Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwieszana miska wc ugina się podczas siadania

Recommended Posts

Witam, dzisiaj zamontowano mi w łazience podwieszaną miskę wc i gdy na niej się usiądzie to miska lekko się ugina. Nie jest to mocno zauważalne. Siadając samemu nie czuje się uginania. Widoczne jest to, gdy patrzy się z boku, kiedy siada inna osoba (testowane przez osoby szczupłe 70-80 kg).

Sprzęt jaki został zastosowany:

http://www.lazienkaplus.pl/pl/stelaz-podtynkowy-do-wc-up100-delta-h112-geberit-duofixbasic-111153001,50514,129,i.html

http://www.lazienkaplus.pl/pl/uszczelka-wygluszajaca-geberit-156050001,669,131,i.html

http://www.lazienkaplus.pl/pl/zestaw-miska-wc-wiszaca-z-deska-wolnoopadajaca-roca-nexo-a346640000-a801330n04,474488,89,i.html

Załączam też zdjęcia które były robione podczas remontu.

Czy takie poruszanie jest naturalne dla podwieszanego wc i nie mam czym się martwić, czy miska nie powinna uginać się w ogóle i coś należy poprawić?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

IMG_0052.jpg

IMG_0124.jpg

IMG_0864.jpg

U mnie wyglądało to tak:

20170327_092108.jpg

Nogi zostały zalane wylewką a góra dodatkowo przymocowana śrubami do ściany.

U Ciebie to wszystko mocowane jest do płyt OSB? Jeżeli jest to przykręcone na górze czarnymi śrubkami - pytanie na ile stabilna jest ta cała ściana?

Kibelek może się też kiwać ze względu na zły montaż - można o tym znaleźć kilka wpisów na forum lub "googlu".

Tak ściany są wzmocnione płytami osb. Mam odczucia i wrażenia jakby ściana była dość solida, a to uginanie jakby pochodziło z samej miski. Ale tutaj właśnie pytam Was, bo to są tylko i wyłącznie moje subiektywne wrażenia, a w dodatku nie mam porównania z innymi toaletami podwieszanymi. Rozumiem, że raczej nie powinno być żadnego uginania. Nie wiem czy to kwestia montażu stelaża czy przy tej uszczelce/wygłuszeniu może to jest zbyt słabo skręcone.

W stosunku do tego zdjęcia co widać stelaż to ściana była lekko pogrubiona i doszedł tam jeszcze jedne profil, by zabudować całość. Z drugiej strony łazienki mam dokręcone płyty i zaszpachlowane łączenia, więc chyba jest szansa to poprawić nieinwazyjnie, czyli bez demontażu płytek? Załączam zdjęcie od drugiej strony (na zdjęciu brak połączenia płyt, ale na łączenia były zaszpachlowane).

IMG_0120.jpg

Niedawno szukałem wpisów w necie o bujających się sedesach ROCA. Teraz nie mogę tego znaleźć. Pamiętam, że w tym co znalazłem była informacja, że np. niektóre modele ROCA do mocowania miski do stelaża stosuje jakieś plastikowe elementy, które nie każdy potrafi dobrze zamontować/dokręcić. Stąd później kiwanie kibelka. Moja ekipa od łazienki określiła to prosto "Jak ktoś tego nie umie montować to niech gęsi idzie paś a nie w tym biznesie robić".

Może ten wątek się przyda:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129625-buja-si%C4%99-sedes-montowany-na-stela%C5%BCu-gdzie-jest-b%C5%82%C4%85d

Czytałem ten wątek co podałeś w linku, dość podobny problem. A co do misek Roca, to podczas montażu padały takie słowa, że łączą się tam plastikowe i metalowe elementy i, że przez to może się troszkę uginać. Z początku nie wydawało mi się to problemem, ale gdy zacząłem to testować to nabrałem wątpliwości - stąd właśnie pytanie na forum. Czyli powinienem domagać się poprawki w montażu oraz raczej to wina niestarannego dokręcenia miski, aniżeli źle umocowanego stelaża? A i jeżeli mogę prosić to uspokojenie, gdyby jednak wymagana była ingerencja w sposób montażu stelaża, to czy będzie można spokojnie to edytować od drugiej strony, nie od strony położonych w łazience płytek?