Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stropu na terive

Recommended Posts

Witam

Mam już pozwolenie na budowę. Chcę zmienić w projekcie strop z żelbetonu na terive. Architekt adoptujący powiedział że oczywiście zgodę wyraża, podpisze co trzeba, ale kierownik budowy chce żeby on to zaprojektował również i porobił obliczenia.

Jak powinno być zrobione po bożemu żeby było dobrze?

7 tys więcej ... z czego ten strop chcą robić ? zmiana stropu na terive nie jest taka prosta bo podnosi cały dach (jeśli to strop końcowy) albo podnosi całość budynku (jeśli to strop między poziomami) więc zmian jest cała masa i trzeba na nowo wszystko liczyć. Zmiana wysokości budynku jest zmianą istotną i nie można sobie tego ot tak dowolnie wybierać. Ja też kiedyś liczyłem te dwa stropy żelbetowy i ackermana (podobny do terivy) i oba wychodzą podobnie cenowo. Robocizny owszem jest więcej przy żelbecie bo szalować trzeba, solidnie podpierać, ale taki strop ma grubość 12-15 cm więc zużywa mniej materiału. Fachowcy wolą terive bo układa się ją jak z klocków, tylko że zapłacić musisz za belki, za pustaki, jakiegoś druta w połączeniach trudnych, no i warstwę nadbetonu. Nie bardzo wiem co tam może być taniej, skoro samego nadbetonu jest minimum 6 cm, czyli połowa żelbetowego, do tego dochodzi 26 cm pustaka, a pod stropem powstają spore nierówności które trzeba zatynkować. 20 cm wyższy dom to więcej ocieplenia, więcej tynku (zew i wew) itd itd a to też koszty tylko ukryte.

Nie bardzo wiem co tam może być taniej, skoro samego nadbetonu jest minimum 6 cm, czyli połowa żelbetowego, do tego dochodzi 26 cm pustaka, a pod stropem powstają spore nierówności które trzeba zatynkować. 20 cm wyższy dom to więcej ocieplenia, więcej tynku (zew i wew) itd itd a to też koszty tylko ukryte.

Po pierwsze np przy konbecie jest 3cm nadbetonu, po drugie pustak przecietny ma 21cm. Po trzecie różnica w kosztach zależy od projektu bo u mnie np musiałbym mieć co najmniej 18cm monolit a to już robi koszty, więc jak przeliczylem to teriva wyszła mnie dużo taniej i szybciej. A co do tych nierówności to sorry ale bzdury kolego opowiadasz, chyba że ktoś robotę zawali i niedbale ułoży strop. Co do wysokości domu to teriva wychodzi 24cm grubości, czyli mniej więcej 8-10 cm więcej niż monolit, a nie 20 jak piszesz.

Konbrt z nadbetonem poszedł na minimum, nie patrz na to co mówią że 3 cm wystarczy, bo nie wystarczy......zrób doświadczenie, wylej jak jest słońce 3 cm betonu na płytkę betonową nagrzaną, beton wyschnie w przeciągu 2 minut. I teraz lejąc 3 cm na stropie masz żebra gdzie beton jest gruby i pustaki gdzie masz 3 cm (przy kruszywie nawet do 16 to będzie jedna wielka kasza). Wytrzymałość takiego 3 cm betonu jest żadna i pustaki nie są dobrze stabilizowane.

Minimum...to tak jak przy posadzkach..5 -6 cm, wtedy masz szanse że strop nie będzie klawiszował.

Niech jeszcze z Konbetu opowiedzą ci o siatkach podporowych a potem niech wytłumaczą co daje siatka położona w betonie grubości 3 cm

to ile ta robocizna na zelbecie za m2 wynosi ?

ja za 7 tysi to mialem cała robocizne na 300 m2 stropu żelbetowego, a a i tak o 2 tys za duzo bo mnie zbrojarze skasowali wiecej anizeli normalnie inna ekipa bierze ode mnie ( inni nie mieli terminu w danym momencie)

Skąd miałeś ekipę?

Próbowałem się zorientować w kosztach robocizny (po otrzymaniu wyceny padła decyzja, że będę raczej robił samodzielnie) i dowiedziałem się, średnie koszty są następujące:

deskowanie - 100 PLN /m2

zbrojenie - 1 PLN/ kg stali.

Skąd miałeś ekipę?

Próbowałem się zorientować w kosztach robocizny (po otrzymaniu wyceny padła decyzja, że będę raczej robił samodzielnie) i dowiedziałem się, średnie koszty są następujące:

deskowanie - 100 PLN /m2

zbrojenie - 1 PLN/ kg stali.

100 PLN/m2 sama robocizna?

Ja miałem chłopaków na godziny, mnie strop wyszedł 120 PLN/m2 z mateirałami robocizną, wynajeciem szalunków systemowych -> robocizna 25PLN /m2 netto przy założeniu stawki 15 PLN za godzinę.

Reszta za robociznę to zgarnia "własciciel" firmy czyli przy 100 PLN jest to okolo 75 PLN/m2.

Oczywisicie swojej pracy nie wyceniam...ale 75 PLN/ m2 dla siebie też chciałbym mieć :) za jakieś maks 2 tyg roboty ( przy moim stropie)

Od kwietnia do listopada same stropiki i kurna reszta czasu na hawajach ....

...... Po trzecie różnica w kosztach zależy od projektu bo u mnie np musiałbym mieć co najmniej 18cm monolit a to już robi koszty, więc jak przeliczylem to teriva wyszła mnie dużo taniej i szybciej. .....

No własnie problemem przy żelbetach jest w dużej mierze nieekonomiczny projekt - przy typowych domkach i ich typowych rozpiętościach wystarczy około 15 cm betonu i nie potrzeba praktycznie żadnych podciągów no chyba, że nad otworami okiennymy i brama garażową...

Edytowane przez jacentyy