s---r 22.06.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Czy rolety/żaluzje zewnętrzne to są tylko te tzw.antywłamaniowe?Jaki jest mniej więcej koszt samych takich rolet przy ok.120m domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.06.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Czy rolety/żaluzje zewnętrzne to są tylko te tzw.antywłamaniowe? Jaki jest mniej więcej koszt samych takich rolet przy ok.120m domu? Nie nie każda roleta jest antywłamaniowa, natomiast każda w jakiś sposób je ogranicza lub spowalnia. Co ma powierzchnia domu do ceny rolet? raczej ilość okien lub ich powierzchnia coś by dała -u mnie cena zewnętrznych ok 1000zł za okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 22.06.2017 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) No własnie musiałbym chyba zliczyć ilość tych okien i dopiero zapytać Bo ja antywłamaniowych nie potrzebuję a jakieś rolety by się przydały i dlatego chcę oszacować koszty bo będę musiał budżetowo z budowa lecieć, a rolety muszę uwzględnić już w projekcie jeśli je chcę... Ale info 1000zł średnio za normalne okno chyba mi wystarcza... edit: chyba, że jest jakaś tańsza opcja jakiś rolet (niekoniecznie antywłamaniowych)? Edytowane 22 Czerwca 2017 przez s---r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.06.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Ja rolety zamówiłem z automatycznymi ryglami (rolety bez napędów) bo z napędem rygle nie przejdą. Jeśli o antwąłmaniwość chodzi to lepiej porządne okucia i folia coś ok p4 a rolety zwykłe ewentualnie z ryglami. Jeśli dobrze pamiętam to za rolety we wszystkich oknach dałem ok 7000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.06.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Mi do 120m2 domku (25m2 okien) wycenili rolety z napędem na prawie 11K zł brutto z montażem. Rezygnując z rolet musiałem kupić nadproża, więc realnie rolety zewątrzne by mnie kosztowały jakieś 8K zł. IMO nie ma to sensu ekonomicznego, bo za tyle kupię rolety wewnętrzne, klimę i prąd do niej na dwadzieścia lat nie tylko do chłodzenia, ale i do grzania i zrobi chłodzenie/uzupełnianie strat ciepła lepiej, niż rolety zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 22.06.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Mi do 120m2 domku (25m2 okien) wycenili rolety z napędem na prawie 11K zł brutto z montażem. Rezygnując z rolet musiałem kupić nadproża, więc realnie rolety zewątrzne by mnie kosztowały jakieś 8K zł. IMO nie ma to sensu ekonomicznego, bo za tyle kupię rolety wewnętrzne, klimę i prąd do niej na dwadzieścia lat nie tylko do chłodzenia, ale i do grzania i zrobi chłodzenie/uzupełnianie strat ciepła lepiej, niż rolety zewnętrzne. Dlaczego rezygnujac z rolet Musiałes kupić naproza, ja czekam na wycene okien i rolet z firmy vetrex , jeśli cena mnie przygniecie to nie wiem co zrobie, bo bardzo chciałem rolety od południowej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 22.06.2017 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Hmmm... żona chce te zewnętrzne bo jej się to podoba... A te wewnętrzne to jakie to są? Jakiś zacofany jestem bo nie kojarzę A przy okazji: ewentualny kiedyś montaż klimy (bo ja uwielbiam chłód klimatyzacji) to trzeba albo dobrze by było w projekcie ująć? Czy jak wygląda montaż takiej klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 22.06.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Mi projektant mowil, że chodzi tylko o miejsce żeby murarze zostawili na roletę... nic o nadprożach nie mowil.Powiedział też, że on moze rolety uwzglednic i zostanie tam puste miejsce jakbym się później zdecydował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 22.06.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 W przypadku mego domu koszt rolet zewnętrznych z silnikami Somfy 11 tyś. za 5 okien ( 3 od południa i 1 od zachodu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.06.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Dlaczego rezygnujac z rolet Musiałes kupić naproza, ja czekam na wycene okien i rolet z firmy vetrex , jeśli cena mnie przygniecie to nie wiem co zrobie, bo bardzo chciałem rolety od południowej strony? Ponieważ przy roletach miałem otwór wyższy to nad nim był od razu wieniec. Jak obniżyłem otwór rezygnując z rolet, to trzeba było jakoś umieścić co nieco muru nad oknem. Nasłonecznienie od południa latem załatwia mi okap. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391673 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 22.06.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Jak nie potrzebujesz jakiś wyszukanych to na allegro znajdziesz po ok 159 zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 22.06.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Jak nie potrzebujesz jakiś wyszukanych to na allegro znajdziesz po ok 159 zł za m2 Ciekawe jaka jest ich jakość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 22.06.2017 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Faktycznie są... po 200zl za metr i to rzut kamieniem ode mnie. Ale nie mogę wyczytać... te po 200 to chyba bez napędu?Chyba jednak zdecyduje żeby w projekcie było miejsce na rolety a później się tym dogłębniej zainteresuje i rozeznanie zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.06.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Czy rolety/żaluzje zewnętrzne to są tylko te tzw.antywłamaniowe? Jaki jest mniej więcej koszt samych takich rolet przy ok.120m domu? Całkiem dobrze określone. Tzw antywłamaniowe, które pewnie w 99% przypadków takie nie są. Znani mi "producenci rolet" wręcz walczą z tym określeniem wykreowanym przez handlarzy. W wycenie rolet automatykę niemal zawsze wycenia się osobno. Można kupić silniki made in najtańsze China za kilkadziesiąt zł, ale i za kilkaset - lepszej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 23.06.2017 03:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Całkiem dobrze określone. Tzw antywłamaniowe, które pewnie w 99% przypadków takie nie są. Znani mi "producenci rolet" wręcz walczą z tym określeniem wykreowanym przez handlarzy. W wycenie rolet automatykę niemal zawsze wycenia się osobno. Można kupić silniki made in najtańsze China za kilkadziesiąt zł, ale i za kilkaset - lepszej marki. A jak z silnikami starcusa w roletach krispola? Wiem-chinszczyzna. Tylko ze teraz to wszystko jest juz chinskie, tylko jest chinskie lepsze i chinskie gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.06.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Ja sobie darowałem rolety/żaluzje zewnętrzne. Za duży koszt a i dodtkowo stwierdziłęm że nie po to dajemy duże okna i to na południe aby mieć dużo światła i słońca aby potem siedzieć po ciemku lub w półmroku w domu ... Lepiej jak już tak jak Kaizen pisze kupić klimę i tyle i sporo kasy zostanie w kieszeni ... Większośc ludzi kupuje rolety zewnątrze , bo "przyjęło" się że są one antywłamaniowe i chronią przed włamaniem a wiadomo kupujący na słowo "bezpieczeństwo" często dużo zapłacą. Rozmawiałem z kolegą policiantem i powiedział że nie zapewniają one żadnej ochrony a często złodzieje "lubią" rolety bo wiedzą że w danym momencie nikogo nie ma w domu i mogą spokojnie sobie szabrować mieszkanie ...A dla złodzija roleta to żadna przeszkoda , w zaledwie kilkanaście sekund są w stanie sobie z nią poradzić i to bez żadnych wymyślnych narzedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.06.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Duze przeszklenia to sauna w domuMasz racje ze roleta to znow przesada w druga stroneDlatego lepiej zastanowic sie nad zaluzjami fasadowymi czy markizami czy tez screenamiO zabezpieczeniu przed wlamaniem zapomniecZadne to zabezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 23.06.2017 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Z roletami ładnie dom wygląda.... tak mi się na razie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 23.06.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 W przypadku mego domu koszt rolet zewnętrznych z silnikami Somfy 11 tyś. za 5 okien ( 3 od południa i 1 od zachodu ). Coś strasznie drogo... mnie za 13 rolet w tym dwa są na HS 4m z napędem Somfy IO wyszło 16k.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 de gustibus non disputum estMi się nie podobają. Za to okiennice potrafią być ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts