Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek i komin w domu energooszczędnym oraz pasywnym

Recommended Posts

Nurtuje mnie pytanie co z kominkiem ?

W domu energooszczędnym jeszcze rozumiem ale czy w pasywnym stosuje się kominek ?

Przecież on wychładza jak diabli ?

Stosuje się kominki w tych domach czy nie ?

Pytam bo przymierzam się do budowy i chciałbym energooszczędny lub pasywny.

I jakoś nie mogę wyobrazić sobie domu bez kominka :)

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nurtuje mnie pytanie co z kominkiem ?

W domu energooszczędnym jeszcze rozumiem ale czy w pasywnym stosuje się kominek ?

Przecież on wychładza jak diabli ?

Stosuje się kominki w tych domach czy nie ?

Pytam bo przymierzam się do budowy i chciałbym energooszczędny lub pasywny.

I jakoś nie mogę wyobrazić sobie domu bez kominka :)

Jak kominek to nie dom pasywny choć energooszczędny o bardzo niskim zapotrzebowaniu też sie da zbudować i takich domków jest pełno to na forum i ogólnie. Tylko że po co kominek? By raz czy dwa razy w roku dla "klimatu" w nim zapalić? Po latach to będzie tylko ozdoba. Jak kogoś stać na taki drogi mebel to kto bogatemu zabroni.

Jak kominek to nie dom pasywny choć energooszczędny o bardzo niskim zapotrzebowaniu też sie da zbudować i takich domków jest pełno to na forum i ogólnie. Tylko że po co kominek? By raz czy dwa razy w roku dla "klimatu" w nim zapalić? Po latach to będzie tylko ozdoba. Jak kogoś stać na taki drogi mebel to kto bogatemu zabroni.

Ja Cię doskonale rozumiem ale chyba nie wiesz jak trudno to wytłumaczyć kobiecie.

Ona chce mieć kominek i nie ma dyskusji :)

Nie ukrywam że ja też lubię kominek nawet jeśli zapalę w nim dla "klimatu" kilka razy w roku

Ja Cię doskonale rozumiem ale chyba nie wiesz jak trudno to wytłumaczyć kobiecie.

Ona chce mieć kominek i nie ma dyskusji :)

Nie ukrywam że ja też lubię kominek nawet jeśli zapalę w nim dla "klimatu" kilka razy w roku

Ale ja nikomu nie bronię kominka. Jak się chce mieć kominek to nie ma co myśleć o domu pasywnym i tyle, co nie znaczy że dom energooszczędny o niskim zapotrzebowaniu na ciepło jest zły. Nie ma co popadać w paranoje. Najważniejsze jest to by zbudować sobie domek w którym będzie się dobrze czuć a zarazem będzie potrzebował minimalnej ilości energii do zaspokojenia swoich potrzeb.

Mi z ozc wyszedł energooszczędny mimo dwóch kominów dwóch lukarn trzech słupów i balkonu.

Wskaźnik odniesiony do powierzchni hl, a 27, 8 W/m2

Na podstawie tego co podałeś nic nie można stwierdzić. Nie znamy niczego z Twojego projektu więc nie wiemy jak mamy się odnieść do Twojej informacji.

Mi z ozc wyszedł energooszczędny mimo dwóch kominów dwóch lukarn trzech słupów i balkonu.

Wskaźnik odniesiony do powierzchni hl, a 27, 8 W/m2

Ta jasna - a świstak siedzi i zawija je w te charakterystyki energetyczne - obciążenie cieplne na poziomie 27,8W/m2 coś nie coś mówi, ale nie do końca.

Na wentylacji bez odzysku ciepła, nie ma szans uzyskać takich wyników, koniec i kropka. Na kominach zapomnij, że takie obciążenie Ci wyjdzie.

Ta jasna - a świstak siedzi i zawija je w te charakterystyki energetyczne - obciążenie cieplne na poziomie 27,8W/m2 coś nie coś mówi, ale nie do końca.

Na wentylacji bez odzysku ciepła, nie ma szans uzyskać takich wyników, koniec i kropka. Na kominach zapomnij, że takie obciążenie Ci wyjdzie.

Asolt liczył dla mnie dwie wersje ocieplenia domu. Wentylacja z odzyskiem ciepła będzie na kanałach elastycznych juz mam je rozłożone. A kominy .... no cóż zbyt późno trafiłem na forum. Ale mogę jeszcze konkretnie ocieplic ściany dach i podłogę okna okna też energo z U0,7 pewnie dlatego taki wynik. I nic to że na wis mówią ze się z h.... na rozumy zmieniłem bo styropian w ziemię pcham, i bez kaloryferów hahaha w zimie bedziesz w kurtce w domu siedział mówią a jak zobaczyli grafitowy styropian którym ocieplałem lukarny to poszła plotka ze przeterminowany. Juz oszczędzam sobie i jak pytają czym będę ogrzewał i mówię że nie wiem:yes: poniżej skan do 3 razy sztuka strasznie zmniejsza.

Screenshot_2017-06-22-18-31-44.jpg

Trochę słabo widać

Edytowane przez Michalgosc

Asolt liczył dla mnie dwie wersje ocieplenia domu. Wentylacja z odzyskiem ciepła będzie na kanałach elastycznych juz mam je rozłożone. A kominy .... no cóż zbyt późno trafiłem na forum. Ale mogę jeszcze konkretnie ocieplic ściany dach i podłogę okna okna też energo z U0,7 pewnie dlatego taki wynik. I nic to że na wis mówią ze się z h.... na rozumy zmieniłem bo styropian w ziemię pcham, i bez kaloryferów hahaha w zimie bedziesz w kurtce w domu siedział mówią a jak zobaczyli grafitowy styropian którym ocieplałem lukarny to poszła plotka ze przeterminowany. Juz oszczędzam sobie i jak pytają czym będę ogrzewał i mówię że nie wiem:yes: poniżej skan do 3 razy sztuka strasznie zmniejsza.

Jestem strasznie ciekaw jak się liczy OZC z WM i kominami. Tak na zdrowy rozum to jedno wyklucza drugie.

Sąsiedzi zawsze mają to do siebie że drwią z czegoś czego nie znają. Jak masz chęci to załóż jakiś dziennik budowy czy coś takiego i opisz co tam masz ciekawego by specjalnie tu tego nie robić.

Na dziennik jakos nie ma czasu, pewnie nie wiele wniosę do rozmowy i nie chce zaśmiecać wątku koledze iso2. Sprostuje tylko te kominy jeden systemowy do kominka z zamkniętą komorą spalania i kanał wentylacji obok, komin ocieplony wiadomo kanał wentylacji zaślepiony tu działa WM (z odzyskiem ciepła) drugi w "kotlowni" tez systemowy z dwoma kanałami wentylacyjnymi dla garażu i "kotłowni" tu będzie WG oczywiście szczelne drzwi (o ile to możliwe). Jak sie liczy straty przez komin pojęcia nie mam i nie są to chyba jakieś megawaty tak jak kolega wyzej pisał nie ma co popadać w paranoje z tymi mostami cieplnymi.

Iso2 zrób kominek dla świętego spokoju ucieknie kilka watów ale przynajmniej kobieta będzie zadowolona.

Jestem strasznie ciekaw jak się liczy OZC z WM i kominami. Tak na zdrowy rozum to jedno wyklucza drugie.

Sąsiedzi zawsze mają to do siebie że drwią z czegoś czego nie znają. Jak masz chęci to załóż jakiś dziennik budowy czy coś takiego i opisz co tam masz ciekawego by specjalnie tu tego nie robić.

No widzisz nie wszystkiego mozna nauczyc na forum, szczegolnie gdy to dotyczy myslenia i tzw zdrowego rozsadku. Po prostu kominy sie uszczelnia i zamyka bo one są zbedne a burzyc je w wybudowanych domu mozna ale sie tego czesto nie praktykuje.

Do domów energooszczędnych i "pasywnych" stosuje się paleniska :

- szczelne ze 100% poboru powietrza do spalania z poza domu

- dodatkową akumulacją która rozkłada , i tak mała moc grzewczą , w czasie ...

Przykład .

vulsini_h_ex.jpg

akum_vulsini_gora.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B

No widzisz nie wszystkiego mozna nauczyc na forum, szczegolnie gdy to dotyczy myslenia i tzw zdrowego rozsadku. Po prostu kominy sie uszczelnia i zamyka bo one są zbedne a burzyc je w wybudowanych domu mozna ale sie tego czesto nie praktykuje.

Nie rozumiem, budować kominy w domu by potem je zaślepiać???? Sama też zaślepka nie wystarczy. Trzeba byłoby komin traktować jak ścianę zewnętrzną czyli ocieplić go z każdej strony styropianem by nie tworzyć mostków cieplnych. Ale jaki to ma sens? Po co robić problematyczne kominy? Raczej nikt tych kominów tak nie obrobi więc jak się liczy występujące mostki? No chyba ze się ich nie wykazuje. A jak liczy się lukarny itp? Każda lukarna, okno dachowe itp to są bardzo duże mostki i nawet specjalne kołnierze na to nie pomogą.

A ja mam kominek i dom pasywny policzony na wszelkie sposoby, i używamy zimą kominka często. Nie przegrzewamy domu, jeśli spalamy drewno powolutku...

Komin jest z przewodem spalinowym szczelnym, wkład kominkowy także szczelny (tzn w miarę możliwości oczywiście- nie hula przy nim wiatr jak odcięty jest dopływ powietrza z zewnątrz); cieszę się , że nie daliśmy się zwariować, i mamy klimat:).

Nie rozumiem, budować kominy w domu by potem je zaślepiać???? Sama też zaślepka nie wystarczy. Trzeba byłoby komin traktować jak ścianę zewnętrzną czyli ocieplić go z każdej strony styropianem by nie tworzyć mostków cieplnych. Ale jaki to ma sens? Po co robić problematyczne kominy? Raczej nikt tych kominów tak nie obrobi więc jak się liczy występujące mostki? No chyba ze się ich nie wykazuje. A jak liczy się lukarny itp? Każda lukarna, okno dachowe itp to są bardzo duże mostki i nawet specjalne kołnierze na to nie pomogą.

Nie rozumiesz, tu chodzi o ten konkretny przypadek, kominy juz były zanim policzono ozc. Jezeli komin jest zaslepiony z dwóch stron to traktowanie go jako scian zewnetrznych jest błedem a gdyby był zaslepiony na wysokosci najwyzszego stropu tym bardziej błedem.

Nie rozumiesz, tu chodzi o ten konkretny przypadek, kominy juz były zanim policzono ozc. Jezeli komin jest zaslepiony z dwóch stron to traktowanie go jako scian zewnetrznych jest błedem a gdyby był zaslepiony na wysokosci najwyzszego stropu tym bardziej błedem.

Przede wszystkim komin jest mostkiem cieplnym jak i lukarny, słupy czy balkony. Niemożliwe aby z tym wszystkim był dom energooszczędny. Pewnie jeszcze domek z tradycyjnym fundamentem jest i raczej wątpię by zachował jakieś kanony energooszczędności w trakcie budowy. Ale z drugiej strony nie znam całego przypadku więc też ciężko jest mieć 100% pewności jak to jest naprawdę.

Nie wiedziałem ze temat mostków jest az tak drażliwy, z drugiej strony patrząc to sciana zewnetrzna też jest mostkiem procentowo na drugim miejscu zaraz po wentylacji (w moim przypadku), dom na tradycyjnym fundamencie , straty przez w/w mostki można a nawet trzeba minimalizować mój nieszczęsny balkon jest obłożony z każdej strony styropianem10cm to samo słupy a lukarny to w sumie 25cm styropianu U0,31. Może na początku budowy sie nie popisalem tezaz za to nadrabiam grubością ocieplenia o najlepszych współczynnikach. Zachowana jest też ciągłość izolacji poza nieszczęsnym fundamentem ale tam jest 16cm styro do głębokości 1,2m.

Przepraszam, że nie do końca w temacie, ale co sądzicie o ciepłych łącznikach balkonowych? Warto się w to bawić?

Również planuję podobny mebel - kozę, tyle, że dom daleki od pasywnego, czy energooszczędnego. Mimo wszystko chciałbym zniwelować mostek cieplny związany z kanałem dymowym (powietrze do spalania doprowadzone z zewnątrz - rura kanalizacyjna pod płytą fundamentową). W jaki sposób najlepiej to zrobić?