Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek i komin w domu energooszczędnym oraz pasywnym

Recommended Posts

Aby zabezpieczyć wydłużyć grzanie , gdy jesteś w pracy przez cały dzień , należy zastosować odpowiednio dobrany bufor . Tak naprawdę to bufor jest zawsze korzystnym rozwiązaniem , pozwala spalać drewno w optymalnych warunkach niezależnie od chwilowego zapotrzebowania na ciepło . Edytowane przez Zdun Darek B

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieszkam obecnie w domu wcale nie energooszczędny. Mam gaz i kominek z płaszczem. grzeje tylko kominkiem. Dom 130 m na ostra zimę idzie mi 10 m3 drewna. Przy obecnych cenach 1700 zł cały sezon. Nikt mi nie powie że jest tańsze ogrzewanie. Nie rozumiem tych co twierdzą że kotłownia w salonie, tyle roboty, czyszczenie, noszenie.

Na dzień max 5 klocków Spale. popiół co dwa dni wybiorę, raz na tydzień szybę przeczyszczenie. W nowym domu kominek też będzie. U nas żona siedzi w domu. Jak ktoś o 18 godz wraca z pracy przez 6 dni w tygodniu niech sobie kominek odpuści.

A biokominek to syf. Miałem to w mieszkaniu. Jak ostrzej popalilem to wilgoć taka wylazła , lało się z okien.

Jest wiele tańszych sposobów na ogrzewanie.

Nie wszyscy mają palacza w domu ;)

Problem wilgoci rozwiązuje WM.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
A ja mam kominek i dom pasywny policzony na wszelkie sposoby, i używamy zimą kominka często. Nie przegrzewamy domu, jeśli spalamy drewno powolutku...

Komin jest z przewodem spalinowym szczelnym, wkład kominkowy także szczelny (tzn w miarę możliwości oczywiście- nie hula przy nim wiatr jak odcięty jest dopływ powietrza z zewnątrz); cieszę się , że nie daliśmy się zwariować, i mamy klimat:).

Możesz opisać swój dom? Jest na płycie fundamentowej? Ile i czego masz pod nią? Opisz proszę resztę...To temat przyszłościowy, ciekawy i....niesamowity. 2 lata temu zrobiłem eksperyment. Zbudowaliśmy piecokominek w domu pasywnym. Chciałbym porównać wyniki....

Wentylacja mechaniczna w domu gdzie pali się w biokominku ? Wolne żarty ...

W domu z rekuperacją palenisko bez poboru powietrza do spalania spoza budynku ?

Nie rozumiem. Przecież biokominek nie wymaga doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Jeśli pomieszczenie jest dobrze wentylowane, grawitacyjnie czy mechanicznie, to nie ma żadnych przeciwskazań. Przecież w procesie spalania biopaliwa wydziela się para wodna i w niewielkiej ilości dwutlenek węgla.

Masz rację Arktur. Równie dobrze można by zakazać oddychania w domu z wentylacją mechaniczną.

Biopaliwo nazwijmy po imieniu, etanol, który wcale nie musi pochodzić z procesu fermentacji alkoholowej.

Pozdrawiam

Cezary

Ale czy to oznacza, że biokominek powinien być zasilany powietrzem spoza budynku? Proszę o odpowiedź, a szczególnie chętnie (bez sarkazmu) poznam uzasadnienie, dlaczego musi mieć doprowadzenie powietrza.

Biokominki nie potrzebują zasilania w powietrze z zewnątrz, ale wymagana jest do ich działania sprawna wentylacja w pomieszczeniu.

Uzasadnienie, dla czego biokominek musi mieć doprowadzenie powietrza z zewnątrz, rozumianego jako powietrze do komory spalania, to może Zdun nam odpowie.

Pozdrawiam

Cezary

Czytałem ostatnio kilka artykułów w temacie wątku, bo wg projektu mam zapotrzebowanie 42 kWh/m2 rok. Z przeczytanych przeze mnie informacji (m.in. w kwietniowym Muratorze) wynika, że potrzebuję wkładu o małej, podwójnej szybie, akumulacyjnego, do tego zabudowa akumulująca ciepło. Wszystko ok, tylko że ja zaplanowałem sobie kominek z grawitacyjną DGP do pomieszczeń na poddaszu. Da się to pogodzić (DGP i brak przegrzewania salonu)? Czy użytkowanie takiego kominka w domu energoszczędnym będzie wygodne? Pytam, bo nie chcę kominka który traktowany jako mebel będzie uruchamiany kilka razy w roku.

Pozdrawiam.

To zależy jak duży salon. Ja mam zapotrzebowanie ok 55kwh/m2 i salon z otwartą kuchnią razem ma 40m2. Wklad 10kw bodajże z kratek. Spalajac w kominku jakieś 3 kawałki drewna w salonie robi się ok25 stopni a w pokojach na górze ok23.5 także wiecej jednorazowo nie palimy. Temp z podłogi min 22.

W domu z rekuperacją palenisko bez poboru powietrza do spalania spoza budynku ?

Jal najbardziej tak. Wentylacja ma za zadanie usunąć produkty spalania z biokominka - CO2 i parę wodną, oraz dostarczyć O2.

Mechaniczna zrobi to sprawniej, niż konwekcyjna.

Mozeszc wytlumaczyć więc, w czym biokominek gryzie się z WM ??

Edytowane przez fotohobby

Salon mam mniejszy, kuchnia jest oddzielnym pomieszczeniem. Właśnie chciałem uniknąć sytuacji w której trzy polana podniosą znacznie temperaturę. Z kolei jak zrobię zabudowę akumulacyjną to czy będzie działać DGP...

Im wiecej energii wyprowadzisz z pomieszczenia, tym wieksza szansa na to ze nie przegrzejesz salonu.

Pytanie jest takie, jaka czesc energi jestes w stanie odebrac transportujac ja powietrzem i to grawitacyjne.

Natomiast ciepła obudowa akumulacyjna z DGP sie nie pogryzie