Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe- czy warto?

Recommended Posts

Podpowiedzcie proszę czy warto zdecydować się na ogrzewanie centralne? Już szukałam trochę informacji, ale nadal cięzko mi podjąć decyzję :( Mam dość już ciągłego kurzu na grzejnikach. Poza tym strasznie nie lubię grzejników. Wg mnie psują cały wystrój pomieszczeń. Czy wymiana takiego ogrzewania długo trwa? Jakie są koszty? Polecicie mi jakąs firmę między Łodzią a Warszawą? Nie chcę specjalistów "z dużych miast"

Czy Twój budżet jest przygotowany na tak duże wydatki spowodowane Twoim gustem.

Nie wiem czy jesteś zorientowana zakresem prac wchodzących do takiego zlecenia, ale taka przeróbka jest dość droga, do zrealizowania raczej w domu jednorodzinnym aniżeli mieszkaniu w bloku, a ponadto prawdopodobnie pociągnie za sobą przymus czasowej wyprowadzki..

Nie mówię tu że ogrzewanie podłogowe nie jest korzystne ale jeśli obecnie nie lubisz grzejników tak jeszcze w trakcie prac instalacyjnych możesz czasem w większym stopniu znienawidzić siebie za to że podjęłaś taką decyzję.

Edytowane przez Mareks77

Koszty będą spore i do tego z wielką rozpiętością ceny- bo rożne są rodzaje ogrzewania podłogowego.

Minimum tyle ,co założenie OP w nowym domu+ koszt usunięcia starych podłóg.

Trzeba się liczyć z tym, że podczas remontu cały poziom domu/ mieszkania będzie musiał zostać opróżniony i wyłączony z użytkowania na czas remontu.

Jak robisz typowe OP , to remont pomieszczenia trwa ok miesiąca: zerwanie starej podłogi, ułożenie izolacji i rur OP, wylewka,warstwa wykończeniowa

Jak masz mniej miejsca, niż potrzeba na typowe wykonanie, to szykuj się na większy wydatek.

Są też technologie suche, przyspieszające prace- za to należą do najdroższych.

Jak nie masz zamiaru robić kapitalnego remontu budynku, to się wielokrotnie prześpij z tym tematem.

• 3 weeks później...