Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połaczenie izolacji dachu z pionowa - jak to wyglada

coachu13

Recommended Posts

Hej.

Czy ktoś mógłby wrzucić zdjęcia jak poprawnie ma wyglądać połączenie izolacji pionowej z ta dachu ?

Rozumiem, że izolujac wełna zostawia się szczelinę wentylacyjna pomiędzy nią, a membraną.

Ale izolacja pionowa tez nie dolega scisle do membrany.

To znaczy ze tam ma normalnie hulac wiatr ?

Hej.

Czy ktoś mógłby wrzucić zdjęcia jak poprawnie ma wyglądać połączenie izolacji pionowej z ta dachu ?

Rozumiem, że izolujac wełna zostawia się szczelinę wentylacyjna pomiędzy nią, a membraną.

Ale izolacja pionowa tez nie dolega scisle do membrany.

To znaczy ze tam ma normalnie hulac wiatr ?

Robiąc dach z membrana a bez deskowania wełna może dotykać do membrany. Po to ta membrana jest wysoko paro przepuszczalna, żeby ewentualna wilgoć mogła sobie z wełny poprzez membranę odparować. Jeśli chcesz zostawiać szczelinę, to równie dobrze możesz położyć folię izolacyjną, a woda sobie odparuje szczeliną i hulający wiatr.

Szczelinę się pozostawia jesli dach jest z deski+nieprzepuszczalna papa. PRzez takie wstępne krycie para wodna nie przelezie. Wiec między nią a wełna musisz mieć szczelinę i dziurę w kalenicy. Wiatr hulając między deską a wełna zabierze ze sobą parę wodną.

W przypadku membrany izolacja pionowa ściany może sobie wtedy równie dobrze dotykać do tej membrany, bo nie jest pwymagany hulajacy wiatr. Wiatr w przypadku membrany ma sobie hulać pomiedzy membrana/dachówka.

Jastrząb dzięki - naprowadzasz mnie.

Ale pojawiają się kolejne pytania.

1. Jak w takim razie szczelnie połączyć izolację pionową z membraną dachową ?

2. Mam krokwie 18cm, planowałem dać 15 pomiędzy krokwie i 15cm pod nie. Czy jak dopchnę 15 pomiędzy krokwiami do samej góry i będę miał 3cm przerwy pomiędzy jedną warstwą wełny, a drugą to będzie OK ?

Jastrząb dzięki - naprowadzasz mnie.

Ale pojawiają się kolejne pytania.

1. Jak w takim razie szczelnie połączyć izolację pionową z membraną dachową ?

2. Mam krokwie 18cm, planowałem dać 15 pomiędzy krokwie i 15cm pod nie. Czy jak dopchnę 15 pomiędzy krokwiami do samej góry i będę miał 3cm przerwy pomiędzy jedną warstwą wełny, a drugą to będzie OK ?

Nie musisz "szczelnie" łączyć izolacji pionowej z membrana. Dotnij ta izolacje i juz, jak bedzie szczelina to nikogo nie zaboli

To daj 18cm +15cm. Jak juz kupiles, to zostaw pierwsza warstwe na równi z krokwiami, nie dopychaj do membrany. Zrób ciągła izolacje bez pustek powietrznych.

Nie oglądaj filmów instruktażowych bo zdania na ten temat w necie są różne a prawda jest jedna taka jaką podał kol. Jastrząb

Szczelina ma być ale pomiędzy membraną a dachówkami.

Jeśli z jakiegoś względu ( radosna twórczość dekarzy) szczelina ta jest niedostateczna lub źle wykształcona to doprowadza do czasowego lokalnego wkraplania się wody na powierzchni membrany.

Taka sytuacja jest czasowa i jeżeli wełna nie dolega do membrany wilgoć samoistnie zanika, lecz jeśli sytuacja jest inna to wilgoć jest wchłaniana przez wełnę.

Winowajcą są tu trzy newralgiczne elementy dachu a mianowicie prawidłowo wykonany okap czyli wlot powietrza, wysokoparoprzepuszczalna membrana dachowa o paroprzepuszczalności min 1000/2000 g/m²/24 h, oraz prawidłowo wykonane detale przy kalenicy - wylot powietrza.

W niektórych przypadkach nawet samo dopychanie wełny do membrany może ograniczyć tą wentylację.

Jeśli któryś z tych elementów jest nieprawidłowy przepływ powietrza jest zaburzony co w efekcie powoduje skraplanie wilgoci pod membraną.

Jeśli zatem nie jesteś pewien elementów w swoim dachu to daj wełnę 15cm lub jeśli już kupiona wełna 18cm ale nie dopchnięta ścisło do membrany utrzymywana za pomocą sznurka.

W tym przypadku należy pamiętać o kratkach wentylacyjnych w podbitce dachowej.

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...