Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt rolet zewnętrznych

Recommended Posts

Czy rolety/żaluzje zewnętrzne to są tylko te tzw.antywłamaniowe?

Jaki jest mniej więcej koszt samych takich rolet przy ok.120m domu?

Nie nie każda roleta jest antywłamaniowa, natomiast każda w jakiś sposób je ogranicza lub spowalnia.

Co ma powierzchnia domu do ceny rolet? raczej ilość okien lub ich powierzchnia coś by dała -u mnie cena zewnętrznych ok 1000zł za okno.

No własnie musiałbym chyba zliczyć ilość tych okien i dopiero zapytać :)

Bo ja antywłamaniowych nie potrzebuję a jakieś rolety by się przydały i dlatego chcę oszacować koszty bo będę musiał budżetowo z budowa lecieć, a rolety muszę uwzględnić już w projekcie jeśli je chcę...

Ale info 1000zł średnio za normalne okno chyba mi wystarcza...

edit: chyba, że jest jakaś tańsza opcja jakiś rolet (niekoniecznie antywłamaniowych)?

Edytowane przez s---r

Mi do 120m2 domku (25m2 okien) wycenili rolety z napędem na prawie 11K zł brutto z montażem. Rezygnując z rolet musiałem kupić nadproża, więc realnie rolety zewątrzne by mnie kosztowały jakieś 8K zł. IMO nie ma to sensu ekonomicznego, bo za tyle kupię rolety wewnętrzne, klimę i prąd do niej na dwadzieścia lat nie tylko do chłodzenia, ale i do grzania i zrobi chłodzenie/uzupełnianie strat ciepła lepiej, niż rolety zewnętrzne.

Mi do 120m2 domku (25m2 okien) wycenili rolety z napędem na prawie 11K zł brutto z montażem. Rezygnując z rolet musiałem kupić nadproża, więc realnie rolety zewątrzne by mnie kosztowały jakieś 8K zł. IMO nie ma to sensu ekonomicznego, bo za tyle kupię rolety wewnętrzne, klimę i prąd do niej na dwadzieścia lat nie tylko do chłodzenia, ale i do grzania i zrobi chłodzenie/uzupełnianie strat ciepła lepiej, niż rolety zewnętrzne.

Dlaczego rezygnujac z rolet Musiałes kupić naproza, ja czekam na wycene okien i rolet z firmy vetrex , jeśli cena mnie przygniecie to nie wiem co zrobie, bo bardzo chciałem rolety od południowej strony?

Hmmm... żona chce te zewnętrzne bo jej się to podoba...

A te wewnętrzne to jakie to są? Jakiś zacofany jestem bo nie kojarzę :)

A przy okazji: ewentualny kiedyś montaż klimy (bo ja uwielbiam chłód klimatyzacji) to trzeba albo dobrze by było w projekcie ująć? Czy jak wygląda montaż takiej klimy?

Dlaczego rezygnujac z rolet Musiałes kupić naproza, ja czekam na wycene okien i rolet z firmy vetrex , jeśli cena mnie przygniecie to nie wiem co zrobie, bo bardzo chciałem rolety od południowej strony?

Ponieważ przy roletach miałem otwór wyższy to nad nim był od razu wieniec. Jak obniżyłem otwór rezygnując z rolet, to trzeba było jakoś umieścić co nieco muru nad oknem.

Nasłonecznienie od południa latem załatwia mi okap.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391673

sun.jpg

Czy rolety/żaluzje zewnętrzne to są tylko te tzw.antywłamaniowe?

Jaki jest mniej więcej koszt samych takich rolet przy ok.120m domu?

Całkiem dobrze określone. Tzw antywłamaniowe, które pewnie w 99% przypadków takie nie są. Znani mi "producenci rolet" wręcz walczą z tym określeniem wykreowanym przez handlarzy.

W wycenie rolet automatykę niemal zawsze wycenia się osobno. Można kupić silniki made in najtańsze China za kilkadziesiąt zł, ale i za kilkaset - lepszej marki.

Całkiem dobrze określone. Tzw antywłamaniowe, które pewnie w 99% przypadków takie nie są. Znani mi "producenci rolet" wręcz walczą z tym określeniem wykreowanym przez handlarzy.

W wycenie rolet automatykę niemal zawsze wycenia się osobno. Można kupić silniki made in najtańsze China za kilkadziesiąt zł, ale i za kilkaset - lepszej marki.

A jak z silnikami starcusa w roletach krispola? Wiem-chinszczyzna. Tylko ze teraz to wszystko jest juz chinskie, tylko jest chinskie lepsze i chinskie gorsze.

Ja sobie darowałem rolety/żaluzje zewnętrzne.

Za duży koszt a i dodtkowo stwierdziłęm że nie po to dajemy duże okna i to na południe aby mieć dużo światła i słońca aby potem siedzieć po ciemku lub w półmroku w domu ...

Lepiej jak już tak jak Kaizen pisze kupić klimę i tyle i sporo kasy zostanie w kieszeni ...

Większośc ludzi kupuje rolety zewnątrze , bo "przyjęło" się że są one antywłamaniowe i chronią przed włamaniem a wiadomo kupujący na słowo "bezpieczeństwo" często dużo zapłacą.

Rozmawiałem z kolegą policiantem i powiedział że nie zapewniają one żadnej ochrony a często złodzieje "lubią" rolety bo wiedzą że w danym momencie nikogo nie ma w domu i mogą spokojnie sobie szabrować mieszkanie ...

A dla złodzija roleta to żadna przeszkoda , w zaledwie kilkanaście sekund są w stanie sobie z nią poradzić i to bez żadnych wymyślnych narzedzi.