Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )  

1 100 użytkowników zagłosowało

1. 1. jakie okna preferujesz? (ocena jak najbardziej subiektywna wskazana :) )

Recommended Posts

• Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mi bardziej chodziło o pokazanie tendencji - czy w kolejnych latach zwiększa się czy zmniejsza ilość osób zainteresowanych pcv?

np

rok 2004 - 80 os. drewno, 120 os. pcv (40% i 60%);

rok 2005 - 85 os. drewno, 123 os. pcv (41% i 59%)

pokazuje że ludzie coraz bardziej przekonują się do drewna :) Przy 2 latach nic to nie mówi, ale przy 5 latach może jakaś tendencja by się zarysowała?

R.

• 4 weeks później...
Drewno z aluminium,pomimo tego że cenowo wyszy prawie połowę więcej.(wszystkie okna o niestandardowych wymiarachOd poczatku nie brałem pod uwagę okien PVC.Drewno to drewno i nawet najbardziej wymyślna okleina go nie zastąpi.Myśle,że dla większośc inwestorów( zachwalających okna PVC),największą wada dobrze wykonanych okien drewnianych jest ich cena.

• 1 month później...
mi bardziej chodziło o pokazanie tendencji - czy w kolejnych latach zwiększa się czy zmniejsza ilość osób zainteresowanych pcv?

np

rok 2004 - 80 os. drewno, 120 os. pcv (40% i 60%);

rok 2005 - 85 os. drewno, 123 os. pcv (41% i 59%)

pokazuje że ludzie coraz bardziej przekonują się do drewna :) Przy 2 latach nic to nie mówi, ale przy 5 latach może jakaś tendencja by się zarysowała?

R.

Chyba jednak ogólne statystyki pokazują, ze udział drewna w ostatnich 10 latach spadł do ok 20-30%. I sądzę ze tak już pozostanie (a może lekko się wzniesie?)

Kiedyś najtańszym było okno drewniane. Po roku 2000 relacja cen się odwórciła i stąd spadający udział drewna.

• 1 month później...
laschlo,te same argumenty podaja milosnicy drewnianych podlog w watkach o panelach-cena

mam okna pcv i widze jak po latach wygladaja moje pcv,a jak u innych drewniane(nie konserwowane)

Bo to są sensowne argumenty - sama je potwierdzasz...

(nie konserwowane) = oszczędności / brak finansów na konserwacje

bede zamawiala takze drzwi pcv,w tym przypadku duzo drozsze od drewnianych,wiec nie ma argumentu oszczednosci

Myślę że nikt nie twierdzi że jest jakiś materiał, który jest jedyny słuszny do każdego zastosowania (ja np. będę miał drewniane okna i aluminiowe drzwi wejściowe) więc nie jest to raczej argument odnośnie okien

nie wiem zupelnie co znaczy powiedzenie"drewno to drewno"

to znaczy że materiał naturalny (kamień, drewno) ma to coś czego nie ma plastikowa podróbka - każdy odrobinę obiektywny przyzna że tak jest (nie oznacza to wcale że to co naturalne to lepsze - czasami wręcz przeciwnie - naturalne ma swoje ogromne konsekwencje (np. koszty zakupu, pielęgnacji i ew. wymiany)

Chyba przyznasz, że z jakiegoś powodu większość paneli próbuje "udawać" drewno... z oknami może mniej - ale chyba jednak popularność białych okien wynika w dużej części właśnie z kosztów...

osobiscie mam powyzej dziurek w nosie swojej drewnianej podlogi i chetnie zamienie ja na beton :D

Brakuje finansów na pielęgnacje ? odnowienie ? czyli jednak kasa... :)

Moim zdaniem jednak kasa jest jednym ze znaczących elementów (przejawia się to zresztą we wpisach) - i to także ta kasa związana z późniejszym utrzymaniem i ewentualną wcześniejszą wymianą - ale ciągle kasa ogranicza i determinuje w dużej części nasz wybór...

Ja wybrałem drewno - bo takich okien jak chciałem nie robią w pvc (wielkość przeszkleń)...

• 6 months później...
  • 5 years później...
  • 5 years później...
  • 1 month później...
Ja chyba jestem mimo wszystko za oknami PCV ;) Drewniane są okay, ale na pewno nie w domu, który jest narażony na warunki atmosferyczne.

Większej bzdury nie czytałem. To są gdzieś domy nie narażone na warunki zewnętrzne?