brać ich podaną moc cielna 1300W (pewnie w idealnych warunkach- powietrze na dolocie 20C), to łatwo policzyć. 1L wody 1C = 1,16Wh., czyli jakies 9h grzania. Cała tania taryfa generalnie. Na 100% to nie może działać przy temperaturach poniżej zera lub nawet bliskich zera. Zamarznie wymiennik i po zawodach. Duże pompy PW do CO, mają grzałki do odmrażania wymiennika który stoi na zewnątrz budynku. Jakas pierwsza z brzegu wygoglowana taka pompa podaje COP 3.5 dla temp. pwoetrza 15C i grzania 10-55. Minimalna temperatur pracy ma podana 7C. Okolo 500W sprezarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.06.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Dlaczego nie całoroczne? Jeśli stoi w dużym pomieszczeniu może czerpać powietrze z pomieszczenia. Oczywiście pomieszczenie wychładza i to ciepło trzeba dostarczyć z CO. Jak CO może też grzać CWU zima, to rzecz jasna takie 2-stopniowe grzanie nie ma żadnego sensu. Nie obliczyłem, Podaje swoje zgrubne obserwacje, które jest sporo niższe niż pokazują katalogi w kwestii psrawności. Liczenie sprawnosci z uwzglednieniem ciepła z co które jest grzane z niewiadomo jaką sprawnoscią jest bez sensu. To oszukiwanie samego siebie jaka to jest oszczedna taka pompa. Przy jej cenie nie ma szans by sie zwróciła w sensownym czasie o ile w trakcie nie bedzie łatnych napraw pogwarancyjnych. Tego typu pompy są jedynie opłacalne dla producenta i instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.06.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Dlatego cierpliwie czekam na odpowiedź konsultanta Viessmanna . Dlatego też pytam o moc pracującej pompy, a nie tylko sprężarki. Firma potężna to na pewno ma takie dane i nie oszuka w wartościach, bo to zostaje na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.06.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Liczenie sprawnosci z uwzglednieniem ciepła z co które jest grzane z niewiadomo jaką sprawnoscią jest bez sensu. To oszukiwanie samego siebie jaka to jest oszczedna taka pompa. Przy jej cenie nie ma szans by sie zwróciła w sensownym czasie o ile w trakcie nie bedzie łatnych napraw pogwarancyjnych. Tego typu pompy są jedynie opłacalne dla producenta i instalatora. Ja nie wiedziałem że to się ma zwracac. A budowa domu kiedy się "zwróci"?? A jeśli Ci chodzi o zwrot różnicy względem tańśzego rozwiązania to powinniśmy wszyscy mieszkać w domach wykonanych w najtanszej, najprostsze technologii, bo inne się nie zwracają. Czyli same kandayjczyki opalane "eko"groszkiem. Kiedy zwraca się ogrzewanie podłogowe względem kaloryferów, odkurzacz centralny, telewizor 50" wzgledem 32" itd, itp. Zresztą napisałem, że to nie jest rozwiązanie dla kogoś kto zużywa 100L ciepłej wody bo oszczędności względem grzania prądem pojawiaj się po wielu latach. Jak zużywa 300L warto się zastanowić i przekalkulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 A jeśli Ci chodzi o zwrot różnicy względem tańśzego rozwiązania to powinniśmy wszyscy mieszkać w domach wykonanych w najtanszej, najprostsze technologii, bo inne się nie zwracają. Jeżeli nie widać różnicy, to po co przepłacać? Tylko porównuj rozwiązania tożsame funkcjonalnie. A kiedy zwróci się wodna podłogówka napędzana kotłem elektrycznym względem kabli grzejnych? To można porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts