DANIEL1111 24.06.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Witam mam takie pytanie do osób które mają wiedzę architekt do domu zaprojektował mi cegłę ceramiczną u 220 i zastanawiam się czy to dobry wybór czy nie lepsza będzie np. Lp25 phorothermu zastanawiam się czy ona nie będzie zbyt cienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.06.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Proponuje zastanowić się czy w ogóle brać pod uwagę ceramikę... Ja drugi raz bym jej nie wybrał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL1111 25.06.2017 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Proponuje zastanowić się czy w ogóle brać pod uwagę ceramikę... Ja drugi raz bym jej nie wybrał... A to czemu jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.06.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Z określeniem LP 25 się nie spotkałem ale jeśli to to samo co 25 P+W Porothermu to zauważ że murowanie odbywa się na pióro i wpust, natomiast o ile pustak U220 można zastosować do ścian o przekroju 18 i 22cm o tyle liczba spoin i tym samym ilość zaprawy murarskiej jest nieporównywalna.Jest jeszcze pustak LPW 25 który także ma pióro w wpust i tu porównanie parametrów przewodzenia ciepła oraz dokładności wymiarów pozostawię pytającemu.Jeśli Architekt miał z tym do czynienia i cena oraz dokładność nie przysporzyła kłopotów to polecam.O ile architekt preferuje ściany nośne o grubości 18 lub 22 cm to ja niestety wolę wybór pomiędzy suporeksem 24 cm lub Porothermem 25cm.Kwestię wyboru pozostawiam pytającemu w zależności od dostępności materiału w jego regionie oraz od uzyskanych rabatów. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.06.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 A to czemu jeśli można wiedzieć? Kiepska szczelność przegrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.06.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Szczelność przegrody to jedno a mostki termiczne to osobny temat. Można postawić dom z bk, silki na kleju cienko warstwowym i wtedy mostki będą znikome. Widziałem kiedyś zdjęcia (Merkavy wraz z opracowaniem naukowym) z kamery termowizyjnej ściany z bk i pustaka PW. Różnica była znaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.06.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Mieszkałem w domuw Porothernu (fakt, że ściana 1W 45cm) i z gniazdek wiało, jak diabli. Wywierciłem trzy otwory pod kołki, wiało i z nich. Ocieplenie trochę poprawia sytuację, ale pod warunkiem, że ekipa doszczelni listwę startową, oraz będzie kleiła metodą punktowo-obwodową, a nie bardzo to lubią, bo wydłuża czas robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts