Adaxis 27.06.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) DEL -nikt nie odpowiedział Edytowane 28 Czerwca 2017 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.07.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 Jakie pytanie takie odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 13.07.2017 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Panie Andrzeju, wracam do Pana i Pana doświadczenia. Otóż firma wykonała podbitką drewnianą poziomą i nie przewidziała otworów wentylacyjnych, uznając że to nie blacha, łączenia nie są szczelne i drzewo oddycha. Z tego co się tutaj naczytałem to powinny chyba być, ale "nie będę się kopał z koniem" i pomyślałem, że sam wywiercę kilka otworów i założę kratki. Deska z felcem g18 -czy wystarczy 4 otwory na 10mb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.07.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Ci "wykonawcy" nie mili żadnej wiedzy o wentylacji dachu. Zasada jest taka powierzchnia wlotu powietrza powinna mieć 200 cm2 na każdy 1 mb okapu. Niezbędne minimum to 10 otworów fi 150 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 13.07.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Ci "wykonawcy" nie mili żadnej wiedzy o wentylacji dachu. Zasada jest taka powierzchnia wlotu powietrza powinna mieć 200 cm2 na każdy 1 mb okapu. Niezbędne minimum to 10 otworów fi 150 mm. Pozdrawiam. Autorowi chodzi raczej o wentylacje samej podbitki nie połaci dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.07.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Jaki jest sens wentylowania podbitki gdy jedna jej strona jest w sposób ciągły owiewana??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 14.07.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Może lubi osy i chce im drzwiczki zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 17.07.2017 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Witam, wybaczcie, ale nie wiem z czego się śmiejecie i nie wiem jak to powinno być zrobione? NIE, nie myślałem o wentylacji dla samej podbitki!Wróblówki są nad membraną a pod membraną jest wysunięta na zewn. wełna i czy wymaga ona wentylacji przez otwory wentylacyjne w podbitce drewnianej czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 17.07.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Moim zdaniem za mało danych. Napisz konkretnie co chcesz wentylować. Wełne czy pokrycie dachowe? Jeżeli wełne to masz przecież membrane dachową więc po co wentylować więcej. A jeżeli pokrycie dachowe to masz juz membrane więc jak chcesz za pomoca otworów w podbitce wentylować pokrycie dachowe. Stąd wysunął mi się wniosek że chcesz zwentylować podbitkę, ot tyle. O ile możesz napisz konkretnie co chciałbyś wiedziec a jestem pewien ze uzyskasz pomoc. Ps. Smiech to zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 18.07.2017 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Moje pytanie: czy w podbitce drewnianej poziomej powinny być otwory wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 19.07.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Jeżeli pokrycie dachowe masz wentylowane z okolic rynny a termoizolacje masz w odpowiedni sposob zwentylowaną to nie potrzebujesz żadnych otworów. napisz do czego Ci te otwory potrzebne to Ci odpowimy czy są potrzebne. Może być taka systuacja że masz deskowany dach, i masz zachowana szczeline wentylacjną pomiędzy welną a deskowaniem i chcesz wprowadzić powietrzne właśnie przez podbitkę, to wtedy ma to uzasadnienie, ale w takiej ilości jak napisal Andrzej powyżej. Meritum napisz co chcesz wentylować:-termoizolacje - pokrycie dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 W przypadku wykonania krycia wstępnego folią wysokoparoprzepuszczalną nie ma żadnej potrzeby wykonywania otworów wentylacyjnych w podbitce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 21.07.2017 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Andrzej Wilhelmi -b. dziękuję! Nie mam deskowanie, jest tylko folia. Serdeczności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 21.08.2024 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2024 Mam deskowanie, będę robił drewniana podbitke, jakiej wielkości otwory zrobić w podbitce w okapie i jak gęsto? Mam dwaxh dwuspad czy na szczytach też muszę dawać otwory wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.08.2024 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2024 Jeżeli na szczytach przewidujesz otwory wentylacyjne to wnioskuję że poddasze nie jest użytkowe ( mieszkalne ) czyli ewentualnie graciarnią i magazynem. Jeżeli zatem wentylujesz ściany szczytowe to powietrze dociera również do podbitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 21.08.2024 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2024 (edytowane) nie o to chodzi, Mam dach dwuspad, klade podbitke drewniana czy w podbitce na szczytach robic wentylacje (widzialem w jednym domu ze robil), bo w okapach to przymusowo pytanie tylko jak gęsto i jakiej wielkosci. Z podbitka PCV niebyloby problemu bo sama ma juz fabrycznie wyryte dziurki. Tu musze kombinować. A Tobie chodzilo o dziury w szczytach na wysokosci strychu, to jeszcze przede mna. Edytowane 21 Sierpnia 2024 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 21.08.2024 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2024 moderatorzy mogli by dac wiecej czasu na edycje, widze w internecie ze daje sie wentylacje na szczytach w podbitce, wiec dam , pytanie tylko ile dac w okapach, jak gesto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.08.2024 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2024 (edytowane) Zbliżona odpowiedź jest już udzielona w poprzednich wpisach..... 200cm2 na 1mb . Normą w przypadku podbitki drewnianej średnio na 6 m2 okapu zalecany jest montaż kratki wentylacyjnej o powierzchni około 400 cm2 więc jeśli myślisz o kratkach 15 x 15 to rozmieszczenie co 1,5- 2m będzie OK. W ścianie szczytowej ze względu na spodziewaną zwiększoną prędkość wędrówki ciepłego powietrza ku górze można to zrobić rzadziej. Edytowane 21 Sierpnia 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 21.08.2024 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2024 dzieki za konkretna odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts