eldorado2 25.06.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Pompą ręczną z głębokości 2km będziesz pompował kilkadziesiąt(set) m3 na godzinę, że za darmo? Edytowane 26 Marca 2018 przez eldorado2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 25.06.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Na pewno dobrze przemyślałeś to co napisałeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado2 25.06.2017 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Pompą ręczną z głębokości 2km będziesz pompował kilkadziesiąt(set) m3 na godzinę, że za darmo? . Edytowane 26 Marca 2018 przez eldorado2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2017 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 No, dobra... Zrobisz tę dziurę.Co potem? Z Wiki...Głównym sposobem pozyskiwania energii geotermalnej jest tworzenie odwiertów do zbiorników gorących wód geotermalnych. W pewnej odległości od otworu czerpalnego wykonuje się drugi otwór, którym wodę geotermalną po odebraniu od niej ciepła, wtłacza się z powrotem do złoża. Wody geotermiczne są z reguły mocno zasolone, jest to powodem szczególnie trudnych warunków pracy wymienników ciepła i innych elementów armatury instalacji geotermicznych.https://pl.wikipedia.org/wiki/Energia_geotermalna JEDNĄ dziurką chcesz to obsłużyć?CO ZROBISZ z wykrystalizowanymi solami w wymienniku?Tam jest nie tylko ciepło w tej wodzie.Tam jest w niej też sporo problemów (technicznych i chemicznych) do pokonania... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 25.06.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Co tu jest do przemyślenia? Proszę sobie wejść na strony firm które takie usługi oferują. Odwiert 110 mm - max głębokość 2 km . Koszt od 50 zł od metra. Cytat z strony ... Firma posiada uprawnienia do prowadzenia wierceń do głębokości 2000 m, .... Im głębiej tym drożej... A co to myślisz że podłączysz sobie pompkę i będzie pchała tą solankę bezpośrednio na dom ? Sam,,węzeł cieplny " będzie kosztował pewnie te 150k . Jak masz a ogrzewanie 150K to za połowę ej sumy zrobisz sobie mega wypasione ogrzewanie oparte na PC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado2 25.06.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Pompą ręczną z głębokości 2km będziesz pompował kilkadziesiąt(set) m3 na godzinę, że za darmo? Edytowane 26 Marca 2018 przez eldorado2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.06.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Pompą ręczną z głębokości 2km będziesz pompował kilkadziesiąt(set) m3 na godzinę, że za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Rozumiem, ze instalacja nie przekroczy mocy 50kW.Bo jak przekroczy , to... koncesja, akcyza, licznik energii itp. To prawda, ze można ogrzać i dom i basen w mrozy.Tylko...Kto może to może...Rozpoznaj problem od strony prawa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.06.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Za 150 k to ja sobie kupię prądu do ogrzewania swojej chałupy na ponad 30 lat i to razem z CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.06.2017 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Czy ktoś z państwa taki odwiert posiada i czy faktycznie wystarczy na to 600 tysięcy złotych plus dotacje z UE ( bo pewnie też są). Coś mi się nie chce wierzyć ,żeby było tak tanio. Oj, wiele osob posiada. Szczegolnie tu na forum. Przepraszam,nie mogłem sie powstrzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 26.06.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 Za 150 k to ja sobie kupię prądu do ogrzewania swojej chałupy na ponad 30 lat i to razem z CWU... Ty cieniasie , a ja za 150K kupię sobie prądu do mojej pc na 160 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.08.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Witam, Uzyskiwanie energii cieplnej z odwiertów geotermalnych jest rozwiązaniem kierowanym przede wszystkim do przedsiębiorstw zajmujących się wytwarzaniem energii na szerszą skalę, nie dla właścicieli pojedynczych gospodarstw. Szereg wymaganych pozwoleń oraz bardzo wysokie koszty inwestycyjne nie są uzasadnione finansowo w porównaniu do tradycyjnych rozwiązań. Polecam zastanowić się nad wyborem gruntowej pompy ciepła, która dzięki poborowi ciepłą niskotemperaturowego z gruntu gwarantuje niskie koszty ogrzewania budynku. Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Junkers. Wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Supraeco znajdują się na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saman 11.10.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 NIgdy się nie zwróci, ale za to jaki będzie miał kolega prestiż na dzielnicy:D Ktoś go zapyta czym ogrzewa dom, bo jeden groszkiem, inny pc, jeszcze inny olejem, a kolega powie że ma prywatny odwiert GEOTERMALNY, mogę też nim ogrzać nawet basen w zimę, chociaż basenu nie posiadam, ale mógłbym gdybym miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 15.11.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 będzie prestiż na dzielni ale i ekologiczne rozwiązanie które nie wpływa negatywnie na środowisko.A koszta chyba też nie są takie mega kosmiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado2 09.02.2018 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Polecam zastanowić się nad wyborem gruntowej pompy ciepła, która dzięki poborowi ciepłą niskotemperaturowego z gruntu gwarantuje niskie koszty ogrzewania budynku. =Konsultant marki Junkers;7506643]Polecam zastanowić się nad wyborem gruntowej pompy ciepła, która dzięki poborowi ciepłą niskotemperaturowego z gruntu gwarantuje niskie koszty ogrzewania budynku Edytowane 26 Marca 2018 przez eldorado2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.02.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Najpierw zacznij od pytań w wydziale ochrony środowiska czy możliwe jest u was wiercenie na duże głębokości i czy wydane zostanie zezwolenie na użytkowanie wód geotermalnych.Sam pomysł wspaniały i tylko przyklasnąć ci w uporze postawienia na swoim. Też uważam że wydatek stanowiący równowartość 2 arów działki nie jest dużym wydatkiem.W Zakopcu i okolicach nie ma potrzeby odwiertów na więcej niż 2 km bo temperatura wody dochodzi do 80 oC, co w zupełności wystarczy do zasilania okolicznych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.02.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Zrobić zrzutkę 10 osób , każdy po 200 tysięcy złotych i nie widzę ,żadnego problemu . Tyle, to mi wystarczy na 100 lat grzania. A wcale używanie takiego patentu nie jest darmowe - kosztuje prąd, konserwacja, podatki, rozliczanie tego i doglądanie. Zbudowanie to też sporo formalności i zabawy jak chcesz zbudować sieć na działkach różnych właścicieli. A na koniec się okaże, że fiskus uzna to za działalność gospodarczą i dowali kary jeszcze nie wiadomo ile lat wstecz. To zabawa dla dużych obiektów - baseny, termy, duże hotele. A i to jak mają dobre warunki do tego i smykałkę do zdobywania dofinansowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 09.02.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Szanowni państwo, z tego co tu czytam to aby odwierty były opłacalne to pierwsze to trzeba założyć własny kościół.A na marginesie u mnie w mieście działa geotermia....i mieli masę problemów żeby się uruchomić i sprawnie działać mimo że mieli wszystko-poparcie władz, pieniądze. Tak że myślę że to nie jest takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eldorado2 10.02.2018 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 (edytowane) Jak prąd zdrożeje o 100%, to ludzie kosy postawią na sztorc i wyjdą na ulicę Edytowane 26 Marca 2018 przez eldorado2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 (edytowane) Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Węgiel na 100% zostanie zakazany , to samo palenie drzewem . Zostanie gaz , prąd , pompa ciepła , elektrociepłownie . Na podstawie OZC (roczne zużycie na CO i CWU 5678 kWh). Wg aktualnych, nie promocyjnych cen prądu w G12 wychodzi mi ogrzewanie CO i CWU 1626zł/rok. Niech nawet się mylę o te 20% - 2K zł rocznie wychodzi. W promocyjnych cenach Fortum wyszłoby mi z 600zł za pierwszy sezon, gdyby cały zmieścił się w półrocznym okresie promocyjnym (no dobra, do tego pół roku grzania CWU drożej trzeba doliczyć, niech wyjdzie 750zł za pierwszy rok gdyby cały sezon grzewczy zmieścił się w okresie promocyjnym). Jak prąd zdrożeje o 100%, to ludzie kosy postawią na sztorc i wyjdą na ulicę. Więc władze na to nie pozwolą. Od kilkunastu lat cena prądu praktycznie się nie zmienia uwzględniając inflację. A sytuacja na rynku pozwala zaoszczędzić - oprócz wspomnianej promocji Fortum mnie kusi np. G12as, która przez znikome zużycie w zeszłym roku może mi się opłacić w przyszłości znacznie bardziej, niż inne G12. Tylko musiałbym przejść w tym roku. A gdybym się mylił, to zamontuję PV. Jakbym teraz miał do wyrzucenia 200K zł (np. dotacji) to wydałbym ze 20% tego na PV i to by mi zaspokoiło 100% potrzeb na prąd do ogrzewania i bytowy. No dobra, 30% może gdzieś na dachu bym upchnął, bo może basen czy dżakuzi bym sobie grzałką elektryczną ogrzewał z nadmiaru prądu. Na pewno nie wywaliłbym 200K na geotermię, bo to dalej będzie wymagało znacznych nakładów na utrzymanie i eksploatację. Edytowane 10 Lutego 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts