Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cena - bajer. Mi Ikea wycenia kuchnię na 20 400,84 zł. Bez montażu. Bez cargo, karuzel i innych cudów.

Jak mi ktoś to zrobi z takim AGD, jak piszesz, i z montażem, i na wymiar (i jakości chociaż takiej, jak Ikea) za 24K zł... To daj namiary.

W zabudowie kuchenne ważne jest też ile jest metrów zabudowy , czy są szafki górne , no i jakie bierzemy fronty ...

Zwykłe fronty laminowane są najtańsze , droższe są laminowane na wysoki połysk a jeszcze droższe lakierowane na wysoki połysk a chyba najdroższe drewniane .

Więc kuchnia kuchni nie równa , tak samo jak cena ...

Więc kuchnia kuchni nie równa , tak samo jak cena ...

Zgadza się. Jednak gdy ktoś podaje uchodzące za synonim jakości i odpowiedniej ceny meble na wymiar i sprzęt AGD również postrzegany za wyższą półkę to, jak rozumiem, zmierza jakie są górne rejony cen.

Ja podałem wycenę w średniej półki oferty Ikea uchodzącej za tanią markę chyba? Fronty Hittarp, blat Karlby (jakieś 200zł/mb, nie na wymiar za 1Kzł/mb).

Moje rady:

- Zamów kosztorys budowy domu w firmie zewnętrznej (nie sugeruj się kosztorysem zakupionym przy projekcie).

- Skorzystaj z usług architekta wnętrz. To kosztuje, ale dzięki temu poznasz lepiej swoje oczekiwania. Przed budową trudno sobie wyobrazić nasz dom, a co dopiero mieć pewność, że będzie zawierał wszystko to, czego potrzebujemy. Architekt powinien przygotować zestawienie materiałów co pozwoli na dość dokładne oszacowanie kosztów wykonania wykończeniówki. To pozwoli na zamawianie materiałów z wyprzedzeniem i uzyskiwanie za nie nieco lepszych cen. I to, co jest bezcenne - unikniesz dzięki temu chaosu podczas budowy bo będziesz wiedział dokładnie czego chcesz.

Kosztorys jak najbardziej. Warto wydac kilkaset zl. Ja zamawialem na stan surowy i blad byl rzedu kilku %

Natomiast architekt wnetrz - moim zdaniem wyrzucony pieniadz. Jezeli sam nie wiesz czego chcesz tym bardziej nikt inny tego za ciebie wiedziec nie bedzie. Czesto spory koszt, ladne rendery i grafiki i zero funkcjonalnosci....

Kosztorys jak najbardziej. Warto wydac kilkaset zl. Ja zamawialem na stan surowy i blad byl rzedu kilku %

Natomiast architekt wnetrz - moim zdaniem wyrzucony pieniadz. Jezeli sam nie wiesz czego chcesz tym bardziej nikt inny tego za ciebie wiedziec nie bedzie. Czesto spory koszt, ladne rendery i grafiki i zero funkcjonalnosci....

Architekt wnętrz ?

W większosci opcja dla ludzi z duuużym nadmiarem gotówki.

Bardzo często architekci wnętrz stosują w swoim projektach najdroższe materiały i wyposażenie z któego mają dodatkowo później naprawdę niezłe profity,

Bardzo czesto są to projekty całkowicie nie przektyczne i niefunkcjonalne , bo największy nacisk jest położony na efekt i wygląd a nie na ergonomię i późniejsze tam mieszkanie ...

Choć oczywiście w większości taki architekt zrobi aranzację wnętrze bardziej spójną niż amator.

Bardzo czesto są to projekty całkowicie nie przektyczne i niefunkcjonalne , bo największy nacisk jest położony na efekt i wygląd a nie na ergonomię i późniejsze tam mieszkanie ...

O rety... Czy korzystaliście z usług takiego architekta? :)

Znalezienie dobrego architekta, tzn. takiego, który zrealizuje praktyczny i funkcjonalny projekt, którego realizacja zamknie się w założonym budżecie jest możliwe.

Znalezienie architekta, który weźmie mnóstwo pieniędzy za realizację efekciarskiego projektu za chore pieniądze... oczywiście też jest możliwe :)

Cała sztuka polega na znalezieniu tego pierwszego. Ja znalazłem i nawet długo nie szukałem. Zrealizował dla mnie dość prosty projekt, a po zakończeniu projektu wiedziałem ile wydam na wykończenie domu. Mój dom jest funkcjonalny - także dzięki podpowiedziom architekta.

PS Także słyszałem o architektach, którzy brali ciężkie pieniądze (kilkanaście tysięcy złotych) i narzucali swoje zdanie inwestorom, ale nie o takiej jakości usługi wspominam...

Cena - bajer. Mi Ikea wycenia kuchnię na 20 400,84 zł. Bez montażu. Bez cargo, karuzel i innych cudów.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391959

Jak mi ktoś to zrobi z takim AGD, jak piszesz, i z montażem, i na wymiar (i jakości chociaż takiej, jak Ikea) za 24K zł... To daj namiary.

agd dodałem od siebie bo byłem w sklepie i dostałem wycenę, same meble na wymiar z montażem (łącznie z montażem agd) na gotowo 12200, jak chcesz namiary to napisz na priv

• 3 weeks później...