Jastrząb 29.06.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Dlatego cierpliwie czekam na odpowiedź konsultanta Viessmanna . Dlatego też pytam o moc pracującej pompy, a nie tylko sprężarki. Firma potężna to na pewno ma takie dane i nie oszuka w wartościach, bo to zostaje na forum. Moc grzewcza będzie zależałą od 2 czynników. Temp. powietrza oraz temperatury do jakiej będziesz grzał wodę. Im zimniejsze powietrze i do im wyższej temperatury będziesz grzał wodę tym mniejsza sprawność urządzenia. Niestety nigdy nie widziałem wykresu sprawności, tylko podaną sprawnosc dla 2-3 punktów pracy (raczej tych ładniej wyglądajaych). Fizyka dla viessmana i innych producentó jest taka sama/ Można się spodziewać że ich osiągi są podobne - sprawność okolo 350% dla temp powietrza 15C i grzania wody z 10 do 55C. Co do grosza tego nie policzysz i tak. Ja bym przyjac sprawnosc 2,5 - 3,5 przy temperaturach 7 - 20C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.06.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Jeżeli nie widać różnicy, to po co przepłacać? Tylko porównuj rozwiązania tożsame funkcjonalnie. A kiedy zwróci się wodna podłogówka napędzana kotłem elektrycznym względem kabli grzejnych? To można porównywać. Oczywiscie ze porownujemy rozwiazania tożsame. Asolt sprzedaje odkurzacze centralne i upiera się tylko do rozwiązań krótkoterminowo "opłacalnych" w przypadku grzania wody. Kiedy taki odkurzacz centralny zwróci się względem normalnego małego odkurzacza. Wygodne rozwiazanie ale jedno i drugie usuwa śmieci. Jakbyśmy wybierali tylko rozwiazania opłacalne nikt by nie miał odkurzaczy centralnych, podłogówek, pomp ciepła, wentylacji mechanicznych, itd, itp. Czepia się zarabia na tym tylko producent i instalator a sam jest takim instalatorem innych "nieopłacalnych" rozwiązań. Ja znam człowieka który półki do pomieszczenia technicznego/gospodarczego miał projektowane przez projektanta wnętrz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.06.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 J Jak zużywa 300L warto się zastanowić i przekalkulować. Jak to zrobisz? podaj srednioroczny SCOP takiej pompy z uwzglednieniem powietrza wewnetrznego, oraz w drugim przypadku z uwzglednieniem powietrza zewnętrznego. Przelicz to dla róznych zródel grzewczych c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.06.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Oczywiscie ze porownujemy rozwiazania tożsame. Asolt sprzedaje odkurzacze centralne i upiera się tylko do rozwiązań krótkoterminowo "opłacalnych" w przypadku grzania wody. Kiedy taki odkurzacz centralny zwróci się względem normalnego małego odkurzacza. Wygodne rozwiazanie ale jedno i drugie usuwa śmieci. Jakbyśmy wybierali tylko rozwiazania opłacalne nikt by nie miał odkurzaczy centralnych, podłogówek, pomp ciepła, wentylacji mechanicznych, itd, itp. Czepia się zarabia na tym tylko producent i instalator a sam jest takim instalatorem innych "nieopłacalnych" rozwiązań. Ja znam człowieka który półki do pomieszczenia technicznego/gospodarczego miał projektowane przez projektanta wnętrz..... Nie sprzedaje odkurzaczy centralnych a jedynie wykonuje instalacje, ale to jakby przy okazji innych instalacji. Co ma podłogówka do pompy ciepła? pompa ciepła wyklucza podłogówke czy tez nie. Odpowiedz nie jest taka prosta, jezeli przyjmiemy punkt widzenia TB to podłogówka hydrauliczna jest zbedna, jezeli zastosujemy pompę P-W lub G-W jest prawie niezbedna. Jezeli uwazasz ze podłogówka hydrauliczna jest ta instalacją która jest tylko dla instalatora to szkoda dalszej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Jakbyśmy wybierali tylko rozwiazania opłacalne nikt by nie miał odkurzaczy centralnych, podłogówek, pomp ciepła, wentylacji mechanicznych, itd, itp. Czepia się zarabia na tym tylko producent i instalator a sam jest takim instalatorem innych "nieopłacalnych" rozwiązań. Dla mnie wentylacja mechaniczna nie jest tak samo użyteczna jak grawitacyjna. Za to odkurzacz centralny jest odrobinę mniej funkcjonalny niż tradycyjny (przez brak możliwości odsysania wody) a dużo mniej niż robot. Ale dla kogoś uczulonego na kurz pewnie będzie inaczej. Pompa ciepła do CWU, poza kwestiami finansowymi, ma dla mnie funkcjonalnie pewne mankamenty względem zwykłego bojlera. Ale są na tyle małe, że trudno im byłoby przeważyć szalę. Każdy wybór trzeba rozpocząć od odrzucenia rozwiązań, które nie są dla danej osoby, subiektywnie, nieakceptowalne (dla mnie np. wszelkie paliwa stałe jako podstawowe źródło ciepła). Z pozostałych, które przedstawiają podobną (też subiektywną) wartość użytkową wybieramy dalej uwzględniając koszty instalacji i użytkowania. Często droższa instalacja o podobnej użyteczności oznacza niższe koszty używania - i tu jak najbardziej można liczyć, kiedy ta droższa instalacja się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.07.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 (edytowane) Mam pytania: -jaką moc pobiera pompa? Ile czasu potrzebuje do zagrzania wody ( 250l) o 40 oC ? Jaka jest sprawność pompy przy temp. powietrza: a) +7 oC b) 0 oC c0 -10 oC Z góry dziękuje za odpowiedź Napisałem nawet na priva do Konsultant Viessmann aby raczył odpowiedzieć na moje pytania ( z dnia 29 czerwca), a dotyczące zachwalanego przez niego produktu ( post #27), ale widać że nabrał wody w usta. Edytowane 4 Lipca 2017 przez firewall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Napisałem nawet na priva do Konsultant Viessmann aby raczył odpowiedzieć na moje pytania ( z dnia 29 czerwca), a dotyczące zachwalanego przez niego produktu ( post #27), ale widać że nabrał wody w usta. Tajne/poufne, widocznie chwalic sie nie ma czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.07.2017 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Pewnie tak. Poszukuje tylko tępych klientów z zasobnym portfelem, którym można pomachać kolorowym folderem, zapewniającym o super-hiper- produkcie zapewniającym mega oszczędności i galaktyczny zwrot poniesionych nakładów, a do tego pochylający się nad środowiskiem naturalnym dzięki czemu grubość futerka pandy wielkiej wzrośnie o 0,14%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.07.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Jak to zrobisz? podaj srednioroczny SCOP takiej pompy z uwzglednieniem powietrza wewnetrznego, oraz w drugim przypadku z uwzglednieniem powietrza zewnętrznego. Przelicz to dla róznych zródel grzewczych c.o. Prosciutko, i dobrze o tym wiesz!! Średnia temperatura w Warszawie za miesiace kwiecien-pazdziernik z tamtego roku za weather wunderground. 7C to granica działąnia takiej pompy podawana przez producentów. 7 14 18 16 19 16 8 Zakładam COP 2,5 dla najnizszej temperatury. dla wyzszych 3.5 300L ciepłej wody dziennie. Prąd dla prostoty 0,6PLN Grzejąc prądem 300L po 45C za te 7miesiecy wychodzi 1900PLN. Taka pompa za takimi COP wychodzi 630PLN. Niech sobie nawet urzadzenie przez zime stoi i się nudzi, to przy takim zuzyciu takiego tysiąca rocznie można zaoszczędzić. Takie pompy można kupić taniej niż u vieśka, pewnie za 6-7tys się znajdzie. Jak to ludzie lubią pisać po <10latach zacznie się "zwracać". Raczej spokojnie taki okres banalnie proste urządzenie podziała. Nie jest to urządzenie dla wszystkich z automatu ale nie jest to także z automatu urządzenie nieuzasadnione ekonomicznie jak niektózy tu próbują uzasadniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.07.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Pewnie tak. Poszukuje tylko tępych klientów z zasobnym portfelem,Każdy, absolutnie każdy sprzedawca instalator tak robi. Czy to z pompą CWU, czy to z odkurzaczem centralnym czy to piekarnikiem mającym 70 programów pieczenia zamiast 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Prosciutko, i dobrze o tym wiesz!! Średnia temperatura w Warszawie za miesiace kwiecien-pazdziernik z tamtego roku za weather wunderground. 7C to granica działąnia takiej pompy podawana przez producentów. 7 14 18 16 19 16 8 Zakładam COP 2,5 dla najnizszej temperatury. dla wyzszych 3.5 300L ciepłej wody dziennie. Prąd dla prostoty 0,6PLN Grzejąc prądem 300L po 45C za te 7miesiecy wychodzi 1900PLN. Taka pompa za takimi COP wychodzi 630PLN. Niech sobie nawet urzadzenie przez zime stoi i się nudzi, to przy takim zuzyciu takiego tysiąca rocznie można zaoszczędzić. Takie pompy można kupić taniej niż u vieśka, pewnie za 6-7tys się znajdzie. Jak to ludzie lubią pisać po <10latach zacznie się "zwracać". Raczej spokojnie taki okres banalnie proste urządzenie podziała. Nie jest to urządzenie dla wszystkich z automatu ale nie jest to także z automatu urządzenie nieuzasadnione ekonomicznie jak niektózy tu próbują uzasadniać. Moze inaczej, koszt przygotowania cwu dla 4 osób rocznie grzalką w II taryfie G12w (Tauron) to 1000 kWh/osoba*rok* 4 * 0,2534 zł/kWh=1013,6 zł rocznie !!! To samo grzane taką cudowną pompą kosztuje ok 7*4000/12/3*,2534=198 zł - miesiące j.w. 5*4000/12*0,2534= 423 - miesiące zimowe Razem 198+423=621 zł Róznica pomiedzy pompą działajaca w 7 m-cach ze srednim COP=3 (przesadzone ale niech bedzie) i pozostałych jako bojler z grzalką, a bojlerem dzialajacym w II taryfie to ok 390 zł. Róznica kosztów instalacyjnych to ok co najmniej 6000 zł, prosty czas zwrotu to ok 15 lat pod warunkiem ze w okresie pogwarancyjnym pompa nie uszkodzi sie ani razu i o ile dozyje tak długiego czasu eksploatacji. Oczywiscie ze bojler tez moze ulec uszkodzeniu ale zakladam ze naprawa bojlera wiąze sie z mniejszymi kosztami. Dla innych dystrybutorów energii opłacalnosc trzeba przeliczyc bo są inne ceny energii. Jakby nie liczyc jest urządzenie nieuzasadnione ekonomicznie wlasnie z automatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 (edytowane) Każdy, absolutnie każdy sprzedawca instalator tak robi. Czy to z pompą CWU, czy to z odkurzaczem centralnym czy to piekarnikiem mającym 70 programów pieczenia zamiast 30. Nie nie kazdy, tylko ten ktory liczy wyłacznie swoje zyski, bez zadnej fachowej dorady dla inwestora odnosnie kosztow instalacji i eksploatacji danego rozwiązania. Edytowane 4 Lipca 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.07.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Nie nie kazdy, tylko ten ktory liczy wyłacznie swoje zyski, bez zadnej fachowej dorady dla inwestora odnosnie kosztow instalacji i eksploatacji danego rozwiązania. To jakie to fachowe "dorady" dajesz inwestorom w kwestii kosztów instalacji odkurzacza centralnego..... w porónaniu do zakupu odkurzacza standardowego. I kiedy taki odkurzacz się "zwraca". Bo dla mnie odkurzacz ccentrualny jest nieuzsadniony ekonomicznie z automatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.07.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Moze inaczej, koszt przygotowania cwu dla 4 osób rocznie grzalką w II taryfie G12w (Tauron) to 1000 kWh/osoba*rok* 4 * 0,2534 zł/kWh=1013,6 zł rocznie !!! To samo grzane taką cudowną pompą kosztuje ok 7*4000/12/3*,2534=198 zł - miesiące j.w. 5*4000/12*0,2534= 423 - miesiące zimowe Razem 198+423=621 zł Róznica pomiedzy pompą działajaca w 7 m-cach ze srednim COP=3 (przesadzone ale niech bedzie) i pozostałych jako bojler z grzalką, a bojlerem dzialajacym w II taryfie to ok 390 zł. Róznica kosztów instalacyjnych to ok co najmniej 6000 zł, prosty czas zwrotu to ok 15 lat pod warunkiem ze w okresie pogwarancyjnym pompa nie uszkodzi sie ani razu i o ile dozyje tak długiego czasu eksploatacji. Oczywiscie ze bojler tez moze ulec uszkodzeniu ale zakladam ze naprawa bojlera wiąze sie z mniejszymi kosztami. Dla innych dystrybutorów energii opłacalnosc trzeba przeliczyc bo są inne ceny energii. Jakby nie liczyc jest urządzenie nieuzasadnione ekonomicznie wlasnie z automatu Niespecjalnie Ciebie rozumiem. Piszesz że dla innych dystrybutorów energii trzeba przeliczyć a potem piszesz że jest to nieuzasadnione ekonomicznie zawsze. No weź się zadeklaruj! Albo rybka albo pipka, cytując klasykę. Twój "automat" strasznie łatwo zmiażdżyć wystarczy minimalnie zmieniając założenia robione pod wynik. Niech prąd będzie po 0,35PLN (ja tak mam) Niech zuzycie ciepłej wody będzie po 75L/dzien/os. Ja tak mam. A nei 50L Niech 300L bojler kosztuje 1500PLN, a 300L pompa 6000 (różnica inwestycji 4500). I proszę. "zwraca się" w niecałe 7 lat. Ty swoim klientom też takie profesjonalne porady ekonomiczności rozwiązań dajesz, czy tylko na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 To jakie to fachowe "dorady" dajesz inwestorom w kwestii kosztów instalacji odkurzacza centralnego..... w porónaniu do zakupu odkurzacza standardowego. I kiedy taki odkurzacz się "zwraca". Bo dla mnie odkurzacz ccentrualny jest nieuzsadniony ekonomicznie z automatu. Odkurzaczy nie sprzedaję, instalacji oc wykonuję bardzo mało, to jest mały rynek, ale ktos chce to i owszem. OC to jakis margines mojej działalnosci, dlaczego nie zapytasz dlaczego inwestorzy zamawiają ozc i jakie z tego maja korzysci, jest tu na ten temat wiele wpisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Niespecjalnie Ciebie rozumiem. Piszesz że dla innych dystrybutorów energii trzeba przeliczyć a potem piszesz że jest to nieuzasadnione ekonomicznie zawsze. No weź się zadeklaruj! Albo rybka albo pipka, cytując klasykę. Twój "automat" strasznie łatwo zmiażdżyć wystarczy minimalnie zmieniając założenia robione pod wynik. Niech prąd będzie po 0,35PLN (ja tak mam) Niech zuzycie ciepłej wody będzie po 75L/dzien/os. Ja tak mam. A nei 50L Niech 300L bojler kosztuje 1500PLN, a 300L pompa 6000 (różnica inwestycji 4500). I proszę. "zwraca się" w niecałe 7 lat. Ty swoim klientom też takie profesjonalne porady ekonomiczności rozwiązań dajesz, czy tylko na forum? Mowa w tym wątku jest o pompie Vitocal 060-A, najnizsza cena którą znalazłem na allegrogo to 8000 (http://allegro.pl/pompa-ciepla-vitocal-060-a-wwk-viessmann-i6880218369.html) zł plus montaz powiedzmy 1000 zł, koszt bojlera to 1500 pluc 500 montaz czyli 2000 zł róznica kosztów to ok 7000 zł, podałes ze ok 4500 zł, gdy sie chce udowodnic swoje racje trzeba posunąc sie kłamstwa, przykład TB chociaz zbanowanego na tym forum udziela sie co niektórym. Przeliczmy dla 75 l/os co prawda jest to ok 60% wiecej od normy i przeciętnej na tym forum ale niech bedzie. Te 75 l/os to ok 1200 kWh/rok uwzgledniający normowo wsp. wykorzystania w roku na 0.9. Liczymy jak poprzednio dla 4 osób. 4*1200*,35=1680 grzałka II taryfa (zapewne PGE bo tam jest najdrozej) 7*4800/12/3*,2534=326 zł - miesiące j.w. 5*4800/12*0,2534= 700 - miesiące zimowe Razem 198+423=1026 zł Róznica to 654 zł, prosty czas zwrotu dla w/w pompy to dla tego przypadku niecałe 11 lat pod warunkami jak poprzednio. Co do moich porad to są one przynajmniej prawdziwe w odróznieniu od twojego liczenia które na celu udowodnić klientowi jakie to oszczednosci, rzekome oszczednosci oprzyniesie mu zainstalowanie takiej pompy. Bez takich pseudo porad praktycznie sprzedaz pomp cwu była by sladowa. Pompy te sa gwarancją zysku wyłacznie dla producenta i instalatora pod warunkiem znalezienia klienta z grubym portfelem, klienta jak to ujał firewall tępego, ja bym dodał podatnego na sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.07.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Odkurzaczy nie sprzedaję, instalacji oc wykonuję bardzo mało, to jest mały rynek, ale ktos chce to i owszem. OC to jakis margines mojej działalnosci, . To czemu rzadkie nieuzasadnione ekonomicznie instalowanie OC (jak ktoś chce i się uparł) jest OK, a instalowanie PC CWU jest beee, bo to naciąganie klientów i tylko niemoralny(?) zarobek dla instalatora?? Tyle. Zwłaszcza jak Ci pokazałem w konkretnych przypadkach możę to być całkiem uzasadnione ekonomicznie. Nawet dla 4-osobowej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.07.2017 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Mowa w tym wątku jest o pompie Vitocal 060-A, najnizsza cena którą znalazłem na allegrogo to 8000 (http://allegro.pl/pompa-ciepla-vitocal-060-a-wwk-viessmann-i6880218369.html) zł plus montaz powiedzmy 1000 zł, koszt bojlera to 1500 pluc 500 montaz czyli 2000 zł róznica kosztów to ok 7000 zł, podałes ze ok 4500 zł, gdy sie chce udowodnic swoje racje trzeba posunąc sie kłamstwa, przykład TB chociaz zbanowanego na tym forum udziela sie co niektórym. Przeliczmy dla 75 l/os co prawda jest to ok 60% wiecej od normy i przeciętnej na tym forum ale niech bedzie. Te 75 l/os to ok 1200 kWh/rok uwzgledniający normowo wsp. wykorzystania w roku na 0.9. Liczymy jak poprzednio dla 4 osób. 4*1200*,35=1680 grzałka II taryfa (zapewne PGE bo tam jest najdrozej) 7*4800/12/3*,2534=326 zł - miesiące j.w. 5*4800/12*0,2534= 700 - miesiące zimowe Razem 198+423=1026 zł Róznica to 654 zł, prosty czas zwrotu dla w/w pompy to dla tego przypadku niecałe 11 lat pod warunkami jak poprzednio. Co do moich porad to są one przynajmniej prawdziwe w odróznieniu od twojego liczenia które na celu udowodnić klientowi jakie to oszczednosci, rzekome oszczednosci oprzyniesie mu zainstalowanie takiej pompy. Bez takich pseudo porad praktycznie sprzedaz pomp cwu była by sladowa. Pompy te sa gwarancją zysku wyłacznie dla producenta i instalatora pod warunkiem znalezienia klienta z grubym portfelem, klienta jak to ujał firewall tępego, ja bym dodał podatnego na sugestie. Po pierwsze, to ja tego nie sprzedaje. Moje liczenie ma na celu jedynie pokazanie Twojej hipokryzji. To na czym ja zarabiam jest OK (odkurzacz centralny), a inni to wyłącznie naciągacze tępych klientów. Po drugie są inni producenci takich urządzeń, gdzie za znane logo nie trzeba płacić. I wtedy kupisz to samo za 6000. A jak ma być wiesman to proszę, szukamy bojlera z naklejka viessman ze stali nierdzewnej za pewnie 3000. Bądźmy konsekwentni !! Rozumiem, że ty w swoich profesjonalnych poradach ekonomicznych dla klientów zawsze im proponujesz najdroższa markę? "Rzekome oszczędności". A co jest złego w 11latach? W moim odczuciu tępy podatny na sugestie klyjent to taki co kupi znana marke za 8000 zamiast tego samego za 6000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Po pierwsze, to ja tego nie sprzedaje. Moje liczenie ma na celu jedynie pokazanie Twojej hipokryzji. To na czym ja zarabiam jest OK (odkurzacz centralny), a inni to wyłącznie naciągacze tępych klientów. Po drugie są inni producenci takich urządzeń, gdzie za znane logo nie trzeba płacić. I wtedy kupisz to samo za 6000. A jak ma być wiesman to proszę, szukamy bojlera z naklejka viessman ze stali nierdzewnej za pewnie 3000. Bądźmy konsekwentni !! Rozumiem, że ty w swoich profesjonalnych poradach ekonomicznych dla klientów zawsze im proponujesz najdroższa markę? "Rzekome oszczędności". A co jest złego w 11latach? W moim odczuciu tępy podatny na sugestie klyjent to taki co kupi znana marke za 8000 zamiast tego samego za 6000. Te pompy bez logo, hociazby hewalex uszkadzały sie zaraz po okresie gwarancji, fakt były tansze tylko tyle klient wydał 4000-5000 zł i po 3-4 lat miał złom w domu. Ale marketing dziala bezbłednie. 11 lat jak na pompę cwu jest dosc duzo, kazda awaria pogwarancyjna powoduje ze opłacalnosc odlatuje w niebyt. A jezeli ma byc bojler nierdzewny to przezyje nie jedną a kilka takich pomp, przez co ich opłacalnosc bedzie jeszcze mniejsza. Wracając do odkurzacza to widze nie moją hipokryzję a twoją obsesję na tym punkcie, nie sprzedaje odkurzaczy a jedynie montuję zakupione przez klienta, jest to margines mojej działalnosci i mam oc w ofercie tylko dlatego ze miałem takie zlecenia rzadkie co prawda ale jednak. Nikogo nie przekonuje na siłe nie jestem TB, kto chce to chce, nikomu nie odradzam. Jezeli chodzi o moje profesjonalne dorady i obliczenia ozc to zawsze staram sie doradzic rozwiazanie optymalne czesto bez wskazywania okreslonych marek a jedynie koncepcje, wymagane parametry i sposób rozwiazania konkretnego problemu. Jezeli komus zle doradziłem pokaz komu, zawsze lepiej sie dyskutuje mając konkretne przykład. Nie bez przyczyny popularnosc tych pomp jest tak mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.07.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Asolt uważaj, bo ludzie jeszcze zaczną z "przeciętnych na tym forum" liczyć sami OZC, brać przeciętne ceny nośników energii i okaże, że niewiele się pomylą Przynajmniej nie bardziej niż przy CWU liczonym na podstawie przeciętnej z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts