Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać tynki zawieszone nad podłogą?

Recommended Posts

Witam Koleżanki i Kolegów

Mam taką koncepcję aby tynki zachodziły na podłogi w części betonowe, w części drewniane i niewykończone listwami. Niestety wykonawca, tynków z którym współpracuje oznajmił mi właśnie, że nie wie jak to wykonać technicznie.Na chwilę obecną sytuacja wygląda następująco: podłogi betonowe wylane są "na gotowo" w pozostałej części domu posadzki przygotowane pod ułożenie deski. Dom jest w większości otynkowany tynkiem gipsowym diamant, ponad podłogami betonowymi pozostawione ok 20cm bez tynku, w pozostałej części ok 5cm. I teraz najważniejsze jak zrobić ten tynk aby był zawieszony nad podłogą i zakrywał dylatacje między podłogą i ścianą. Wiem, że tynk nie może łączyć się z tymi podłogami, ponieważ będzie pękał. Jak to zrobić aby tynk wyglądał dobrze i nie trzeba było stosować cokołów?? Zależy mi na efekcie jak na załączonym zdjęciu. http://www.plarchitekci.pl/pl/pokaz/wnetrza_apartamentu_dwupoziomowego__poznan.html,1,249,1,0#12

Bardzo proszę o pomoc w temacie.

warzelnia_nowoczesne_wnetrza_275_05_249.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Szanowny Panie,

dobrym rozwiązaniem wydaje się montaż stalowej listwy, która będzie wykończeniem podłogi. Nad listwą można nałożyć tynk. Do wykończenia ścian polecam użycie gotowej masy szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Zaletą gładzi jest bardzo dobra przyczepność do podłoża, wytrzymałość oraz łatwość szlifowania.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka