Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam architekt do domu zaprojektował mi cegłę ceramiczną u 220 i zastanawiam się czy to dobry wybór czy nie lepsza będzie np. Lp25 phorothermu.?

nie mam specjalnie wygórowanej wiedzy na temat pustaków ale widzę że ten u 220 ma tylko 18cm grubości, porotherm ma 25cm, osobiście mam dom wybudowany z edera (też pustak ceramiczny) i nie mogę powiedzieć na niego złego słowa. WPC 0,8 (jak Cię to interesuje) pozatym naprawdę się nie kruszy- trzeba go porządnie młotem zlać żeby tak się stało a co równie istotne jest naprawdę bardzo równy. Nie wiem gdzie mieszkasz ale eder jest najbardziej dostępny na dolnym śląsku bo zwozi się go z niemiec

Większość inwestorów wybiera porotherm

Z oznaczeniem lp 25 się nie spotkałem, natomiast jeśli chodzi o 25 P+W to murowanie odbywa się na pióro i wpust co pozwala na likwidację pionowych spoin więc o ile pierwszego można go użyć do ściany o grubości 18 cm oraz 25 cm to samo istnienie spoin pionowych, ich większa liczba oraz ilość zaprawy murarskiej moim zdaniem go dyskwalifikuje.

No chyba że cena będzie taka że wraz z większą ilością styropianu grafitowego np. 25 cm wtedy już i spoiny przestają mieć takie znaczenie

Z oznaczeniem lp 25 się nie spotkałem, natomiast jeśli chodzi o 25 P+W to murowanie odbywa się na pióro i wpust co pozwala na likwidację pionowych spoin więc o ile pierwszego można go użyć do ściany o grubości 18 cm oraz 25 cm to samo istnienie spoin pionowych, ich większa liczba oraz ilość zaprawy murarskiej moim zdaniem go dyskwalifikuje.

No chyba że cena będzie taka że wraz z większą ilością styropianu grafitowego np. 25 cm wtedy już i spoiny przestają mieć takie znaczenie

Jestem laikiem więc ok ten u 220 czy nie?

Na tak postawione pytanie nie można odpowiedzieć TAK lub NIE gdyż nikt nie wie co chcesz pobudować, i jakie masz założenia w stosunku do projektu i przyszłego domu.

Ja na dzień dzisiejszy dla pustaka U220 mówię NIE i wolę LPW 25.

Jest to jak mniemam ta sama fabryka Ceramika LEWKOWO która jak znalazłem produkuje oba rodzaje gdyż z oznaczeniem LP 25 Porothermu się nie spotkałem.

Według mnie ważne są opinie budujących i firm budowlanych gdyż to opinia o produkcie a zatem dokładności wymiarów, parametrach itp. o nim świadczy.

Pustak pustakowi nie równy i nic nie ma za darmo, i tylko czasem można dostać taniej produkt o dobrych parametrach z mniejszej mało znanej wytwórni.

Moim zdaniem zamiast pytać architekta udaj się do hurtowni i sprawdź jaką zaoferują ci cenę na całą dostawę.

Sam tak robiłem przy swojej budowie gdy szukałem suporeksu H+H

Dobrym pomysłem jest także opinia kierownika budowy, oni mają w miarę aktualne dane o dobrych materiałach ściennych które mają wzięcie w danej chwili.

Można tu pokusić się także o objęciem budowy tak jakby patronatem danej hurtowni, i gdy budowa jest położona przy głównej ulicy, na ogrodzeniu zawiesić reklamę hurtowni zaopatrującej tą budowę w zamian za promocyjne ceny mają gwarantowany zbyt na materiały potrzebne do kolejnych etapów..

W moim rejonie często spotykam się z taką praktyką