recar 29.06.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Witam.Od jakiegoś tygodnia wygrzewam w domu podłogę. Parter całość podłogówka (wodna), piętro kaloryfery. Przed uruchomieniem ogrzewania zauważyłem dwie rysy - jedna w kotłowni a druga na pietrze w okolicach schodów. I teraz po tym tygodniu na parterze rysa zamienia sie juz w pęknięcie a na piętrze pozostała bez zmian. Kotłownia to małe pomieszczenie a pęknięcie idzie od ściany w kierunku środka ok. 1,5 m. Powiem szczerze że zacząłem sie tym niepokoić ponieważ za jakieś 2 tyg. chciałem kłaść kafle a tu taka akcja. Czy słusznie sie martwię czy to normalna rzecz takie pęknięcia i po wygrzaniu spokojnie kłaść kafle? Wszelkie rady mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.07.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 rysa i pęknięcie na parterze w kotłowni może być spowodowana niestabilnością izolacji styropianowej.W kotłowni jest sporo rur więc izolacja zwykle składa się z docinanych kawałków styropianu.Są one dociśnięte przez jastrych ale jednak posadowienie na posadzce ciężkiego wymiennika cwu, pieca lub też brak dylatacji przyściennej mogło spowodować taki efekt.Posadzka w kotłowni i garażu powinna być grubsza i zbrojona siatką .Jeśli owe pęknięcie jest już ustabilizowane i nie powiększa się można spokojnie kłaść płytki.Pęknięcie w okolicach schodów może być spowodowane nimi samymi.Trudno ustosunkować się do problemu bez zamieszczonych zdjęć uwidaczniających problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judytaa 16.07.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2017 radzę jeszcze poczekać, czy pęknięcia będą się powiększać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 17.07.2017 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Jak tam jest podlgówka albo idą inne rurki z cieczą w podłodzę to pęknięcie nalezy skleić specjalnymi epoksydami do posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts