hudy8 01.07.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Dzień dobry. Wczoraj murarze zasypywali fundamenty i przy okazji zrobili drenaż wokół ław budynku. Jedną studzienkę zamontowałem w najwyższym punkcie a drugą po przekątnej z drugiej strony budynku. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy ten drenaż jest prawidłowo zainstalowany tzn głownie chodzi mi o spadek do tej ostatniej studzienki. Znajomy doradził bym do tej górnej studzienki nalał wody z 30-40 L i powinna ta woda spłynąć do dolnej studzienki. Wydaje mi się to trochę bez sensu gdyż taka ilość wody raczej wcześniej przesiąknie przez otwory w drenażu niż przepłynie przez całą jego długość. Czy jedynym wyjściem jest czekać na większe opady deszczu bo na razie u mnie susza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.07.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Ilość wody jest zależna od spadku. Nawet przy większych opadach deszczu możesz tego nie zauważyć ze względu na dużą akumulację gruntu który nie przepuści całej wilgoci a jedynie jej nadmiar.W zależności od spadku oraz odległości studzienek 40 l może okazać się za mało gdyż odpływ czyli rura w studzience jest umieszczona na pewnej wysokości.Poza tym musi to być raczej jednorazowa dawka np 80 l a nie 8 x po 10 litrów co dwie minuty.Otwory w rurach są wykonywane w rozmiarach 1,5 x 5 lub 2,5 x 5 ale na odcinku 10mb jest ich dość sporo.Według katalogu powierzchnia otworów na 1mb rury mieści się w granicach 20 - 40cm2.Nie pakując się w zbędne obliczenia upływu wody przez otwory w czasie można przyjąć że aby woda przedostała się do drugiego końca jej minimalna ilość musi być taka aby zakryła przynajmniej połowę jej przekroju.Sama objętość rury to 9,5l na 1mb a więc 10metrowy odcinek mieści 95l co daje już ok 50l wody, plus objętość studzienki pod przyłączem rury. Myślę że jeśli postawisz koło studzienki minimum 80 litrowy baniak, a następnie napełnisz go wodą i przewrócisz tak aby cała woda jednorazowo wlała się do studzienki to powinieneś na drugim końcu zobaczyć efekty.Jeśli taka bezpieczna ilość wody nie spowoduje przecieku do drugiej studzienki to można sądzić że ze spadkami jest coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 02.07.2017 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Dziś zrobiłem test. Wlałem 4 wiadra po dysperbicie czyli ok 80 litrów i niestety po drugiej stronie nie pojawiła się ani jedna kropla wody. Myślę jednak że taka ilość wody jest za mała. Będę musiał poczekać na większe opady deszczu lub na wiosenne roztopy. Ze spadkiem nie powinno być problemu gdyż cała działka jest pochylona a różnica poziomów między studzienkami to ok 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts