Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poszerzenia lub coś innego - kilka pytań

Recommended Posts

bwojtek, wygląda na to, że wszystkie przegrody zewnętrzne widoczne na przekrojach są wysunięte tuż przed mur.

Dom nie jest pasywny i nie będzie to wykonywane w ten sposób.

Oto przykład balkonu:

balkon.jpg

Zatem jak należałoby to wszystko wykonać, żeby okna balkonowe/tarasowe były standardowo w murze, ale żeby jednocześnie zapewniona była szczelność i ciepłe podparcie?

Zatem jak należałoby to wszystko wykonać, żeby okna balkonowe/tarasowe były standardowo w murze, ale żeby jednocześnie zapewniona była szczelność i ciepłe podparcie?

Przykładowe rozwiązania tego miejsca są choćby w katalogach systemowych danego profilu.

próg.jpg

Kompletnie bez sensu.

Rozumiem, dziękuje. Chciałem się upewnić.

To rozwiązanie zaczerpnięte było z treści wpisu jednego użytkowników forum i sądziłem, ze może ma jakieś techniczne uzasadnienie.

bwojtek,

W innym temacie ale też związanym z montażem na ciepłym oparciu.

Czy masz jakieś za i przeciw w stosunku do wspomnianych też przeze mnie ciepłych parapetów stropex?

Mam dwa okna 150x150 bez słupka. Chciałbym je jak najbardziej solidnie zamocować.

Zaproponowano mi w stolarce Veka (Witraż) jako podpracie taki parapet stropex. Czytałem instrukcję montażu i jest możliwość mocowania tego na kotwach.

Alternatywą jest okno Rehau jednak nie ma do tego profilu systemowego parapetu stropex. Czy montaż takiego okna na frezowanym xps musiałby się czymś wyróżniać? W instrukcji klinarytu jest tylko rysunek, że można przewiercić przez ramę dolną część okna i ten parapet. Czyli wkręt przez ościeżnicę i parapet do muru. Czy tak to powinno byc zrobione? Jakie w tym wypadku jest najlepsze rozwiązanie?

Edytowane przez Buti

Czy masz jakieś za i przeciw w stosunku do wspomnianych też przeze mnie ciepłych parapetów stropex?

Mam dwa okna 150x150 bez słupka. Chciałbym je jak najbardziej solidnie zamocować.

Wszelkiej maści "ciepłe parapety" mają jakiś głębszy sens w przypadku ściany jednowarstwowej. Stropex ma tą zaletę nad "zwykłym ciepłym parapetem", że można go podklinować a także solidnie zamocować do niego kotwę. Okno musi być mocowane w progu i mocowanie na wkręt ościeżnicowy sprawdza się tu znacznie lepiej niż kotwa.

Przy ścianie dwuwarstwowej praktycznie identyczny efekt pod względem izolacji można osiągnąć stosują 2 listwy bazowe pod oknem (albo 2x termolistwa stropex) i XPS pod parapet wewnętrzny. Pod zewnętrznym i tak będzie styropian czy wełna. To obniża koszy i ułatwia prawidłowy montaż.

Wszelkiej maści "ciepłe parapety" mają jakiś głębszy sens w przypadku ściany jednowarstwowej. Stropex ma tą zaletę nad "zwykłym ciepłym parapetem", że można go podklinować a także solidnie zamocować do niego kotwę. Okno musi być mocowane w progu i mocowanie na wkręt ościeżnicowy sprawdza się tu znacznie lepiej niż kotwa.

Przy ścianie dwuwarstwowej praktycznie identyczny efekt pod względem izolacji można osiągnąć stosują 2 listwy bazowe pod oknem (albo 2x termolistwa stropex) i XPS pod parapet wewnętrzny. Pod zewnętrznym i tak będzie styropian czy wełna. To obniża koszy i ułatwia prawidłowy montaż.

Zgadzam się co do Stropexa. W jego przypadku, przy montażu w otworach bez dostępu z zewnątrz praktycznie trzeba i tak odciąć część wewnętrzną. by móc dostać się do niego z podkładkami do poziomowania. No chyba żeby potraktować go jak klasyczny ciepły parapet i kleić na wylewkę lub zaprawę.

Ja jednak przede wszystkim doceniam zewnętrzną część parapetu, która sprawdza się także w ścianie dwuwarstwowej, bo wypełnia w całości przestrzeń bezpośrednio pod parapetem, na styku parapetu, okna i muru.

Ja jednak przede wszystkim doceniam zewnętrzną część parapetu, która sprawdza się także w ścianie dwuwarstwowej, bo wypełnia w całości przestrzeń bezpośrednio pod parapetem, na styku parapetu, okna i muru.

Zwykła płyta XPS o grubości 3cm przy zastosowaniu 2 listwach bazowych spełni dokładnie tą samą funkcję. Tyle, że w cenie poniżej 20zł/m2.

Tak, i takie propozycje daję sceptykom szukającym tanich rozwiązań (żaden nie skorzystał) a szkoda, bo wewnątrz to szalenie proste do wykonania i nie rodzi żadnych problemów.

Ale ja mam na myśl część zewnętrzną, która w przypadku wstawienia parapetu jest trudna do skutecznego zapianowania:

ciepły parpaet.jpg

A tak jest z ciepłym parapetem:

8654-cieply-parapet-okno.jpg

Pierwsze zdjecie: grupamagnum.eu, drugie: oknotest.pl

...

Listwa bazowa czyli jak rozumiem listwa podparapetowa. Czy jest z tym jakiś problem by dwie te listwy ze sobą połączyć i uszcelnić? Łączenie tych podwójnych listew odbywa sie w fabryce producenta okien?

W Rehau widzę, że listwa podparapetowa jest z dodatkową izolacją w dwóch komorach po bokach profilu listwy. Gdyby była możliwość bezproblemowego montażu dwóch takich listew było by to rearlnie przekonujące mnie rozwiązanie. Oczywiście z xps pod parapetami. Podwójna listwa jak rozumiem to zwiększanie miejsca na właśnie izolację pod parapetem.

Edytowane przez Buti

...

W Rehau widzę, że listwa podparapetowa jest z dodatkową izolacją w dwóch komorach po bokach profilu listwy. ..

To co widzisz, to brałbym z przymrużeniem oka. To jak z samochodami - w reklamie widzisz model full wypas a cenę wersji bazowej. Tu nie jest inaczej. Te extra listwy pewnie są możliwe, ale pytanie za jaką dopłatą.

Temat łączenia listew - jak najbardziej się da (jeśli nie są z zniszczone od przesuwania na nich okien, bo pełnią także funkcję listwy transportowej.