Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który rodzaj cegły ceramicznej?

Recommended Posts

Z określeniem LP 25 się nie spotkałem ale jeśli to to samo co 25 P+W Porothermu to zauważ że murowanie odbywa się na pióro i wpust, natomiast o ile pustak U220 można zastosować do ścian o przekroju 18 i 22cm o tyle liczba spoin i tym samym ilość zaprawy murarskiej jest nieporównywalna.

Jest jeszcze pustak LPW 25 który także ma pióro w wpust i tu porównanie parametrów przewodzenia ciepła oraz dokładności wymiarów pozostawię pytającemu.

Jeśli Architekt miał z tym do czynienia i cena oraz dokładność nie przysporzyła kłopotów to polecam.

O ile architekt preferuje ściany nośne o grubości 18 lub 22 cm to ja niestety wolę wybór pomiędzy suporeksem 24 cm lub Porothermem 25cm.

Kwestię wyboru pozostawiam pytającemu w zależności od dostępności materiału w jego regionie oraz od uzyskanych rabatów.

Edytowane przez Mareks77

Szczelność przegrody to jedno a mostki termiczne to osobny temat.

Można postawić dom z bk, silki na kleju cienko warstwowym i wtedy mostki będą znikome. Widziałem kiedyś zdjęcia (Merkavy wraz z opracowaniem naukowym) z kamery termowizyjnej ściany z bk i pustaka PW. Różnica była znaczna.

Mieszkałem w domuw Porothernu (fakt, że ściana 1W 45cm) i z gniazdek wiało, jak diabli.

Wywierciłem trzy otwory pod kołki, wiało i z nich.

Ocieplenie trochę poprawia sytuację, ale pod warunkiem, że ekipa doszczelni listwę startową, oraz będzie kleiła metodą punktowo-obwodową, a nie bardzo to lubią, bo wydłuża czas robót.