Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka drewniana, wentylacja - jak wykończyć?

Adaxis

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Panie Andrzeju, wracam do Pana i Pana doświadczenia. Otóż firma wykonała podbitką drewnianą poziomą i nie przewidziała otworów wentylacyjnych, uznając że to nie blacha, łączenia nie są szczelne i drzewo oddycha. Z tego co się tutaj naczytałem to powinny chyba być, ale "nie będę się kopał z koniem" i pomyślałem, że sam wywiercę kilka otworów i założę kratki. Deska z felcem g18 -czy wystarczy 4 otwory na 10mb?

Witam, wybaczcie, ale nie wiem z czego się śmiejecie i nie wiem jak to powinno być zrobione? NIE, nie myślałem o wentylacji dla samej podbitki!

Wróblówki są nad membraną a pod membraną jest wysunięta na zewn. wełna i czy wymaga ona wentylacji przez otwory wentylacyjne w podbitce drewnianej czy nie?

Moim zdaniem za mało danych. Napisz konkretnie co chcesz wentylować. Wełne czy pokrycie dachowe?

Jeżeli wełne to masz przecież membrane dachową więc po co wentylować więcej. A jeżeli pokrycie dachowe to masz juz membrane więc jak chcesz za pomoca otworów w podbitce wentylować pokrycie dachowe.

Stąd wysunął mi się wniosek że chcesz zwentylować podbitkę, ot tyle. O ile możesz napisz konkretnie co chciałbyś wiedziec a jestem pewien ze uzyskasz pomoc.

Ps. Smiech to zdrowie ;-)

Jeżeli pokrycie dachowe masz wentylowane z okolic rynny a termoizolacje masz w odpowiedni sposob zwentylowaną to nie potrzebujesz żadnych otworów.

napisz do czego Ci te otwory potrzebne to Ci odpowimy czy są potrzebne. Może być taka systuacja że masz deskowany dach, i masz zachowana szczeline wentylacjną pomiędzy welną a deskowaniem i chcesz wprowadzić powietrzne właśnie przez podbitkę, to wtedy ma to uzasadnienie, ale w takiej ilości jak napisal Andrzej powyżej.

Meritum napisz co chcesz wentylować:

-termoizolacje

- pokrycie dachowe

• 7 years później...

nie o to chodzi,

Mam dach dwuspad, klade podbitke drewniana czy w podbitce na szczytach robic wentylacje (widzialem w jednym domu ze robil), bo w okapach to przymusowo pytanie tylko jak gęsto i jakiej wielkosci. Z podbitka PCV niebyloby problemu bo sama ma juz fabrycznie wyryte dziurki. Tu musze kombinować.

A Tobie chodzilo o dziury w szczytach na wysokosci strychu, to jeszcze przede mna. 

Edytowane przez zeusik6

Zbliżona odpowiedź jest już udzielona w poprzednich wpisach..... 200cm2 na 1mb .

Normą w przypadku podbitki drewnianej średnio na 6 m2 okapu zalecany jest montaż kratki wentylacyjnej o powierzchni około 400 cm2 więc jeśli myślisz o kratkach 15 x 15 to rozmieszczenie co 1,5- 2m będzie OK.

W ścianie szczytowej  ze względu na spodziewaną zwiększoną prędkość wędrówki ciepłego powietrza ku górze można to zrobić rzadziej.

Edytowane przez Mareks77