sagemini 27.06.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Proszę pomoc w doborze kotła gazowego do domku (w zasadzie to połowa budynku w zabudowie bliźniaczej). Powierzchnia całkowita po podłogach - ok. 138m2. Ściany zewnętrzne - porotherm 25cm, ocieplone styropianem 15cm. Ocieplenie poddasza - planowana wełna mineralna/skalna o grubości ok. 35cm plus ocieplenie skosów strychu ok. 20 - 25cm (15cm w krokwie i 5 lub 10cm pod nie). Okna z pakietem dwuszybowym, w planach montaż rekuperacji. Podłogówka na 100% powierzchni + 2 drabinki w łazienkach z tego samego obiegu co podłogówka. Budynek zamieszkiwać będą 3 - 4 osoby. Kandydaci do zainstalowania:1. Buderus GB072v2 14KW najprawdopodobniej w fabrycznym zestawie z zasobnikiem CWU 120l i pogodówką RC300. Cena ~8300 zł2. Buderus GB062 14KW jw. w zestawie z fabrycznym zasobnikiem 120l i pogodówką RC300. Cena ~6500 zł3. Vaillant VC 146 14KW z fabrycznym zestawem: zasobnik CWU: VIH R 120 + pogodówka: multiMATIC 700 + zestaw przyłączeniowy do szachtu. Cena ~7500zł Proszę o poradę który z powyższych kotłów/zestawów Waszym zdaniem jest najlepszy jakościowo i który z nich wybralibyście dla domu o powierzchni 138m2?. Zakładam, że każdy z kotłów o mocy 14KW i tak będzie posiadał zapas mocy w stosunku do ogrzewanej powierzchni. W przypadku Buderusa GB062 na plus można zaliczyć niższą modulację (od 2KW) w stosunku do dwóch pozostałych kotłów. Zasdadniczo bardzo podoba mi się zestaw oparty na tym kotle. Martwi mnie jednak to, że w stosunku do GB072, ma on sporo mniejsze gabaryty. Zastanawiam się zatem z czego w nim zrezygnowano i czy warto dopłacać do droższe modelu?. Rozmawiałem dziś także z instalatorem Buderusa i on zdecydowanie poleca model GP072 twierdząc, że GB062 miewa problemy z podgrzaniem na czas ciepłej wody. Nie wiem ile w tym prawdy ale myślę sobie, że może redukcja rozmiaru kotła ma tu jakieś przełożenie na jego wydajność?. Wszelkie porady i sugestie mile widziane. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez sagemini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.06.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, a czy rozważałeś może produkty firmy Viessmann? Zachęcam do zapoznania się z rodziną kotłów Vitodens [moderowano] Jeśli jesteś zainteresowany mogę polecić jakiś konkretny model! Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji! Edytowane 27 Czerwca 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy wykraczający po za ramę PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 27.06.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Zaproponuj mi proszę konkretne rozwiązanie dopasowane do moich potrzeb wraz z ceną to chętnie porównam Twoją ofertę z tymi przedstawionymi przeze mnie. Wydaje mi się jednak że z produktami Viessmann'a nie uda nam się nawet zbliżyć do poziomów cenowych przecentowanych przez zestawy Buderusa i Vaillanta. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez sagemini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.06.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Witam ponownie, Mogę Ciebie polecić np: Vitodens 200-W lubVitodens 222-F A najkorzystniejszym cenowo to np. Vitodens 100-W. (najtańsza wersja już od ponad 6 300 netto) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 28.06.2017 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 (edytowane) Tak jak przypuszczałem ceny wyższe niż w przypadku konkurencji. Niestety budżet nie jest z gumy więc zmuszony jestem poprzestać na wyborze pomiędzy Buderusem i Vaillantem. Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów użytkuje którykolwiek z wyżej wymienionych kotłów bardzo proszę o informację jak sprawuje się w praktyce. Edytowane 28 Czerwca 2017 przez sagemini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamscool 29.06.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Witam ja wybralem buderusa GB072 14kW a róznice pomiędzy 062 naprawdę szczegółowo opisza jak zadzwonisz do nich na infolinie. Z ceny co podałeś napewno można jeszcze zejść na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 29.06.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Ja też mam gb072 14 od kilku lat i wsio ok ale nie wiem czy ten 062 nie lepszy jak ma modulację niżej i tańszy. Mam podobną sytuację jak Ty tzn połówka bliźniaka trochę mniejsza 110 użytkowej. Z tym że mój domek nie nowy a 20-sto kilku letni po termomodernizacji. Z cwu nie ma problemów 2 łazienki w tym jedna z wanną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 29.06.2017 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Dzięki Panowie za opinie i czekam na więcej komentarzy osób korzystających z kotłów wymienionych przeze mnie w pierwszym poście. Póki co szala delikatnie przechyla się na korzyść Buderusa, zobaczymy zatem co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 17.01.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Witam, Główne różnice pomiędzy kotłami GB072 oraz GB062 to:- GB072 posiada większe naczynie wzbiorcze oraz inny panel sterowania,- GB072 posiada płytę montażową w komplecie, a GB062 jako osprzęt,- GB072 posiada większą moc na c.w.u. oraz funkcję booster.Pozostałe różnice nie są znaczne. Informację o nich można znaleźć w naszej dokumentacji.Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HBanger 30.03.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Witam,Czy kolega dokonał wyboru kotła? Też stoję przed podobnym dylematem. Mam samą podłogówkę na dwóch rozdzielaczach (parter i poddasze) po około 8-10 obwodów. Do ogrzania ok 200m2 powierzchni. Użytkowa 160m2. Zapotrzebowanie na ciepło w granicach 50kW (wyliczenie z ciepło właściwe). No i oczywiście CWU czyli zasobnik 150L. Jaki osprzęt byłby zalecany do takiej instalacji tzn sprzeglo, mieszacz itp. ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.04.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Witam, Czy kolega dokonał wyboru kotła? Też stoję przed podobnym dylematem. Mam samą podłogówkę na dwóch rozdzielaczach (parter i poddasze) po około 8-10 obwodów. Do ogrzania ok 200m2 powierzchni. Użytkowa 160m2. Zapotrzebowanie na ciepło w granicach 50kW (wyliczenie z ciepło właściwe). No i oczywiście CWU czyli zasobnik 150L. Jaki osprzęt byłby zalecany do takiej instalacji tzn sprzeglo, mieszacz itp. ? Pozdrawiam 50 kW? Jaki to jest budynek? Chodzi mi o technologię- nowy budynek, czy juz eksploatowany? Nie wydaje mi się, że wyszło Ci trochę za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HBanger 07.04.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 No tak chodziło mi o 50W. W sumie około 8 kW na cały budynek. Zastanawiam się między Vitodens 200 13kW a Buderus GB072 14kW. Czy są podstawy żeby dopłacać do Viessmanna? A może w ogóle po taniości polecany Immergas Victrix 12kW z mocą od 1.9 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.04.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 No tak chodziło mi o 50W. W sumie około 8 kW na cały budynek. Zastanawiam się między Vitodens 200 13kW a Buderus GB072 14kW. Czy są podstawy żeby dopłacać do Viessmanna? A może w ogóle po taniości polecany Immergas Victrix 12kW z mocą od 1.9 ? To już zmienia postać rzeczy Otrzymałeś już oferty na te produkty?Sam wybierałeś model, czy takie urządzenia zostały Ci dobrane? Jeśli chodzi o Viessmanna, to oprócz samych urządzeń, możliwości ich sterowania za pomoca aplikacji, usługi serwis 24, szeroko rozbudowanej sieci sprzedawców i serwisantów, jak i warunków gwarancji i serwisu, warto dodać, że nasza firma posiada wieloletnie doświadczenie w tej branży, nasze kotły otrzymują liczne nagrody na targach i wystawach. Masz konkretne pytania? Jestem do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 08.05.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Witam, Czy kolega dokonał wyboru kotła? Też stoję przed podobnym dylematem. Mam samą podłogówkę na dwóch rozdzielaczach (parter i poddasze) po około 8-10 obwodów. Do ogrzania ok 200m2 powierzchni. Użytkowa 160m2. Zapotrzebowanie na ciepło w granicach 50kW (wyliczenie z ciepło właściwe). No i oczywiście CWU czyli zasobnik 150L. Jaki osprzęt byłby zalecany do takiej instalacji tzn sprzeglo, mieszacz itp. ? Pozdrawiam Witam, W celu doboru odpowiedniego kotła gazowego zachęcam Pana do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Buderus. Kontakt do niego można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Znajduje się tam wyszukiwarka na podstawie miejsca ich lokalizacji. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html. Zachęcam również do odwiedzenia naszej strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje o gazowych kotłach kondensacyjnych: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 23.10.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Hej, I jak zakończyła się sprawa wyboru kotła? Biorę pod uwagę identyczne zestawienie, chodzi mi o Buderus i Vaillant. Zdecydowałeś się na jakiś? Dla mnie póki co przemawia tylko ilość serwisantów w Bydgoszczy na korzyść Vaillanta. Buderusa jest tylko jeden ;/ !! Daj znać co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.10.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Hej, I jak zakończyła się sprawa wyboru kotła? Biorę pod uwagę identyczne zestawienie, chodzi mi o Buderus i Vaillant. Zdecydowałeś się na jakiś? Dla mnie póki co przemawia tylko ilość serwisantów w Bydgoszczy na korzyść Vaillanta. Buderusa jest tylko jeden ;/ !! Daj znać co i jak Sprawdź ilu jest partnerów i serwisantów Viessmana w Bydgoszczy: TUTAJ lub wpisz swój kod pocztowy! Wynik będzie dokładniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HBanger 19.09.2019 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Tak, wybrałem Vitodensa 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.09.2019 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Tak, wybrałem Vitodensa 200. O! Bardzo się cieszę! Można się dopytać o opinie, komentarze, relację z użytkowania? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.09.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Wszystkie trzy opcje są ok ale ja stawiał bym na Vaillanta. Posiadam co prawda wersję 20kW ale gwarantuję że nie będziesz miał z kotłem żadnych problemów. Intuicyjne ustawienie regulatora raczej nie sprawi kłopotów, natomiast szkopuł tkwi jak zwykle w szczegółach instalacji. Nie wiem co planujesz lub Twój instalator ale raczej ze względu na 100% podłogówki zrezygnował bym z wszelkich układów mieszających zasilając wszystko bezpośrednio z kotła. 135 m2 podłogi to jednak troszkę za dużo więc prawdopodobnie instalator zastosuje sprzęgło. Jeśli dodatkowo planujesz rekuperację to decydując się na Vaillanta i np: recoVair VAR 150 lub 260 możesz zarządzać wszystko jednym regulatorem Multimatic 700 co nie będzie powodowało kolidowania ustawień a co za tym idzie strat ciepła jak to się ma przy zastosowaniu osobnych regulatorów .Modułowa konstrukcja pozwala zawsze na późniejszą rozbudowę poprzez dokupowanie modułów i sterowanie innych urządzeń instalacji grzewczej i ciepłej wody użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 11.10.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Witam, W sprawie wyboru gazowego kotła kondensacyjnego zachęcam także do zapoznania się z ofertą kotłów marki Junkers-Bosch z rodziny Bosch Condens lub Cerapur. Nasze kotły charakteryzują się wykonaniem z elementów o najwyższej jakości, kompaktowymi wymiarami oraz szeroką modulacją mocy palnika. Kotły wyposażone są w najnowszy panel sterowania Bosch Heatronic, współpracujący z regulatorem pogodowym lub regulatorem umieszczonym w pomieszczeniu. W sprawie doboru odpowiedniego kotła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasi specjaliści pomogą w doborze, jak i również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Więcej informacji o naszych kotłach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts