bielaPL 03.07.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 WitamFundamenty 80cm, beton B-20 ale mogę wziąć klasę wyżej. Ekipa (starej daty) mówi że nie muszą wibrować że można wziąć beton wyższej klasy, jak coś za gęste będzie to doleją wodę z czymś tam. Może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.07.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Wymień ekipę, albo wyślij ją do zawodówki, może się dokształcą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bielaPL 03.07.2017 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 a jak mogę rzetelnie ich przekonać pomijając kwestię spadku klasę niżej betonu przy braku wibrowania? Jak kiedyś nie było wibratorów to jak to robili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.07.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Teraz wystarczy w większości betoniarni poprosić żeby pożyczyli wibrator. A jak ich zmusić? Nasłać kierownika na nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bielaPL 03.07.2017 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 wg wątku nie trzeba używać wibratora http://forum.muratordom.pl/showthread.php?8882-Wibrowanie-betonu wystarczy przegarnięcie np łopatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.07.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 To nie używaj, to podobno jeszcze wolny kraj. Ja bym użył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 03.07.2017 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 bielaPL, poprawiłeś mi humor tą anegdotką. Rozstałbym się z panami, a ja codziennie coś leję i nie odważyłbym się nie wibrować, nawet wrogowi. O bezsensownym dolewaniu wody już nie mówię, za to bym wysyłał na bezludną wyspę. Rób, jak chcesz, to Twoje pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 O wibrowaniu było wiele wątków. W fundamencie tego pewnie nie zobaczysz, ale było kilka fotek nadproży niewibrowanych - fundament wyglądałby tak samo (pręty zbrojeniowe bez otuliny, narażone na czynniki zewnętrzne). Za sam pomysł dolewania wody pogoniłbym z budowy. WZ z dwóch różnych betoniarni: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=392353 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.07.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 kiedyś robiono beton z betoniarki i wylewano taczkami, konsystencja betonu była od ciekłej do b.plastycznej i żwir "ze ściany" nie posiadał dużo grubego kruszywa, wibrowanie wtedy nie miało sensu bo samo wylanie z taczki już odpowietrzało beton.Obecnie beton z betoniarni jest na kruszywie do 32 chyba (nie pamiętam), i tego betonu bez wibrowania można ale małe obiekty i dobrze sztycować (nie raz szpadlem ale z minutę w jednym miejscu no i opukiwać aż ręka będzie bolała...a i to raki są prawie pewne. Aby betonu nie wibrować wibratorem należy zamówić beton samozagęszczalny. Ostatecznie beton na kruszywie do 8 o konsystencji płynnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts