pokrzywa2213 24.06.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Witam. Forum muratora podczytuję już dłuższy czas, a od niedawna mam tu konto. Wraz z mężem (ja 25, on 28 lat) zbieramy się do budowy domu. Oboje pracujemy za granicą na nasze marzenia. Mamy już zakupioną działkę 11 arów. Oglądając multum projektów, zdecydowaliśmy, że chcemy parterówkę. Nasze oczekiwania to dom: - do 100m2- z trzema pokojami- z nie za małą, ale i nie dużą kuchnią- sporą kotłownią Luźne poszukiwania trwały już od ubiegłego roku, aż niedawno na muratorze pojawił się projekt M216 Skryta tęsknota (heh... adekwatna nazwa)https://projekty.muratordom.pl/projekt_skryta-tesknota,3228,0%2C0.htm?c=53 Od początku nam się podobał, ale zmiany jakie byśmy nanieśli to: - ściana z telewizorem zostałaby podciągnięta do pokoju nr 5 i lekko cofnięta do salonu w celu zrobienia dużej zabudowanej szafy od strony korytarza- kominek chcielibyśmy przenieść na ścianę z telewizorem - zamienilibyśmy miejscami sypialnię nr 7 z łazienką numer 8 w celu odseparowania naszej sypialni od reszty pokoi - powiększenie trochę łazienki poprzez zabranie m2 ze sporej kotłowni- z numeru 10 i 11 zrobić jedno pomieszczenie z toaletą i miejscem na pralkę, ewentualnie suszarkę Jak pisałam jestesmy młodzi i na dorobku. Na rozpoczęcie budowy bedziemy mieli ponad 100tyś i z początku chcemy zrobić stan surowy z dachem. Kolejne etapy robić w miarę uzbierania gotówki. Nie spieszy nam się i budowę możemy kończyć do 3-4lat. Wszystko bez kredytu. Rocznie jestesmy w stanie odkładać ok 80-90tyś. Przy domu ogromną pomocą posłuży mój tato, znający się na rzeczy i inne znajome nam osoby. Ogólnie rzecz ujmując, to głównie pytanie o ten projekt i o to, jak się na to wszystko zapatrujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa2213 24.06.2017 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Ktoś się wypowie? Jest tu tyle mądrych i doświadczonych głów, może chociaż w sprawie samego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 24.06.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Zanim odpowiem troche dluzej to piwiedzcie jakie ogrzewanie? Macie gaz w drodze? Bo od rodzaju ogrzewania mam rozne koncepcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 24.06.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Ktoś się wypowie? Jest tu tyle mądrych i doświadczonych głów, może chociaż w sprawie samego projektu? Czemu ma służyć duża kotłownia ... bo z nazwy kotłownia rozumiem, że chcecie w takim domu zakonotować piec na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa2213 25.06.2017 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Co do ogrzewania domu, to z początku właśnie miał byc to piec z podajnikiem na ekogroszek, ale im dalej w las, tym bardziej skłaniamy się na gaz, który mamy przy działce. Poza tym na plus gazu jest też to, że większość roku dorabiamy się za granicą, więc to chyba bardziej optymalne dla nas rozwiązanie. Czytam, czytam i ogrzanie takiego małego domu nie powinno chyba pociągnąć za mocno po kieszeni??? Mamy na oku również projekt https://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-w-ogrodzie,1951,0%2C0.htm (przy gazowym ogrzewaniu) i w tej kotłowni zrobiłoby się też pralnie. W dodatku kilka osób na forum budowało ten domek więc człowiek mniej więcej wie, czego się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa2213 25.06.2017 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Czemu ma służyć duża kotłownia ... bo z nazwy kotłownia rozumiem, że chcecie w takim domu zakonotować piec na paliwo stałe? Dokładnie tak, ale im dalej w las, tym bardziej sklaniamy się ku gazie. Jest jeszcze sporo czasu, bo budowę chcemy zacząć za rok to i możemy poszperać, poczytać i wybrać to, co najodpowiedniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.06.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 nie za bardzo podoba mi się ten uklad domu. dookołoa salonu są sypialnie. Gdy dorobicie sie dzieci to jakiekolwiek życie towarzyskie będzie mogło się toczyć jedynie w kotłowni:D Plus projektu - spore pomieszczenie gospodarcze / kotłownia. Minus waszych pomysłów - ogrzewanie piecem z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.06.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 taki pierwszy z brzegu projekt z wyraźnie wydzielonymi częściami: https://z500.pl/projekt/8/Z8,tani-dom/dane-ogolne.html minusem tego jest brak pomieszczeń gospodarczych które w domach bez garaży sa ważniejsze niż salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa2213 25.06.2017 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 nie za bardzo podoba mi się ten uklad domu. dookołoa salonu są sypialnie. Gdy dorobicie sie dzieci to jakiekolwiek życie towarzyskie będzie mogło się toczyć jedynie w kotłowni:D Plus projektu - spore pomieszczenie gospodarcze / kotłownia. Minus waszych pomysłów - ogrzewanie piecem z podajnikiem. Nawet po tych zmianach z dociągnięciem ściany telewizyjnej do pokoju 5? Powstałby wtedy korytarz i od jego strony chcieliśmy wstawić dużą, zabudowaną szafę. Zauważ też, że rozważamy ogrzewanie gazem i ten projekt https://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-w-ogrodzie,1951,0%2C0.htm. Kwestia tego, który bedzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 25.06.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Przyjrzyj się projektowi Santia. Buduję - służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Po takich modyfikacjach całkiem fajnie to wygląda.Uwagi:1. Mała długa, wąeka strefa dzienna2. pralnię i suszarnię lepiej zrobić wnpomieszczeniu technicznym. Wyklucza to paliwo stałe.3. Przy małym, dobrze izolowanym domu ogrzewanie prądem (zwłaszcza jak dogrzewać będziecie się kominkiem) nie będzie tak drogie, jak wszyscy was będą straszyli. A koszt instalacji kabli będzie tak niski, że pieniędzmi zaoszczędzonymi na instalacji gazowej będziecie grzali ładnych parę lat.3. W drugiej łazience zróbcie prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa2213 25.06.2017 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Przyjrzyj się projektowi Santia. Buduję - służę pomocą. Bardzo dziękuję za podrzucony projekt. Jednak chciałabym zostać przy tych dwóch, ktore podałam. Widziałam już tego typu domy podane przez Ciebie i forumowicza wyżej, ale nie przypadły mi do gustu. Fajnie jesli dom będzie tani w budowie, jednakże jak pisałam w pierwszym poscie, budowa może potrwać te 3-4 lata. Chcemy wybrać to, co na 100% nam się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa2213 25.06.2017 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Po takich modyfikacjach całkiem fajnie to wygląda. Uwagi: 1. Mała długa, wąeka strefa dzienna 2. pralnię i suszarnię lepiej zrobić wnpomieszczeniu technicznym. Wyklucza to paliwo stałe. 3. Przy małym, dobrze izolowanym domu ogrzewanie prądem (zwłaszcza jak dogrzewać będziecie się kominkiem) nie będzie tak drogie, jak wszyscy was będą straszyli. A koszt instalacji kabli będzie tak niski, że pieniędzmi zaoszczędzonymi na instalacji gazowej będziecie grzali ładnych parę lat. 3. W drugiej łazience zróbcie prysznic. Więc tak: 1. Dom będzie przede wszystkim dla nas i kiedyś tam planowanego jednego potomka. Nie zależy nam na obszernych salonach, bo chcemy coś co bedziemy w stanie utrzymać 2-3. Ogrzewanie to jeszcze nie przesądzony temat. Co prawda prądu nie braliśmy pod uwagę, własnie z uwagi na to, że boimy się kosztów i tu też przyznam, że opinia innych tak nas nakierowała - prąd.... ... 4. Prysznic w drugiej łazience, to dobry pomysł. Po wykluczeniu paliwa stałego, zostaje nam spore pomieszczenie techniczne na pralnię i inne tego typu pierdółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 25.06.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Pralnia to świetna sprawa- my mamy zaplanowaną pralnio-spiżarnię w pomieszczeniu gospodarczym(ogrzewanie pompą ciepła, więc jest to też "kotłownia"). Widziałam pralnię razem ze składzikiem u znajomych i powiem szczerze- wyglądało to super. Co do ogrzewania na prąd- nie będę się wypowiadać co do kosztów tego rozwiązania, natomiast kable emitują elektrosmog. Oczywiście, każde urządzenie emituje pole magnetyczne, które wpływa na nasze zdrowie, ale nie jestem przekonana co do rozciągania sieci kabli po całym domu... Co innego kabel do prądu, co innego siatka, która zimą cały czas emituje fale eketromagentyczne. Na pewno musi to być czyste paliwo, więc jeśli chcecie mieć pralnię(do czego gorąco zachęcam), to faktycznie najlepsze ogrzewanie to gaz albo prąd. Jeśli moglibyście wydać trochę więcej na instalacje, to może warto pomyśleć o pompie ciepła? Niezależnie od tego, co wybierzecie, zachęcam do zainwestowania w ogrzewanie podłogowe. Unikniecie wtedy szpecących wnętrza grzejników, na których zbiera się kurz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.06.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Mamy na oku również projekt https://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-w-ogrodzie,1951,0%2C0.htm (przy gazowym ogrzewaniu) i w tej kotłowni zrobiłoby się też pralnie. Bardzo ładny projekt domu parterowego, spodobał mi się szczególnie, ze względu na wyraźnie oddzielone dwie strefy - dzienna (kuchnia i salon, z dostęp do mniejszej łazienki) oraz ta prywatna, czyli sypialnie, większa łazienka i kotłownia z pralnią i suszarnią. Zamieniłbym łazienkę 7, z kotłownią 9 - jeśli ogrzewanie prądem lub gazem, to taka duża kotłownia nie ma sensu, a w powiększonej w ten sposób łazience będzie można dodać prysznic, zostawiając przy tym wannę. Jako, że u siebie nie będę miał kominka, to i tutaj bym z niego zrezygnował - to pozwoli na odzyskanie miejsca zajętego teraz przez komin - w tej wnęce (zaraz na przeciwko wejścia) można zbudować szafę wnękową. Usunięcie komina to kolejna oszczędność. Tak na marginesie, jeśli zamierzacie dogrzewać kominkiem, to gdzie będzie przechowywać drewno? Pomieszczenie 12 - bardzo fajny pomysł na trzymanie kurtek, płaszczy i rzeczy pewnie typowo zimowo-jesiennych. Brakowałoby mi na pewno spiżarni, ale i bez tego układ kuchni jest całkiem przemyślany. Minusem jest na pewno brak garażu - im większy tym lepszy. Bo poza miejsce na samochód, jest miejsce na meble ogrodowe, rowery, kosiarki i tak dalej, a zawsze będzie za mało miejsca... Uważam, że drugi projekt jest praktyczniejszy od pierwszego - zapewni wam więcej prywatności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Kable grzejne nie są cały czas pod napięciem - jakieś 500 godzin rocznie powinno wystarczyć. W przeciwieństwie do instalacji elektrycznej, która jest pod napięciem 8760 godzin rocznie. Ale i tak straszenie polem magnetycznym od kabli w których płynie 230V to jakieś zabobony a u kogoś, kt0 używa komórki i mikrofali to żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa2213 25.06.2017 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Bardzo ładny projekt domu parterowego, spodobał mi się szczególnie, ze względu na wyraźnie oddzielone dwie strefy - dzienna (kuchnia i salon, z dostęp do mniejszej łazienki) oraz ta prywatna, czyli sypialnie, większa łazienka i kotłownia z pralnią i suszarnią. Zamieniłbym łazienkę 7, z kotłownią 9 - jeśli ogrzewanie prądem lub gazem, to taka duża kotłownia nie ma sensu, a w powiększonej w ten sposób łazience będzie można dodać prysznic, zostawiając przy tym wannę. Jako, że u siebie nie będę miał kominka, to i tutaj bym z niego zrezygnował - to pozwoli na odzyskanie miejsca zajętego teraz przez komin - w tej wnęce (zaraz na przeciwko wejścia) można zbudować szafę wnękową. Usunięcie komina to kolejna oszczędność. Tak na marginesie, jeśli zamierzacie dogrzewać kominkiem, to gdzie będzie przechowywać drewno? Pomieszczenie 12 - bardzo fajny pomysł na trzymanie kurtek, płaszczy i rzeczy pewnie typowo zimowo-jesiennych. Brakowałoby mi na pewno spiżarni, ale i bez tego układ kuchni jest całkiem przemyślany. Minusem jest na pewno brak garażu - im większy tym lepszy. Bo poza miejsce na samochód, jest miejsce na meble ogrodowe, rowery, kosiarki i tak dalej, a zawsze będzie za mało miejsca... Uważam, że drugi projekt jest praktyczniejszy od pierwszego - zapewni wam więcej prywatności. Nie wiem, czy tylko ja to tak widzę, ale projekt Skryta tęsknota wydaje mi się przestronniejszy w środku, niz Róże w ogrodzie Zakladając ogrzwanie gazowe mam dużo większe pomieszczenie gospodarcze w pierwszym projekcie. Jest tam też większa kuchnia, większy salon i większy wiatrołap, a po dokonaniu zmian, ktore opisałam w pierwszym poście, dom zyskuje dobrze oddzieloną strefę prywatną (dodając ewentualne drzwi suwane, strefa całkowicie się wyodrębnia). Nie jestem pewna czy dobrze kombinuje. Pewnie po moich postach widać wyraźnie, że najbardziej jestem za Skrytą tęsknotą, ale fakt - bardzo wpasował się w moje gusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.06.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Mhm, tylko wtedy zrobi się taki wąski salon, co pisał zdaje się Kaizen. Domyślam się, że chcecie się zamknąć w powierzchni do 100m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa2213 25.06.2017 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Mhm, tylko wtedy zrobi się taki wąski salon, co pisał zdaje się Kaizen. Domyślam się, że chcecie się zamknąć w powierzchni do 100m2? Tak w 100m2. Aż tak bardzo nie przeszkadzałaby mi powierzchnia salonu po zmianie. Szafa wnękowa potrzebuje z metr szerokości, a salon w skrytej tesknocie ma 28,5m2. Salon w różach w ogrodzie ma 24,1m2 więc i tak na plus pierwszy projekt. Taką samą szafę chcielibyśmy zrobic w różach w ogrodzie, a wtedy salonik całkowicie by się zmniejszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 25.06.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Kable grzejne nie są cały czas pod napięciem - jakieś 500 godzin rocznie powinno wystarczyć. W przeciwieństwie do instalacji elektrycznej, która jest pod napięciem 8760 godzin rocznie. Ale i tak straszenie polem magnetycznym od kabli w których płynie 230V to jakieś zabobony a u kogoś, kt0 używa komórki i mikrofali to żenada. Komórki nie masz 24h/7 dni w tygodniu przy uchu. Chyba, że masz, to wybacz. A i tak sąd we Włoszech przyznał, że zbyt częste używanie komórki może prowadzić do raka mózgu(źródło). Tak, że tego Nie mówię, że ogrzewanie na prąd jest be, tylko, że warto się zastanowić, czy nie jest obojętne dla zdrowia. Tyle To taka sama rozkminka jak to, czy na pewno powinnam kłaść podłogówkę w sypialni(bo unoszące się ciepło unosi też kurz i sprzyja alergii). Stwierdziłam, że nie chcę grzejników i najwyżej będę częściej odkurzać. Każdy robi, co uważa za słuszne. Żenadą jest ocenianie innych przez pryzmat własnego punktu widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts