djgruby 21.06.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Ostatnio spędza mi sen z powiek rzesza owadów, które pojawiły się jakiś czas temu w moim mieszkaniu. Można je spotkać dosłownie wszędzie: w kuchni, w sypialni, na blacie, na płycie ceramicznej, na podłogach, na parapetach, na ścianach. Mają na oko jakieś 0,3 mm, zdarzają się też mniejsze okazy, jednak większego niż 1 mm na pewno nie zauważyłem. Kolor mają trochę jakby między białym a lekko szarym, znakomicie wtapiają się w tło blatu czy płytek podłogowych. Wydają się poruszać ospale, ale potrafią ruszyć dość energicznie (oczywiście z racji rozmiarów przebywany przez nie dystans nie jest jakiś imponujący), a nawet (!) skoczyć. Po ich całkowitym rozgnieceniu pozostaje ciemno szary ślad. Załączam zdjęcia. Niestety, nie udało mi się zrobić nic wyraźniejszego, bo stworzenia te są niezwykle małe - ledwo dostrzegalne gołym okiem. Owady wydają się być nieszkodliwe, nawet nie budzą we mnie jakiejś szczególnie wielkiej odrazy (a zazwyczaj nie znoszę jakichkolwiek owadów). Żadnych ugryzień na ciele nie zauważyłem, więc raczej nie są to pchły. Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł, co to może być za dziadostwo i jak najskuteczniej się go pozbyć? Jest tego pełno i doprowadza mnie to do szaleństwa. Bardzo dziękuję za pomoc i wszystkie odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 24.06.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 To rybiki cukrowe, nieszkodliwe. Żeby się ich pozbyć, trzeba suszyć, wietrzyć, dokładnie sprzątać mieszkanie, przechowywać jedzenie w zamkniętych pojemnikach. W sezonie grzewczym warto obniżyć temperaturę, co zachęci je do poszukiwania lepszego domu. Warto mieć kota lub pająki, pomogą opanować inwazję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly7 24.06.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Moim zdaniem nie są to rybiki cukrowe, nie są nawet do nich podobne:)Rybiki cukrowe są praktycznie niewidoczne za dnia, chyba, że przyłapiesz je w łazience zapalając światło. Są bardzo szybkie i nie skaczą. Uznawane są nawet za pożyteczne (zjadają ewentualne jaja, larwy innych robaków). Kot nie zainteresuje się rybikiem:) Faktem natomiast jet to, że trzeba dokładnie wysprzątać zwłaszcza wszystkie rogi szafek, ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 gryzki (psotnik zakamarnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djgruby 23.09.2018 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Porównując zdjęcia rybików cukrowych i gryzków w Internecie mogę stwierdzić, że są to zdecydowanie te drugie. Rybiki cukrowe nie zauważyłem żeby różniły się zbytnio od zwykłych rybików łazienkowych, więc to raczej wyklucza, że to one. Planuję zakupić osuszacze powietrza do mieszkania, mam nadzieję, że to pomoże się ich wreszcie pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts