Johny1980 04.07.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Witam, planuję zaadaptować strych w domku jednorodzinnym. Na chwilę obecną skułem starą posadzkę i planuję wylać samopoziom. Problem mam z kantówkami (zdjęcie nr 1, 2), które wspierają wierzbę dachową, i stoją mi na starej posadzce - chciałbym je wymienić i położyć, aż do stropu. Chciałbym się Państwa doradzić w kwestii: - wymiany kantówek, co dać pod ich spód - stalową blachę ? - czy zamiast kantówek dać może coś innego ? - teściu mi doradzał, żebym podmurował (zrobił ściankę) jakimiś bloczkami komórkowymi wzdłuż poziomej kantówki. zdjęcie nr 1https://zapodaj.net/images/5c183377f14c2.jpg zdjęcie nr 2https://zapodaj.net/images/7fa524843de62.jpg Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 06.07.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Pytanie w złym miejscu. Bierze się gościa o konstrukcji na wizję lokalną. Zobaczy, jak są rozmieszczone ściany pod spodem, jaką mają wytrzymałość, jaka jest szerokość i konstrukcja dachu, podejmie jakąś decyzję i da wskazówki, jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.07.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Te jak je zwiesz kantówki wspierają najdłuższe krokwie tak aby nie ulegały wygięciu odciążając w ten sposób szczytową kalenicę i wieniec.Zorientuj się czy bezpośrednio pod nimi na parterze nie ma czasem ściany nośnej lub czy w miejscu ich posadowienia w stropie nie przebiega belka.Jeśli strop to monolit z żelbetonu a pod nią nie ma ściany nośnej to możesz zrobić co tylko zechcesz tak aby pasowało to do twojej wizji wystroju poddasza a jednocześnie spełniało funkcję podpory owych krokwii.Jeśli zawazdają ci za wysokie posadowione poziome kantówki to poprzez chwilowe podparcie obok możesz rozebrać istniejące kantówki robiącw tym samym miejscu nowe dłuższe podpory które na stropie nie będą podparte miejscowo ale np na stopach z grubej płyty OSB lub nawet płyty chodnikowej tak aby ciężar więżby i dachu został rozłożony na większą powierzchnię anizeli przekrój kantówki.Jeśli zaproponowana ścianka z suporeksu rozwiązuje sytuację nie przysmażając kłopotów lub nie oddziaływając na pomysły w zagospodarowaniu poddasza to można ja wykonać posadawiając w tym samym miejscu co stare.Suporeks jest lekki więc nie powinien zbytnio obciążać konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts