fighter1983 18.09.2019 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Tak z ciekawości zapytam, mierzył ktoś swoje płyty pod kątem trzymania deklarowanych wymiarów ?? Jestem ciekaw waszych spostrzeżeń/opinii... fighter jak to jest z tym "marginesem błędu" jakie mogą być odchyłki na płytach... Szukałem w specyfikacji jednak nie ma tam jasno napisane a pewnie jest to zawarte w jakiś magicznych cyferkach... rozkodowywalem kiedys cale oznaczenia styropianu z legenda kazdej cyfeki tu na forum, jakis ascetyczny pomysl to byl bo ze 3h mi to zajelo z grzebaniem wzdluz i wszerz -nastu stron. generalnie chodzi o oznaczenie typu: EPS-EN 13163-T1-L2-W2-Sb5-P5-BS100-DS(N)2-DS(70,-)2-TR100 M i zawsze rozszyfrowanie danych cyferek bylo w karcie technicznej... wlasnie chcialem Cie odeslac "na skroty" do karty technicznej ale widze ze w aktualnych nie jest to juz rozszyfrowane.... sa jedynie podane parametry stricte wytrzymalosciowe BS TR ale o stabilnosciach wymiarowych juz nie. a nie pamietam jak to bylo: w mm na pewno: +- P5 to plaskosc - czyli "banan" 5mm w normie pozostale T L W to prostokatnosc i stabilnosc wymiarowa ale zabij - z glowy nie wyciagne i przy tych TLW 1 nie oznacza 1mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 24.09.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Dziś skończyłem kleić największą ścianę. Dla mnie osoby która pierwszy raz klei styropian to jest bajka. Prosty, kąty zachowane. Mało gdzie jest jakaś szparka żeby trzeba było piankować. I właśnie mam zagwozdke. Czy trzeba piankować połączenia czy tylko w przypadku wiekszysz szpar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.09.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 (edytowane) Piankowałem połączenia płyt, ale mam parterówkę i robiłem to raczej hobbystycznie z drabiny, tak plącząc się pod przysłowiowymi nogami wykonawcy ocieplenia.Widoczne szpary piankował wykonawca. PS.Do piankowania używałem pistoletu profesjonalnego z końcówką dającą się wcisnąć w połączenia płyt. Edytowane 25 Września 2019 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owki 20.10.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Witam, czy ktoś spotkał się na śląsku z hurtownią budowlaną (lub sklepem) , która posiada na stanie Etixxa ? Potrzebowałbym 3 paczki 15cm styropianu, żeby nie łączyć z innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 27.10.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Witam. Stoję przed wyborem co na ocieplenie domu. Myślałem o jakimś graficie 20cm. Bardzo dużo dobrego przeczytałem o etixxie knaufa, szczególnie bardzo ważne jest trzymanie wymiarów i kątów. Ocieplać zamierzam we własnym zakresie w przyszłym roku wiosną latem.I tu moje pytanie odnośnie nagrzewania grafitu, etixx jest jaśniejszy od reszty ale czy mimo wszystko nie zaszkodzi mu odsłonięcie przed słońcem przez 2-3 dni w np końcówce kwietnia zanim przykryje go klejem i siatką? Może ktoś z praktyki podpowie. W takiej sytuacji idealny wydaje się swisspor lambda White ale boję się o jego wymiary i kąty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 28.10.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 wydaje mi się że te 2-3 dni nie zrobią nic złego... Mam nadzieję, bo ja mam teraz szczyt już z tydzień odsłonięty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 28.10.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 U mnie był odsłonięty ok 4 dni i nic się złego nie stało. A przynajmniej nic do dałoby się zauważyć gołym okiem. Ocieplane było początkiem września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 28.10.2019 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 No w sumie etixx ma zbliżony kolor jak klej w który potem wtopiona jest siatka. Ocieplaliście etixxem? Na jaki klej go kleiliście jak kołkowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.10.2019 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 No w sumie etixx ma zbliżony kolor jak klej w który potem wtopiona jest siatka. Ocieplaliście etixxem? Na jaki klej go kleiliście jak kołkowaliście? Caparol 190S + Caparol 190 szary kolkowany kolek z trzpieniem metalowym Greinplast KS + Geinplast K szary kolkowany kolek z trzpieniem metalowym zdarzalo sie wypalenie w miejscu kumulacji promieni slonecznych: glify przy oknach, bo sumuja sie promienie: te co padaja plus te co sie odbijaja od szyb. zaslaniac szyby... albo dawac siatke rusztowaniowa jest lepiej niz przy zwyklych grafitowych, ale i tak w najgorszym Sloncu w lipcu siatki konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 28.10.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Rozumiem, czyli ściany południowe i południowozachodnie najlepiej nie zostawiać na gorące lato. W celu wypełnienia szczelin między poszczególnymi płytami nakładał ktoś pianę przed przyklejeniem płyty? Czyli po nałożeniu kleju na tył płyty nanieść 4-5 cienkie warkoczyki pianki lub kleju w pianie na bok i dół i taką płytę przykładać do ściany. Mamy takto dokładne wypełnienie tylko ciekawe czy w praktyce ta piana nie odepchnie płyty. Ocieplałem kilka lat temu nieduży domek zwykłym icopaloskim 15cm i nie byłem zadowolony z jakości wymiarów, dlatego teraz miałem zamiar kleić 10cm na klej cementowy i na to 10cm na pianę do czasu aż doczytałem na forum o etixxie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.10.2019 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Rozumiem, czyli ściany południowe i południowozachodnie najlepiej nie zostawiać na gorące lato. W celu wypełnienia szczelin między poszczególnymi płytami nakładał ktoś pianę przed przyklejeniem płyty? Czyli po nałożeniu kleju na tył płyty nanieść 4-5 cienkie warkoczyki pianki lub kleju w pianie na bok i dół i taką płytę przykładać do ściany. Mamy takto dokładne wypełnienie tylko ciekawe czy w praktyce ta piana nie odepchnie płyty. Ocieplałem kilka lat temu nieduży domek zwykłym icopaloskim 15cm i nie byłem zadowolony z jakości wymiarów, dlatego teraz miałem zamiar kleić 10cm na klej cementowy i na to 10cm na pianę do czasu aż doczytałem na forum o etixxie. jakims cudem metode kombinowana piana+klej cementowy opatentowala i objela ochrona patentowa firma skala, w zwiazku z tym tylko w ich systemie docieplen stosowana jest ta moteda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 29.10.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Metoda z pianą po obwodzie płyty? Ma jakieś techniczne minusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 01.12.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Witam, mam jedno pytanie. Jakie są realne korzyści wybierając etixx zamiast zwykłego knaufa/austrotherm oprócz ułatwienia pracy wykonawcy (zachowane wymiary, kąty)? Na niższą robociznę z tego powodu raczej nie ma co liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.12.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Witam, mam jedno pytanie. Jakie są realne korzyści wybierając etixx zamiast zwykłego knaufa/austrotherm oprócz ułatwienia pracy wykonawcy (zachowane wymiary, kąty)? Na niższą robociznę z tego powodu raczej nie ma co liczyć Ułatwienie pracy wykonawcy=dokladniejsze wykonanie=mniej strat=Twój zysk Jasnoszary=ograniczenie nagrzewania i prężenia Podejście zmień: ty i wykonawca macie tworzyć zespół przeciwko przyrodzie i razem walczyć a nie walczyć że sobą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 02.12.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Podejście zmień: ty i wykonawca macie tworzyć zespół przeciwko przyrodzie i razem walczyć a nie walczyć że sobą . Dlaczego mielibyśmy tworzyć zespół przeciwko przyrodzie? O_o Mam wrażenie, że chciales coś innego napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Dlaczego mielibyśmy tworzyć zespół przeciwko przyrodzie? O_o Mam wrażenie, że chciales coś innego napisać. To dom budujesz nie po to, żeby tam się chronić przed nieprzyjazną przyrodą? Chce Cię upiec, zamrozić, przemoczyć, przewiać itd. Arsenał przeciwko murom też ma bogaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.12.2019 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 To dom budujesz nie po to, żeby tam się chronić przed nieprzyjazną przyrodą? Chce Cię upiec, zamrozić, przemoczyć, przewiać itd. Arsenał przeciwko murom też ma bogaty. Dokladnie to miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 02.12.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Aaa, to w takim znaczeniu było to zdanie z przyrodą. Sądziłem, że chodzi o zanieczyszczenie przyrody. Gorszy styropian -> więcej odpadów. Dlatego napisałem, że coś mi nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DITMAG 08.12.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Ktoś wie czy Etixx powstał w grubości 250mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 08.01.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Witam. 200zł/M3 za etixxa 200mm to dobra cena przy transporcie prosto od producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts