Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie podłogi

Recommended Posts

Witam.

Od jakiegoś tygodnia wygrzewam w domu podłogę. Parter całość podłogówka (wodna), piętro kaloryfery. Przed uruchomieniem ogrzewania zauważyłem dwie rysy - jedna w kotłowni a druga na pietrze w okolicach schodów. I teraz po tym tygodniu na parterze rysa zamienia sie juz w pęknięcie a na piętrze pozostała bez zmian. Kotłownia to małe pomieszczenie a pęknięcie idzie od ściany w kierunku środka ok. 1,5 m.

Powiem szczerze że zacząłem sie tym niepokoić ponieważ za jakieś 2 tyg. chciałem kłaść kafle a tu taka akcja. Czy słusznie sie martwię czy to normalna rzecz takie pęknięcia i po wygrzaniu spokojnie kłaść kafle? Wszelkie rady mile widziane.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

rysa i pęknięcie na parterze w kotłowni może być spowodowana niestabilnością izolacji styropianowej.

W kotłowni jest sporo rur więc izolacja zwykle składa się z docinanych kawałków styropianu.

Są one dociśnięte przez jastrych ale jednak posadowienie na posadzce ciężkiego wymiennika cwu, pieca lub też brak dylatacji przyściennej mogło spowodować taki efekt.

Posadzka w kotłowni i garażu powinna być grubsza i zbrojona siatką .

Jeśli owe pęknięcie jest już ustabilizowane i nie powiększa się można spokojnie kłaść płytki.

Pęknięcie w okolicach schodów może być spowodowane nimi samymi

.

Trudno ustosunkować się do problemu bez zamieszczonych zdjęć uwidaczniających problem.