cypryski 03.07.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Właśnie ukończyłem budowę kominka i chcę zakupić drewno na najbliższy sezon. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest już bardzo późno na sezonowanie. Nie kupiłem drewna wcześniej bo nie byłem pewien, że w ogóle zdecydujemy się na budowę kominka w tym roku. W tej sytuacji zastanawiam się czy nie najlepszym rozwiązaniem będzie zakupić brzozę na ten sezon. A na wiosnę już bardziej kaloryczny jesion lub grab (które wymagają dłuższego sezonowania). Dodam jeszcze, że kominek będzie używany wyłącznie rekreacyjnie. Byłbym bardzo wdzięczny za szybką pomoc w tej sprawie - czy brzoza na pierwszy sezon to właściwa decyzja zważywszy na to, że mamy już lipiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 03.07.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 kup już teraz twardsze drewno z myślą o następnym sezonie. A na ten sezon przebujasz się na brykiecie. Brzoza nie wyschnie w tak krótkim czasie do akceptowalnego poziomu wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 03.07.2017 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Mogę dostać brzozę ok. 30-35% wilgotności, więc chyba jest szansa, że spadnie do 20-25% przez lato. Brykietem nie chcę palić, jak pisałem nie chodzi mi o ogrzewanie domu tylko o klimat. Dzięki MD. za radę, ale może ktoś jeszcze się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 03.07.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 jestem na tym samym etapie - więc temat dla mnie również bardzo interesujacy. Co do wyschnięcia, to patrzac na ostatnie tygdnie cięzko myśleć o wysuszeniu czegokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 04.07.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Witam! Pociąć, połupać, poukładać w cienkie przewiewne ściany - można wykorzystać gabiony (zamiast kamieni szczapy drewna - gwoli ścisłości).I na słońce.Nie przykrywać, nie chować, nie trzymać w cieniu.Deszczem się nie przejmować. Stojąc na słońcu drewno dostaje dawkę kilkuset watów darmowej energii na każdy metr powierzchni, która idzie na schnięcie. Do drewutni chowamy, jak przyjdzie sezon grzewczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 04.07.2017 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Tak zrobię. A przed chwilą zamówiłem kilka metrów brzozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.07.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Jakbym mógł Ci jeszcze doradzić w kwestii gatunku, to poszukaj buczyny.Najlepszy jest grab, dla mnie buk ma mocne drugie miejsce. No i szybko schnie (połupany).Brzoza niestety trochę dymi, ale poza tym spala się dość dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 05.07.2017 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Wojtek_796 - dzięki Brzoza będzie tylko na 1-szy rok z uwagi na to że zostało mało czasu na sezonowanie. W przyszłym roku chciałbym buk lub jesion. Grabu raczej nie gdyż (z tego co czytam) pali się małym płomieniem, a mnie chodzi bardziej o efekt wizualny niż cieplny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 08.07.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Ciekawym pomysłem jest przerobienie "blaszaka" budowlanego na suszarnię do drewna. Trzeba zapewnić przepływ powietrza poprzez zastosowanie otworów ewentualnie dodatkowo wymusić przepływ poprzez wentylator.Kilku moich klientów skutecznie stosuje to rozwiązanie. Taka suszarnia poddana promieniom słonecznym sprawia iż wilgotność drewna świeżego grubo łupanego spada poniżej 15 % . Suszenie trwa kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.07.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Blaszak zdecydowanie poprawi warunki suszenia , należy pamiętać aby był przewiew i izolacja przeciw wilgoci od gruntu . Dobrze jest układać nie na ziemi lecz na paletach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.07.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 No najlepszy blaszak bez ścian;-) Solidne wentylatory w takim ze ścianami też sprawę załatwią. Proponuję pomiar wilgotności powietrza wewnątrz takiej suszarni i sprawa będzie jasna;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.07.2017 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 A nie lepiej sezonować drewno? Szopka z ładnie poukładanym drewnem tworzy trochę ciekawszą architekturę niż blaszak...Awaryjnie owszem, ale jako stały element życiorysu?http://blog.kominki-batura.pl/wp-content/uploads/2011/12/3-150x150.jpghttp://blog.kominki-batura.pl/wp-content/uploads/2011/12/1-150x150.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts